Szerző: Koi Tamás

2010. július 16. 15:09

Készülnek a magyar szolgáltatók az iPhone 4 bevezetésére

Javában folynak a háttérben a tárgyalások az iPhone 4 hazai premierjével kapcsolatban, és bár a felek kínosan ügyelnek rá, hogy egyetlen hírmorzsa se jusson el a nyilvánossághoz, komoly jelei látszanak annak, hogy a T-Mobile mellett a Vodafone és a Telenor is aktívan készül az új mobil érkezésére.

Egyelőre továbbra sem tudni, hogy az új Apple-mobil - mely hazánkban várhatóan szeptemberben kerülhet a boltokba - melyik hazai mobilszolgáltató kínálatában jelenhet meg, szakmai körökben azonban egyre többen valószínűsítik, hogy az Apple stratégiaváltásával összhangban elveszti korábbi kizárólagosságát a magyar piacon a T-Mobile. A telefont Nyugat-Európában minden eddiginél több szolgáltatópartnerrel árulja az Apple: Nagy-Britanniában például mindegyik szolgáltatónál beszerezhető a készülék, igaz, a T-Mobile hazájában, Németországban továbbra is kizárólagosságot élvez a Deutsche Telekom.

A hazai szolgáltatók mindenesetre készülnek az új iPhone, valamint az iPad kelet-európai premierjére, függetlenül attól, hogy az adott szolgáltató forgalmazza-e az új kütyüket, vagy sem. A Vodafone mai sajtóközleménye szerint a cégnél tegnap óta kérhető az előfizetésekhez olyan, microSIM-formátumú előfizetői kártya, amely az iPhone 4-be, valamint a 3G-s modullal felruházott iPadbe illik. Utóbbit egyébként nem feltétlenül ugyanazok a szolgáltatók forgalmazzák, melyeknél az iPhone is kapható, így elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy az Apple-mobilt és az iPadet különböző szolgáltatóktól lehet majd beszerezni itthon.


Balra a microSIM, jobbra a hagyományos

A microSIM-ek forgalmazását a T-Mobile kezdte meg még májusban, leszögezve, hogy egy az összes Deutsche Telekom leányvállalatra kiterjedő termékbevezetésről van szó, és az új SIM-formátum premierje "nem jelent elkötelezettséget" új termékek bevezetése iránt. A Telenor időközben hivatalos Twitter-feedjén közzétette, hogy a norvég tulajdonú operátornál is lesz microSIM, várhatóan az ősz elején.

Ha nem is kerülnek forgalomba mindhárom hazai szolgáltatónál az új Apple termékek, a készülékeket kiszolgáló SIM-ek megjelenése érthető és logikus lépés, mostanra pedig időszerű is. Az iPhone-t és az iPadet ugyanis több legális forrásból is be lehet szerezni szolgáltatófüggetlenül, a mobilcégnek ezzel együtt nyilvánvaló érdeke, hogy azokat az ügyfeleket is kiszolgálja, akik nem tőlük vették a készüléket - ráadásul az iPhone-tulajok rendszerint "nagyfogyasztók", vagyis a szolgáltatók számára az átlagosnál nagyobb bevételt (mind beszéd-, mind adatforgalom terén) termelő, prémium ügyfélkörhöz tartoznak.

Több tízezer a Vodánál és a Telenornál

Az iPhone hazai forgalmazása 2008. augusztus 22-én kezdődött meg a magyar T-Mobile-nál, a cég azóta sem adott ki eladási adatokat a készülékről, sem utódjáról, az iPhone 3G S-ről. Bár a Telenornál és a Vodafone-nál nem kapható az iPhone, úgy tudjuk, hogy utóbbi hálózatában tízezres nagyságrendben vannak jelen az iPhone-felhasználók (akik nem csak a kártyafüggetlen, hanem más Vodafone-országok iPhone-jait is használhatják a magyar Vodafone-hálózaton), míg a Telenornál közel 7500 iPhone-os ügyfelet tartanak nyilván.

Nyílt titok, hogy nem csak a T-Mobile, hanem a Telenor és a Vodafone is tárgyalt, illetve tárgyal az iPhone hazai forgalmazásáról - Anders Jensen, a Telenor ügyvezető igazgatója egy lapunknak adott korábbi interjújában leszögezte, bár nem mondhat részleteket, a korábbi, bizonyos cégeknek exkluzivitást adó értékesítési modell valójában egyik fél érdekeit sem szolgálja. A vezérigazgató utalt rá, hogy az Apple-re egyre komolyabb nyomás nehezedik más platformok, így elsősorban a több gyártó által is támogatott Android felől, mely arra késztetheti Steve Jobs vállalatát, hogy ne állítson mesterséges gátat az iPhone forgalmának.

A microSIM-ek hazai forgalmazásának elindulása kapcsán megkerestük a Vodafone-t az új Apple-termékek értékesítési terveit illetően, a sajtóosztálytól azonban csupán egy szűk szavú sablonválaszt kaptunk, melyben a szolgáltató kijelenti, hogy jelenleg semmilyen bejelenteni valója nincs az iPhone 4 és iPad termékekkel kapcsolatban. A cég júniusban mindenesetre még azt üzente Twitteren, hogy az iPhone 4 hazai bevezetését nem tervezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról