:

Szerző: Koi Tamás

2012. július 17. 14:51

Trösztellenes utóvizsgálat indult a Microsoft ellen

Utóvizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság abban a Microsofttal kapcsolatos trösztellenes ügyben, mely úgy tűnt, 2009-ben megnyugtató véget ért: a szoftvercég ekkor vállalta, hogy beépíti a Windows operációs rendszerekbe a böngészőválasztó panelt. A gyanú szerint azonban ennek nem minden esetben tett eleget a vállalat.

Utóvizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság versenyügyi biztosa abban a trösztellenes ügyben, mely a Microsoft ellen zajlott három évvel ezelőtt. Az EU végrehajtó szerve azért indított eljárást a szoftvercég ellen, mert felmerült, hogy a cég az operációs rendszerek piacán jelentkező erőfölényével visszaél azért, hogy saját fejlesztésű böngészőjének, az Internet Explorernek a pozícióját védje a versenytárs termékektől. Az EU nyomására a Microsoft végül vállalta, hogy a felhasználóknak felajánlja más böngészők használatát is az Internet Exploreren kívül, felmerült azonban a gyanú, hogy ennek a vállalásának nem minden esetben tett eleget a szoftvercég.

A Bizottsághoz eljutott információk szerint a Microsoft a tavaly februárban megjelent Windows 7 Service Pack 1-be nem építette be a böngészőválasztó panelt, így a felhasználók számára nem jelentek meg az alternatív böngészőválasztási lehetőségek. A szoftvercégnek egyébként önbevallásos alapon minden év végén tájékoztatnia kell az EU-t arról, megfelel-e az általa tett vállalásoknak, melynek fejében a Bizottság végül úgy döntött, nem szab ki pénzbírságot a társaságra. Az Európai Bizottság szerint a Microsoft tavaly decemberben a versenyügyi szervek részére eljuttatott jelentésében azt állította, a vállalat minden tekintetben megfelelt a követelményeknek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

"Nagyon komolyan vesszük, hogy valaki megfelel-e az előírásainknak. Bíztam benne, hogy a cég által szolgáltatott adatok pontosak. Most úgy tűnik, mégsem voltak azok, úgyhogy azonnali lépéseket tettünk. Ha a vizsgálat végén bebizonyosodik, hogy megszegték az előírásokat, a Microsoft szankciókra számíthat" - nyilatkozta Joaquín Almunia versenyügyi biztos.

Az Európai Bizottság 2009. decemberében ejtette a Microsoft ellen felhozott trösztellenes vádakat, miután sikerült egyezsége jutnia a szoftvercéggel a böngészőválasztó képernyővel kapcsolatban. A szoftvercégnek nem kellett büntetést fizetnie, cserébe jogi kötelezettséget vállalt arra, hogy más gyártók böngészőit is népszerűsíti a Windowsban. "Az európai vásárlók millióinak javára válik, hogy szabadon kiválaszthatják, melyik webböngészőt használják" - kommentálta a megállapodást Neelie Kroes, az akkori  versenyügyi főbiztos.

A Bizottság 2009 elején indított pert a Microsoft ellen, a norvég Opera Software beadványa alapján. A norvég vállalat szerint ha a felhasználók szabadon kiválaszthatják hogy milyen böngészőt szeretnének használni a Windowsban, többen döntenek majd az alternatív megoldások mellett. Az Internet Explorer piacrészesedése egyébként 2009 óta a legtöbb régióban a különböző statisztikák egybehangzó értékelése alapján csökkent, arról azonban semmilyen kimutatás nem született, hogy mindez mennyire tudható be a böngészőválasztó panelnek, amit eleve csak Európában kötelező használnia a Microsoftnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.