Szerző: Dojcsák Dániel

2012. október 19. 08:17

Már törölhetőek is az alkalmazások a Google Playből

Komolyabb frissítést kapott az Android alkalmazás-piactere, a Play Store. A legfontosabb jó hír, hogy mostantól ki lehet dobni az összesített listából appokat, nem kell minden valaha telepített alkalmazást a katalógusunkban tartani.

A Google Play Store minden Android-felhasználónak frissült vagy egy újraindítást követően frissülni fog. Ezt a legtöbben talán észre sem fogják venni, hiszen automatikusan és értesítések nélkül települ az új, 3.9.16-os verzió. A legkönnyebben úgy lehet meggyőződni róla, hogy megjött-e már a frissítés, ha a Play menüjét megnézzük: az új verzióban feltűnik egy “My Wishlist” pont.

Indulás kukázni!

Ez egyelőre nem tudni, hogy mi célt szolgál, jelenleg csak arra használható, hogy appokat nem kell azonnal telepíteni, hanem kijelölhetjük őket későbbi használatra is. Ennek önmagában semmi értelme nincs, viszont az időszakos alkalmazásokat már előre be lehet tárazni, biztosak lehetünk benne, hogy a Play API ad lehetőséget külső oldalon is beágyazható gomb elhelyezésére, amivel a bejelentkezett Google-felhasználó elmentheti az appot. Az is elképzelhető, hogy az ünnepek környékén megjelenik az a lehetőség, hogy az ismerősök számára megosztható listáról szemezgetve másoknak is vehetünk appokat ajándékba, ahogyan az Amazon esetében is meg lehet ezt tenni könyvekkel.

Ennél fontosabb újdonság az, hogy mostantól kitörölhetőek az összes alkalmazást tartalmazó listából a nem kívánatos tételek. A lista bármely elemét hosszan nyomva átkerülünk egy törlési módba, ahol több felesleges tételt kijelölhetünk, végül az áthúzott karika jelre bökve végleg búcsút inthetünk a 2010-ben még viccesnek vagy fontosnak talált alkalmazásoknak. Így a jövőben az “All apps” menüpont végre valódi katalógusként viselkedhet majd, ellenben a mostani állapottal, amikor az egész csak egy átláthatatlan, felesleges része az alkalmazásnak. A jelenleg feltelepített appokat nem lehet eltávolítani, csak azokat, amik aktuálisan nincsenek fent az eszközön.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Nem kell félni attól sem, hogy kidobunk egy megvásárolt, fizetős alkalmazást. Ugyan az app eltűnik a saját listánkból, de a vásárlási állapot megmarad, azaz később, ha a teljes listából újra előbányásszuk, akkor nem kell ismét megvenni, ugyanúgy letölthető.

Önálló szoftver lett a naptár

Sokak számára érdekes lehet még a Google háza tájáról, hogy végre különálló alkalmazásként érhető el a Google Calendar is. Ahogyan korábban a Maps, a Gmail és több más alapszolgáltatás is az Android része volt, úgy a Calendar is, de az egészen mostanáig bent is ragadt. Ez azt jelenti, hogy frissítés csak akkor érkezett hozzá, ha maga az Android is új verzióra váltott. Jelenleg a hivatalos Calendar alkalmazás nagyon egyszerű, a Playből elérhető alternatívákhoz, illetve a gyártói felületekhez képest buta és nem is túl szép. A jövőben viszont számíthatunk arra, hogy a Google Naptár egyre használhatóbb lesz külső megoldások nélkül is. A beépített widget természetesen most még változatlanul működik tovább.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról