Szerző: Bodnár Ádám

2013. augusztus 12. 10:13

Drágul a Windows Server 2012 R2 Datacenter

Nyilvánosságra hozta a Windows Server 2012 R2 verziók árát a Microsoft. Ahogy azt sejteni lehetett, a szervereken futó operációs rendszert a Windows 8.1-től eltérően nem ingyenes frissítésként adja ki a vállalat, a Datacenter verzió még drágul is az elődjéhez képest.

A Windows 8.1 ingyenes frissítésként érkezik a Windows 8-at futtató gépekre, ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy az új Windows Server, a 2012 R2 is ingyen elérhető lesz. Ez nem így lesz, ahogy már korábban is megszokhattuk, az R2 verzió egy teljesen önálló termék, amit külön meg kell vásárolni. A HWSW-n korábban már szó volt a Windows Server 2012 R2 legfontosabb fejlesztéseiről, a Microsoft most végre kiadta a hivatalos árlistát is, így már azt is tudni lehet, mennyiért lehet hozzájutni az új képességekhez.

Az operációs rendszer elődjéhez hasonlóan négy verzióban lesz hozzáférhető, ezek közül a Foundation a legkisebb cégeknek szánt változat, kizárólag egy processzorra lehet licencelni és nem is kerül kereskedelmi forgalomba, csak szervergyártók kaphatják meg. Az "eggyel nagyobb" verzió az Essentials, amelyet legfeljebb 25 PC-vel rendelkező szervezeteknek kínál a cég, ez a kiadás 501 dollárba kerül listaáron, a nagyobb verziók használatához elengedhetetlenül szükséges CAL (Client Access License) nem kell hozzá. E két változat képességeiben is korlátozott.

Drágul a Datacenter

A Windows Server két fő kiadása a Standard és a Datacenter verzió, mindkettő ugyanolyan hardveres limitációkkal és azonos funkciólistával rendelkezik és mindkettőhöz szükséges ügyfélhozzáférés-licenc (CAL) is. Az egyetlen fontos különbség a virtualizációs jogokhoz fűződik: míg a Standard kiadás maximum két virtuális gépben futhat, a Datacenter kiadás esetében ilyen megkötés nincs. A licencfeltételek szerint mindkét kiadás tartalmaz még egy host licencet is, ezt a futó példányt azonban kizárólag a VM-ek futtatására és menedzselésére lehet felhasználni, üzleti alkalmazás nem futhat rajta.

A Windows Server Standard és a Datacenter a 2012-es verzió óta nem szerverenként, hanem foglalatpáronként licencelődik - egy kétfoglalatos géphez elég egy licenc, egy négyfoglalatoshoz már legalább kettő kell, egy nyolcfoglalatoshoz pedig négy, és így tovább. A Windows Server 2012 Standard ára 882 dollár volt két fizikai processzorra, ez a Windows Server 2012 R2 esetében is változatlan marad. A Datacenter verzió viszont jócskán megdrágul, két fizikai foglalatra 4809 dollár helyett 6155 dollárt kell majd fizetni, ami 28 százalékos emelkedést jelent.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Microsoft magyarázata szerint a változásokat "a piaci környezet mozgása, a termék többletértéke" indokolja. A cég szerint azonban a felhasználóknak továbbra is van lehetősége, egy kisebb VM sűrűségű szerverre megvehetik a Standard licencet, ráadásul egy gépre több licenc is vehető, amennyiben a processzorszám alapján megvett licencek nem "fedezik" a futtatott virtuális gépeket. Az erősebben virtualizált környezetek esetén viszont jobban megérheti a Datacenter verziót megvenni, ráadásul ebben az esetben korlátlan VM indítható és azok számát sem kell nyomon követni a licencgazdálkodáshoz.

Az SA-val jól járhat

A Software Assurance (Frissítési garancia) konstrukciót megvásároló szervezeteket az áremelkedés nem érinti: amennyiben már rendelkeznek a megfelelő Windows Server 2012 licencekkel, az R2 verzióra átállás nem jár a számukra további anyagi terhekkel. Egy sűrűn virtualizált környezetet üzemeltető cég számára az SA ezért jó befektetés lehet még akkor is, ha nem Hyper-V, hanem valamilyen más gyártótól származó virtualizációs köztesréteg dolgozik a virtuális gépek alatt. Az árváltozás a CAL-okat sem érinti, a korábbi Windows Serverhez megvásárolt licencek pedig továbbra is használhatók maradnak az R2-vel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról