Szerző: Bizó Dániel

2010. október 25. 17:06

Erősen visszaestek a netbookok eladásai

Immár harmadik negyedéve vannak visszaszorulóban a netbookok az európai országokban, miután korábban a régió jelentette a mini mobil számítógépek legnagyobb felvevőpiacát. Az IDC adatai szerint a legutóbbi negyedévben erősen visszaestek az eladások a szegmensben, miközben a nagyobb notebookok iránti kereslet növekedett.

Az IDC harmadik negyedéves adatai alapján Nyugat-Európában 25 százalékkal kevesebb netbookok értékesítettek a gyártók mint egy évvel korábban. Már a második negyedévben is kevesebb mini laptopokot adtak el a nyugat-európai piacokon mint egy évvel korábban, a kereslet visszaesésének mértéke ugyanakkor csak most mélyült el. Úgy tűnik, a netbookok piaca, átmenetileg legalábbis, tavaly tetőzött, és ez magyarázza, hogy idén már erőteljes lassulást, sőt már visszaesést regisztrálnak a gyártók.

A piac nagyon gyorsan nőtt 2009 során, egy-egy negyedévben akár több száz százalékos éves ugrást lehetett tapasztalni az eladott gépek számában. A növekedés százalékban kifejezett erőteljes lelassulása így előre várható volt, ebből azonban nem következik automatikusan a kereslet abszolút értelemben vett visszaesése. A jelenséget több tényező magyarázza, amelyben a piaci szintű folyamatok mellett szerepet játszik az általános gazdasági helyzet kihatása is.

Túlzás volt az eddigi siker

Az Európára tavaly rátört válság kedvezhetett a netbookoknak, ahogyan a fogyasztók így próbáltak takarékoskodni a számítógép vásárlásán. A piaci számok alapján idén azonban a háztartások ismét  elkezdtek notebookokra költeni, mivel a javuló hangulat mellett időszerűvé vált az elavult modellek lecserélése. "Ez azt jelenti, hogy a felhasználók átcsoportosítják a pénzüket, és inkább költenek notebookra, mint netbookra" - fogalmazott a HWSW kérdésére Morvay Eszter, az IDC EMEA PC-piaci kutatási menedzsere. A mainstream notebookok forgalma emelkedő áruk ellenére is 10 százalékkal növekedett éves szinten, ami valójában tompább, mint a végfelhasználói értékesítés, mivel magas készletszintekkel indult a negyedév.

Miközben a kereslet struktúrája mögött meghúzódó gazdasági feltételek a nagyobb gépeknek kedveznek, addig ezzel egy időben netbookok mögötti marketingerő is meggyengült. Az értékesítés  jelentős részét a telekommunikációs vállalatok vitték az elmúlt években, és ezek generálták a növekedés egy nagy részét, mondta el Morvay. Ezek a cégek azonban most visszavonulót fújtak, ami a netbookok népszerűsítését és az akciós csomagokat illeti, mivel a szegmens nem teljesítette azokat a nyereségességbeli elvárásokat, amelyeket támasztottak velük szemben - a növekedés nagy részét az ingyenesen hazavihető konstrukciók képezték. Az IDC elemzője úgy látja, ezen csomagok visszaszorulásával a kereslet egy része is elillant.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mindezt tetézi, hogy a netbookok mellett megjelent a táblagépek iránti várakozás is, amelyek mezőnyét az Apple iPad vezeti, de hamarosan népes lehet a felhozatal, ahogy egyéb modellek mellett érkezik a Samsung Galaxy Tab és a RIM PlayBook  is. Mivel a netbook és a tablet is egy másodlagos eszköz a PC mellett, ezért a vevők dönteni fognak egyik vagy másik mellett. "Senkinek sem lesz [mind] a kettőből" - fogalmazott Morvay, aki szerint a tabletek azok az új kütyük, amelyekért mindenki megőrül, a horribilis árak ellenére is. Sokan kivárásra játszanak, és megnézik, milyen termékek jelennek meg a karácsonyi szezonra.

Itthon is csökkent az érdeklődés

Részben hasonló, részben más tényezők mozgatják a hazai piacot is, ahol szintén visszaesett a netbookok iránti érdeklődés. A korábbi nagyjából 20 százalékos arányt követően mára 10 százalék körülire mérséklődött a netbookok részesedése az eladásokból, becsli az IDC. Itthon a makrogazdasági helyzet a teljes piacot magával rántotta a harmadik negyedévben, így nem lehet nyugat-európai értelemben a kereslet átalakulásáról beszélni. A fogyasztók azonban így is inkább a mainstream notebookokat vásárolják, mivel alig néhány tízezer forinttal drágábbak. Egyszerűen a netbookok és notebookok közt nincs elegendően nagy árrés, kommentálta a fejleményeket Fauszt Gábor, az IDC Hungary vezető elemzője. Hozzátette, a felhasználók körében kezd fény derülni, hogy a netbookok nem valók munkára, aki pedig ennek fényében akart venni, az már vett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról