:

Szerző: Bizó Dániel

2010. október 14. 17:21

A webes konferencia forradalma, Magyarországról

A rendszergazdák körében sokan ismerik a LogMeIn termékeit, ezen szűk rétegen túl azonban csak kevesek hallottak a cégről, és még kevesebben vannak tisztában azzal, hogy mivel is foglalkozik. Pedig a név mögött lévő magyar fejlesztők nagyot dobtak, és most újabbra készülnek: az online kollaboráció megreformálására.

A távmenedzsment forradalma

A LogMeIn bár angol nevet visel, és székhelye a Boston melletti Woburnben található hivatalosan, valójában magyar vállalkozás. A céget 2003-ban hozta létre egy magyar programozó, Anka Márton, aki az akkor szintén az Uproarnál megismert, amerikai származású Michael Simonnal szövetkezett távmenedzsment fejlesztése sikeressé tételében. Az eredetileg 3am Labs néven futó vállalkozás nem sokkal később az Egyesült Államokba költözött, hogy így segítse első befektetők bevonását és a marketinget, a fejlesztés azonban továbbra is Magyarországon folyik.

A cég egy olyan szoftvert kínált a piacnak, amellyel rendkívül gyorsan és egyszerűen lehetett távolról számítógépekre belépni, és ott tetszőleges adminisztrációs feladatokat ellátni, A LogMeIn Rescue képes arra, hogy a segítségére szoruló PC-hez a szakember úgy férjen hozzá, hogy a felhasználó egy e-mailben kapott linkre kattint, és futtat ezen keresztül egy klienst. A számítógépet anélkül lehet menedzselni, hogy bármilyen szoftvert előzetesen telepíteni kellett volna, vagy beállításokkal bajlódni a gépen vagy a hálózati eszközökben.

A LogMeIn ezzel a kombinációval átütő sikert aratott. A fejlesztésre az Intel is felfigyelt, amely stratégiai befektetőként jelent meg a cégben három évvel ezelőtt, ami lökést adott a cég fejlődésének - együttműködés azóta megszűnt, de a LogMeIn már kinőtte magát. Az ingyenes változatnak köszönhetően mára mintegy 20 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik a LogMeIn, akik eddig több mint 100 millió eszközzel csatlakoztak rá. A cég közlése szerint nagyjából minden huszadik felhasználó áttér a fizetős változatra annak fejlettebb képességeiért. Listaáron évi 70 dollárért olyan extra funkciókhoz lehet hozzájutni, mint például a fájlok mozgatása távoli gépre, diagnosztikai eszközök, háttérben történő bejelentkezés, jelentéskészítés.

A cég tavaly tőzsdére vonult, hogy tőkét vonjon be, a legutóbbi negyedévben pedig már 23,5 millió dolláros árbevétel mellett 3,9 milliós üzemi szintű nyereséget termelt. Az üzleti modell titkának a nyitja az ingyenesség olcsó marketingje mellett az, hogy a távoli gépek összekapcsolásáért, a LogMeIn rendszer vezérléséért felelős infrastruktúrát rendkívül költséghatékonyan tudják üzemeltetni, mivel adott IT-erőforrással a riválisokénál jóval több egyidejű kapcsolódást tudnak lekezelni.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a PC-k lehetőség szerint a kapcsolat felépülését követően már közvetlenül kommunikálnak egymással, nem terhelve tovább adatforgalommal a LogMeIn rendszerét, és a csak az esetek rendkívül kis százalékában van arra szükség, hogy cég valamelyik gépparkja reléként működjön - hasonló koncepciótól vezérelve lett világsiker a Skype is a VoIP területén.

Kollaboráció, valahogy egészen máshogy

Ezt a receptet a LogMeIn hamarosan egy újabb területre is igyekszik kiterjeszteni. A cég úgy találta, hogy hatalmas szakadék tátong azok közt, akik online konferencia eszközöket alkalmaznak, és azok közt, akik szeretnének ilyet használni. Az IDC adatai szerint jelenleg az internetezők 4 százaléka tartozik az előbbi csoportba, és nagyjából 50 százalékuk az utóbbiba. Az akadály sokak számára nem isaz ár, hanem a meglévő online konferencia eszközök körülményes beüzemelése. A LogMeIn válasza erre a kihívásra a join.me nevű szoftver és szolgáltatás, amelynek küszöbön áll a kereskedelmi megjelenése.

" A join.me megpróbál betölteni egy űrt" - mondta a HWSW-nek Láng András felelős termékfejlesztési igazgató. Ahogyan a távoli menedzsment eszközöknél is, úgy itt a gyorsaság és az egyszerűség a kulcs a cég szerint. "A desktop sharingnek van egy sokkal egyszerűbb módja annál, mint amelyet a többi konferenciaszoftver nyújt". A viszonylag kis cégnek a területen olyanokkal kell versenyeznie, mint a Microsoft és a Cisco Systems, ugyanakkor olyan rétegekhez is elérhet, ahova ezek a vállalatok nem érnek el sem árban, sem egyszerűségben.

"Öt másodperc alatt rá lehet csatlakozni valakinek a desktopjára" - mondja Láng, aki szerint hatalmas különbség ez a többi megoldáshoz képes, amelyek bonyolult előkészületeket igényelnek. "Mi ezt az előkészítést szüntetjük meg". A join.me rendszere lényegében egy megosztást kezdeményező kattintással és egy generált URL szétküldésével azonnal képes fogadni a meghívottakat, akik chatelhetnek, konferenciahívást folytathatnak le, sőt, a résztvevők kaphatnak vezérlési jogot is. Ehhez az internetkapcsolaton kívül egy Windows vagy Mac PC-re, és telepített Flash Player 10-re van szükség.

A fejlesztési vezető szerint azonban a join.me hatása ennél sokkal tovább mehet majd, amennyiben a felhasználók ráéreznek az ízére. Nemcsak a webkonferencia piacra lehet hatással majd, de megváltoztathatja az online kollaboráció eddig megszokott módját, ahogyan az emberek megosztanak és közösen dolgoznak valamin. Az e-mailezést és a csatolmányok oda-vissza küldését felválthatja az asztali gyors, akár hirtelen ötlettől vezérelt megosztása, amivel sokkal hatékonyabban lehet közös munkát végezni akár több ezer kilométeres távolságból is.

A join.me mögött lévő technológia a LogMeIn több termékével azonos tőről fakad, a már meglévő fejlesztésekből több ponton merített, ugyanakkor új kódbázisra épül, mondta el Láng. Miközben a távmenedzsment-eszközök 1-1 típusú kapcsolatra alapoznak, addig a join.me esetében értelemszerűen szükséges volt egy-a-sokhoz típusú technika kidolgozása, amiben kétségtelenül nagy segítséget jelentett, hogy volt mire építkezni.

A gyorsaság és egyszerűség mellett a költséghatékonyság szempontját is érvényesíteni kellett a fejlesztések során. "Nagyon fontos, hogy olyan technológiát dolgozzunk ki, amely úgy tud skálázódni, hogy a költségek közben nem skálázódnak" - fogalmazott Láng, aki ennél mélyebb technikai részletekbe nem kívánt bocsátkozni, annak érzékenysége miatt. Hozzátette, hogy a prezentációt tartót nem korlátozza az, hogy hány résztvevője van a konferenciának, mivel mindenki az adatközpontra csatlakozik.

Lesz ingyenes és fizetős verzió is

Az üzleti modell értelmében a join.me is rendelkezni fog egy ingyenes, és egy fizetős, Pro változattal, amely hozzáadott képességekkel rendelkezik, mint például a nevesített URL (pl. join.me/hwswhu), vagy az előre ütemezett, Outlook-naptárba illeszthető meghívók küldése, frissítése. A cég reményei szerint a join.me esetében az ingyenes verzió sokkal nagyobb marketingmunkát fog végezni, mivel nem 1-1 típusú ember-gép kapcsolatok épülnek majd fel, hanem emberek közti egy-a-sokhoz, így az ingyenes használat során sokkal többen értesülhetnek majd a szoftverről.

A cég ettől nem titkoltan azt is reméli, hogy megnövekszik majd ismertsége, amin keresztül pedig könnyebben tud majd megfelelő munkaerőt toborozni, hogy támogassa a cég rendkívül gyors növekedését. A budapesti, Andrássy úton lévő fejlesztőközpontban már 141 főt számlál a cég két szinten. Szegeden pedig egy kisebb, de bővülő csapat végez alkalmazott kutatás-fejlesztéseket és alapkutatásokat. Feladat pedig bőven van, hiszen csak a join.me esetében rengeteg képességet kérnek már most a bétatesztelők, mint például a VoIP alapú konferenciahívást, az alkalmazásszintű screencastot, vagy a prezentálók közti váltás, valamint a konferencia rögzítésének lehetősége - és mindezt okostelefonon, hamarosan pedig a beágyazott számítógépekkel szerelt okostévéken is produkálni kell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.