Szerző: Bodnár Ádám

2010. december 7. 13:53

SPARC-ra is jön az Oracle Linux

SPARC processzorokra is megérkezik hamarosan az Oracle Enterprise Linux, jelentette be a múlt héten Larry Ellison azon a rendezvényen, ahol a SPARC Supercluster és a SPARC-alapú Exalogic rendszerek megjelenése, illetve a SPARC jövője volt a téma.

"A SPARC lesz a legjobb chip az Oracle szoftverek futtatására. Bolondok lennénk nem átvinni rájuk az Oracle Enterprise Linuxot. Még messze vagyunk, de biztosan meg fog történni" - mondta újságírói kérdésre válaszolva az Oracle vezetője. Pontos időzítésről egyelőre nem beszélt Ellison, elmondása szerint valamikor a SPARC T4 és T5 generáció megjelenése között érkezhet meg SPARC-ra az Enterprise Linux. A SPARC T4 processzort jelenleg laborban tesztelik, piaci premierje nagyjából egy év múlva esedékes, a T5 érkezéséről egyelőre semmit sem tudni, a kiadott termékterv alapján valamikor 2013 vége felé várható.

Az Oracle saját disztribúciójának, a korábban Enterprise Linuxnak nevezett Oracle Linuxnak az alapja a Red Hat Enterprise Linux, amelyet saját neve alatt értékesít és támogatást is biztosít hozzá. A vállalat az idei OpenWorldön jelentette be, hogy olyan Linux kernelt ad ki, amelyet saját hardvereihez, szoftvereihez és az általa preferált technológiákhoz (pl. Infiniband, SSD, Data Integrity Extensions, T10 Protection Information Model) optimalizál. Az Oracle Linux már elérhető ezzel a 2.6.32-es Linux kernelre épülő Unbreakable Enterprise Kernellel is, de a disztribúció továbbra is tartalmazza az eredeti, Red Hat kompatibilis kernelt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az Oracle (és korábban a Sun) x86-os rendszereinek vásárlói választhatnak Solaris és Oracle Enterprise Linux operációs rendszer közül, SPARC-on azonban csak a Solaris érhető el. A Sun felvásárlása óta Larry Ellison többször nyilatkozta, szerinte a Solaris a legjobb operációs rendszer a világon, ugyanakkor tisztában van azzal, a felhasználók igénylik a választás lehetőségét. "Nem akarjuk hogy az ügyfelek azon tűnődjenek, átköltözzenek-e SPARC-ról Powerre vagy Solarisról AIX-re. Gondolkozzanak inkább azon, SPARC vagy x86, Solaris vagy Linux."

Az Oracle-nál már jó ideje a Linux a "kedvenc" platform, a vállalatnál a fejlesztések Linuxon zajlanak elsősorban és az Oracle adatbázisok alatt is jelentős a Linux aránya. Egy két évvel előtt, az OpenWorldön bemutatott, a HP által készített felmérés szerint az Oracle adatbázisát használók az esetek mintegy 70 százalékában Linux operációs rendszert választanak alá. A Gartner 2009-es adatai szerint a Linuxon futó kereskedelmi adatbázisok közel háromnegyede Oracle DB. Az Oracle adatbázisa egyébként 1998-ban jelent meg először Linuxra, és a cég üzleti alkalmazásainak zöme szintén fut a szabad operációs rendszeren, de egyelőre csak x86-on.

A SPARC és a Linux régóta nincsenek igazán közeli barátságban. Mikor a Sun felismerte, hogy a Linux a hagyományos UNIX-okat fenyegető talán legnagyobb veszély, a vállalat vezetése kimondottan ellenségessé vált a Linuxszal szemben. A nagy kereskedelmi disztribúcióknak (Red Hat, SUSE) többé nincs SPARC-portja, és üzleti alkalmazások sem igen érhetők el ezen a kettősön. Az Oracle színre lépésével ez minden bizonnyal megváltozik és a vállalat köztesszoftverei és alkalmazásai elkészülnek SPARC/Linux kombóra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról