Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 10. 09:47

Véget ért a Windows Vista általános támogatása

Ma véget ért a Windows Vista általános ("mainstream") terméktámogatása, ettől fogva csak a biztonsági réseket foltozza a cég.

Mától csak biztonsági frissítések

A Microsoft egyik legkevésbé kedvelt Windowsának, a Vistának ma véget ért a "mainstream" terméktámogatása, a 2007-ben megjelent operációs rendszerhez mostantól csak a biztonsági frissítések készülnek el, minden más frissítést csak szerződés keretében ad ki az ügyfeleknek a gyártó. A mainstream támogatási periódust követően az extended periódusba lép a support, amely 2017. április 11-ig tart.

A Vista az utóbbi évek egyik legnagyobb fiaskója a Microsoftnál, az operációs rendszer elődjét és utódát is sokkal többen használják. A Gemius Rankings márciusi adatai szerint a magyar netezők körében továbbra is a Windows XP a legnépszerűbb verzió 52 százalék feletti részesedéssel, Windows 7-et már a felmérésben szereplők 39,9 százaléka használ, a Windows Vista részesedése pedig a 4 százalékot sem éri el. Az operációs rendszer elutasítottságát jól mutatja, hogy még megjelenése után, új korában sem tudott 10 százalékos részesedést szerezni, derül ki a Gemius Rankings számaiból.

A vállalat az év elején igazította hozzá a Windows Vista és a Windows 7 otthoni verzióinak támogatási ciklusát a vállalati kiadásokhoz. Korábban a lakossági felhasználásra szánt operációs rendszerek (pl. Starter, Home, Ultimate) 5 éves terméktámogatásban részesültek mindössze, ezt 10 évre terjesztette ki, vagyis a lakossági verziók is ugyanaddig kapnak biztonsági frissítéseket mint a vállalati kiadások (Professionnal, Enterprise). A Windows XP esetében ezt már korábban megtette a cég, 2009-ben hangolta össze a vállalati és lakossági verziók támogatási ciklusát, így az összes Windows XP kiadás 2014-ig kap frissítéseket. A Windows 8 szintén egységesen 10 éves támogatást kap. Amennyiben az operációs rendszer a várakozásoknak megfelelően 2012 második felében bemutatkozik, akkor 2022 második feléig érkeznek hozzá biztonsági frissítések.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Érdemes megjegyezni, hogy a terméktámogatási ciklus nem azonos a kereskedelmi elérhetőséggel, vagyis a régebbi operációs rendszerekhez nyújtott hosszabb támogatás nem jelenti azt, hogy azokat továbbra is forgalmazná a Microsoft. A jelenleg érvényes eljárás szerint egy asztali Windows-verzió bolti forgalmazása két évvel a következő változat érkezése után befejeződik, úgyhogy sem Windows XP, sem Windows Vista nem vásárolható már, a Windows 7-et pedig 2014 második feléig lehet csak kapni - feltéve, hogy a Windows 8 idén ősszel tényleg megjelenik.

Év végén az Office 2007 kerül sorra

Szintén idén ér véget a mainstream terméktámogatása az Office 2007-nek. A nem sokkal a Windows Vista után érkezett irodai csomag október 9-én kerül át a 2017. októberig tartó extended támogatási fázisba, vagyis ősztől csak a sebezhetőségeket foltozza be benne a Microsoft, funkcionális javítások készítését és új képességek beépítését csak a támogatási szerződéssel rendelkező szervezetek várhatják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról