Szerző: Koi Tamás

2010. augusztus 13. 10:39

Kinect - forradalom, elcsípett ötletekkel

A videojáték-konzolok irányítási rendszerét többnyire a lehető legegyszerűbb módon próbálják megoldani a gyártók, mégis van, akinek nem áll kézre a kontroller, nem tudja megkülönböztetni a gombokat, ügyetlen a mini joypaddel. Többek közt nekik készítette a Microsoft a Kinectet, melynél a kontroller maga az emberi test.

Az újszerű elképzelésen alapuló - a Microsoft által forradalminak titulált - Kinectet tegnap elsőként láthatták működés közben a sajtó hazai képviselői. A Microsoft Magyarország budapesti irodájában felállított Xbox 360-hoz csatlakozó demórendszer lényegében ugyanazt a hardvert tartalmazta, amit az E3 szakkiállításon és konferencián is bemutattak működés közben, a cég illetékese ezért többször is felhívta a figyelmet, hogy a végleges termék csak jobb lehet annál, amit most megmutattak nekünk.

Célkeresztben a családok

A mozgásérzékelős vezérlés egyáltalán nem új keletű megoldás a videojáték-iparban, máig a legsikeresebb implementációt a Nintendo Wii alkalmazza ezen a téren. A Wii egyeduralma azonban hamarosan megtörik, a Microsoft és a Sony ugyanis jelek szerint megelégelte, hogy a Nintendo minden többgyermekes nagycsaládot megnyer magának, míg nekik "csak" az igazán keményvonalas játékosok jutnak. Ezzel a piaci felosztással sok-sok évig nem volt semmi baj, mostanra azonban nem maradt elég mozgástere a két nextgen konzolnak, így adta magát, hogy valamilyen módon nyitni kell az alkalmi játékosok irányába.

A Microsoft sajtótájékoztatóján Vígh Attila termékmenedzser többször is hangsúlyozta, hogy a Kinect bevezetése - mely egyértelműen a fenti célt szolgálja -, nem jelenti azt, hogy a redmondi cégnél elfordulnak a hardcore játékosoktól, vagyis bőven lesz még alkalom arra, hogy a gamerek Master Chief bőrébe bújva, a jó öreg kontrollerrel a kezükben végezzenek ellenfelek ezreivel a Halo-saga soron következő részeiben. Ráadásul - tette hozzá Vígh, minden FPS-rajongó kedélyeit felborzolva - idővel a Kinectnek az igazán keményvonalas akciójátékok hevében is hasznát lehet majd venni, hiszen a rendszer a fejmozgást is élethűen leköveti, vagyis technikailag semmi akadálya annak, hogy egy FPS-játékban egy fejmozdulattal kikukucskálhassunk a fedezék mögül.


Fotó: Gamekapocs

A Kinecthez azonban eleinte elsősorban családi- és partijátékok készülnek majd, zömében a belsős fejlesztői csapat közreműködésével. Ezekből mutattak be néhányat a tegnapi rendezvényen, ahol némi előretekintéssel masszőröket is biztosított a cég gondolva a megfáradt, veterán játékosokra, vagy a kevésbé jó kondícióban lévő fiatalokra.

Ahogy az a sajtótájékoztatón elhangzott, a Kinect egyelőre legfeljebb két játékost tud lekövetni, vagyis eleinte a páros játékok dominálhatnak majd, idővel azonban kibővíthetik a rendszer tudását, igaz, ekkor sem lehet számítani tömegjelenetekre, hiszen a pontos lekövetéshez adott távolságra (nagyjából 2-3 méter) kell állni a rendszertől, és nem takarhatják egymást a játékosok. Elsőként a Kinect Adventures nevű vicces kis játékot mutatták meg nekünk, ahol többek közt egy gumicsónakban állva (!) kell raftingolni egy különféle akadályokkal és ugratókkal tarkított pályán.

Ugorj bakker! Ugorj!

Ezen a ponton máris nyilvánvaló, hogy a valósághű játékélményt ezeknél a programoknál illik nagyon gyorsan elfelejteni, különben jelentősen romlik az élvezeti érték. Ha ez sikerült, a két játékos kooperációjával (dülöngélni kell jobbra vagy balra, valamint felugrani az ugratóknál) irányítható játékba másodpercek alatt bele lehet feledkezni még akkor is, ha az ember nem éppen most készül az általános iskola második osztályába. Hasonló élményt nyújt a Kinect Sports is, ahol többek közt a sípcsonttörés veszélye nélkül lehet gátat ugrani (gátfutás, helybenfutással), vagy lehet "légbowlingozni" is.

A platform talán egyik legmókásabb mozzanata, hogy az önfeledt ugrálgatás vagy helyben futás után a programok egy része összegyűjti a legjobb pillanatainkat, és a kijelzőn fotó formájában megmutatja nekünk, milyen ügyesen kalimpáltunk a tévé előtt. A legjobban sikerült fotókat ráadásul akár meg is oszthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel, ezzel azoknak is örömet szerezve, akik nem látták élőben a performanszt. Apropó, természetesen semmi akadálya annak, hogy a Kinecthez készült játékokkal online is játszhassunk olyan barátainkkal, akik szintén rendelkeznek ilyen kontrollerrel.

A Kinect egyébként bámulatosan pontosan és teljesen valós időben követi le a mozdulatainkat, és ülteti át azokat a játékba: igazán futurisztikus élményt nyújt, amikor a menükben egyszerű kézmozdulatokkal navigálhatunk, ráadásul a mozgás mellett hangfelismerésre is képes a rendszer, igaz, magyarul vélhetően soha nem fog érteni. Lagot nem tapasztaltunk a demók során, a programok jellegéből adódóan előfordulhat ugyanakkor, hogy a kijelzőn látható figura nem hajszál pontosan azt a mozdulatsort végzi, amit mi (jó példa volt erre a gátfutás, ahol a játékos egy kis szökkenéssel átugorhat egy akadályt).

Az innovatív irányítási rendszer láthatóan nagyon jól működik bizonyos játéktípusoknál, kérdéses azonban, hogy a kézben fogható kontroller teljes elhagyásával nem zárt-e be maga előtt kapukat a Microsoft. A Wii-vel szerzett tapasztalatok alapján legalábbis egyes játékoknál nehezen képzelhető el, hogy a játékos ne fogjon valamit kezében, miközben mozdulatokat imitál. Hogy lehet ping-pongozni vagy teniszezni ütő (vagy legalábbis annak a nyele) nélkül? Hogy lehet kardozni kardmarkolat nélkül?

Óriási ziccer

Aligha véletlen, hogy a Sony végül maradt a kontrolleres megoldásnál, ami valahol sokkal butább, mint a Kinect, mégis jól szolgálhatja ugyanazt a célt - az alkalmi játékosok behálózását. A Kinect azért természetesen jó móka, és biztosak vagyunk benne, hogy egyelőre csak képességeinek egy részét villantotta meg. Ha kellő mennyiségben sikerül eladnia a Microsoftnak, a programozók alighanem ráharapnak majd a technológiára, és a jelenlegi tech-demóknál lényegesen látványosabb, vagy akár ötletesebb megvalósításokat is láthatunk majd, ami alighanem jótékonyan hat majd az Xbox 360 eladásokra.

Nem túl jó hír, hogy a Kinect a Microsoft illetékesei szerint itthon mintegy 40 ezer forintba fog kerülni, jó hír viszont, hogy a kifejezetten a kontrollerhez készült játékokért kevesebb pénzt - 9900 forintot - fognak majd kérni. Pontos megjelenési idő egyelőre nincs, de aligha kétséges, hogy a Kinect a karácsonyi bevásárlási szezonban már a boltokban lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról