Szerző: Koi Tamás

2011. augusztus 22. 10:20

Vezetékes nettel versenyez a Telenor Hipernet

Ideális körülmények közt teljesen feleslegessé tehetik a nagy sávszélességű vezetékes internet használatát a Telenor holnap megjelenő új, Hipernet tarifacsomagjai.

A Telenor az előzetes várakozásoknak megfelelően hétfő reggel ismertette Hipernet márkanevű új, augusztus 23-tól elérhető mobilnet-tarifacsomagjainak részleteit. A szolgáltató közleménye szerint kizárólag a négy tagból álló, sebességalapú Hipernet tarifacsaláddal használhatók ki az új, HSPA+ szabványú, 42 Mbps elméleti maximális letöltési sávszélességet kínáló rádiós hálózat adta lehetőségek, más tarifáknál hiába van az előfizetőnek gyors mobilnetes eszköze, a sávszélessége korlátozva lesz. A Telenornak egyébként mostanra közel 600 olyan bázisállomása van, főként Budapesten és környékén, melyet a HSPA+ technológiának megfelelően fejlesztett tovább a szolgáltató.

Akár negyvenkettő

Az új Hipernet tarifák többféleképpen, így maximális sávszélesség és benne foglalt adatmennyiség alapján szegmentálódnak. A havonta 2600, 5000, 6000 és 8000 forintba kerülő Hipernet 5, 7, 21 és 42 díjcsomagok az elnevezésükben foglalt értéknek megfelelő maximális letöltési sávszélességet kínálnak (Mbps-ben), ez azonban hangsúlyozottan elméleti maximális sávszélesség, a valós letöltési értékeket számos tényező (a terminál típusa és helyzete, rádiós vételi körülmények, hálózat terheltsége stb.) befolyásolhatják. A csomagok a maximális feltöltési sebesség tekintetében is különböznek (itt 1-5 Mbps-ig terjed az elérhető sávszélesség), a garantált le- és feltöltési sebesség azonban a többi 3G-s szolgáltatáshoz képest változatlan, vagyis 120/40 kbps.

A most bejelentett díjcsomagok 2, 6, 10 és 20 gigabájt benne foglalt letölthető adatmennyiséget tartalmaznak (túllépés esetén korlátozza a sebességet a szolgáltató), ebbe azonban nem számít bele az e-mailek küldésére és fogadására, valamint a böngészésre felhasznált adatforgalom. A Hipernet 21 és 42 csomagok esetében az előfizetők plusz 100 GB adatforgalmi kvótát kapnak, amit a kevésbé forgalmas éjszakai órákban (éjféltől reggel hétig) használhatnak fel. Ha ez sem lenne elég egy hónapra, 1000 forintért 1 GB, 2500 forintért 4 GB, 3500 forintért pedig 10 GB plusz havi adatmennyiség vásárolható akár egy számlázási ciklusra is. A szolgáltatónál kérdésünkre elmondták, hogy semmilyen forgalmat nem korlátoznak a hálózaton, azaz többek közt nem jár forgalomlassítással a VoIP-felhasználás, valamint a p2p-alkalmazások használata.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Telenor az új tarifákban rejlő lehetőségek kihasználásához három új mobilnetes eszközt ajánl. A ZTE MF680, MF668A modemek és az MF60 típusú Wi-Fi Hotspot HSPA+ kompatibilis eszközök, melyekből azonban csak legelső típus alkalmas a 42 Mbps sávszélességű adatkapcsolat felépítésére. A szolgáltató nyilatkozata szerint a Hipernet díjcsomagokkal elérhető sebességnövekedés más gyártó HSPA+ - kompatibilis modemjével, vagy telefonjával is kihasználható, ugyanakkor a régebbi, HSxPA-képes készülékek tulajdonosai is érezhetnek sebességnövekedést a lefedettségi területeken.

Nem ismeretlen megoldás

A HSPA+ alapú adatkapcsolatnál alkalmazott sebességalapú tarifarendszer nem újdonság hazánkban. Elsőként a T-Mobile vezetett be kínálatába ilyen díjcsomagokat (Net&Roll néven), mellyel HSPA+ lefedettségi területen a megfelelő eszközök segítségével elméletileg legfeljebb 21 Mbps letöltési sávszélesség érhető el (a szolgáltató 7000 forintért 16, 9400 forintért 26 GB adatmennyiséget kínál). A T-Mobile július végén közölte, HSPA+ bázisállomásainak száma elérte a háromszázat, és a fejlesztés azóta is folyamatos.

A Vodafone-nak jelenleg Budapest belvárosában működik HSPA+ kompatibilis hálózata, emellett egyedül Balatonfüreden kapcsolt be 42 Mbps sávszélességű tornyokat, melyek HSPA+ dual carrier (kétszeres vivő) technológiával biztosít nagy sebességű adatkapcsolatot. A piros emblémás szolgáltató egyelőre nem közölte, milyen térségekben kívánja HSPA+ technológiának megfelelően bővíteni hálózatát, illetve bevezet-e kínálatába sebességalapú mobilinternet-díjcsomagokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról