:

Szerző: Dojcsák Dániel

2010. június 10. 12:53

Magyarország már megcsinálta a saját Google TV-jét

Pár héttel ezelőtt nagy felhajtás közepette a Google bemutatta, hogy képzeli el a tévé és az internet házasságát. Magyarországon erre a feladványra már évek óta létezik válasz, s ugyan jóval kisebb léptékben, de megvalósult az említett átfedés.

A HomeSys Media Kft. pár évvel ezelőtt az egyedi építésű HTPC-vel villantott először, amiből tömegtermék ugyan sosem lett, de a tehetősebb vásárlók mind a mai napig szívesen rendelnek meg zajtalan, passzív hűtéssel ellátott, mindenféle médiát kezelni képes és egyébként teljes értékű PC-ként is használható gépeket a nappalijukba.

Nem kell kábeltévé előfizetés

A HomeSys ügyvezetője, Lázár Csaba azonban nem állt meg a prémium kategóriánál, hanem az elmúlt éveket azzal töltötte, hogy kifundálta, hogyan lehet egy nagyobb réteget is megszólítani. Az első inspiráció abból fakadt, hogy a legtöbb felhasználónak elege van abból, hogy a tévészolgáltatók néhány csomagban kínálnak több tucatnyi csatornát, amik közül azokat is meg kell venni, amit egyébként biztosan sohasem néznénk. A következő lépcső az volt, amikor elhatározta, hogy a normál élőképes televízióhoz plusz tartalmakat kezd el társítani. A YouTube, Indavideo és RTL Most korában már elképzelhető az is, hogy kizárólag ezekre a forrásokra támaszkodik valaki, az élő tévét pedig csak nagyon ritka esetben használja.

A HybridBox TV projekt ezeket a gondolatokat elegyítette, s a végeredmény egy nappaliba tökéletesen passzoló, kis méretű, olcsó eszköz, ami egyben set-top box, egyben PC is. A Google TV bizonyára sikeres lesz a tengerentúlon, Magyarországon viszont nagyobb sikere lehet egy olyan megoldásnak, ami a hazai tartalomszolgáltatókra építkezik. A slusszpoén az, hogy a HomeSys által tervezett eszköz csak egy ugródeszka, a lényeg valójában a kiszolgáló platformban, szoftverben rejlik. A program bármilyen Windows-os PC-re telepíthető, így akár egy noteszgép is átalakítható médiaközponttá, ha az igények azt diktálják.

Lenne üzlet is benne

Lázár Csaba üzleti modellt is álmodott a HybridBox TV mögé. A HomeSys rendszerben a felhasználók szokásai rögzíthetőek, csakúgy, mint az IPTV esetében. Pontosan tudni lehet, hogy melyik felhasználó milyen műsorokat néz, mi érdekli, így könnyen lehet neki további programokat ajánlani. A preferenciák ismeretében a szoftver akár önállóan is rögzítheti a felhasználó kedvenc színésznőjével készült filmeket, vagy a kedvenc sorozatait.

A lineáris tévé feldolgozásán felül pedig a web hatalmas tartalom tárházából szabadon lehet válogatni. Az élő képet megállítva egy pillanat alatt indulhat egy "kapcsolódó videó", amit már valamelyik streaming szolgáltatótól vesz át. Technikailag már most ott áll a projekt, hogy amikor Erős Antónia kimondja, hogy a témában készült részletesebb, vágatlan videókat megtaláljuk az RTLMost.hu weboldalon, akkor a szoftver automatikusan megjeleníti a linket. Az élő adás megáll, megnézzük a netes bejátszást, és utána folytatódhat tovább a műsor.

Az üzlet pedig ott kezdődik, hogy az egyébként ingyenes szolgáltatást igénybe vevő felhasználókhoz precízen célzott hirdetéseket lehet eljuttatni. Imidzshirdetésre is alkalmas lehet a rendszer, hiszen a célcsoport szűrés könnyen megoldható, de aktuális ajánlatokkal, interakciót igénylő reklámokkal ez még jobban működik. Elég csak belegondolni, hogy elég csak a távirányítón megnyomni a zöld gombot, majd bepötyögni az üdítőskupak alján található kódot és azonnal megtudja a néző, nyert-e. Elképzelhető olyan is, hogy egy reklám egy teljes multimédiás programot nyit meg, ahol biztos a felhasználói interakció. Egy autóreklámban például könnyen átvihető a néző egy 3D-s modellhez, amit forgathat, színezhet, felextrázhat és a távirányító kék gombjával árajánlatot kérhet az e-mail címére.

e-Közigazgatás@TV

A lehetőségek végtelenek, olyannyira, hogy a HomeSys egy készülő modulja elkezdett építkezni az e-Közigazgatás irányába is. Lehet-e kényelmesebben okmányirodába időpontot foglalni, vagy Ügyfélkapus információkat lekérni, mintha ezt a tévé előtt tesszük meg, egyszerűen távirányítóval. Ez utóbbi rendszer természetesen egyelőre csak egy vak demó, ahol látszik, hogyan is nézhetne ki az interfész, de a működéshez természetesen az üzemeltető Kopint-Datorg hozzájárulása is kellene. Amennyiben a platform sikeres lesz, akkor szinte kötelező lenne a közszférának nyitni ebbe az irányba, hiszen éppen azokat a felhasználókat érné, el, akik PC-t vagy okostelefont nem használnak, tévét viszont gyakran néznek.

A HybridBox TV a nem geekek számára hozza el az internet azon előnyeit, ami számukra is érdekes. A videós tartalmak, esetleg hírolvasás, valós idejű időjárásjelentés, keresés, az, amit egy átlag alatti ember is felfogna az internetből. Azok pedig, akik a digitális szakadék túloldalán vannak, talán hasznát vennék a nappaliban lévő, könnyen kezelhető PC funkcionalitásnak is, vagy annak, hogy mobiltelefonról is beprogramozható egy adás felvétele.

HTPC alapok újragondolva

A HybridBox TV platform alapja egy saját fejlesztésű windowsos alkalmazás, ami a trendekkel ellentétben egyelőre se nem Flash, se nem Silverlight alapokon nem dolgozik, és nem kalkulál még az Android OS-sel sem. A Direct3D alapokra épülő szoftver fejlesztése során leginkább a praktikum volt a szempont, s a logikája egyelőre talán közelebb áll az asztali szoftverekhez, mint a szórakoztató elektronikához. Ennek ellenére nem csak egérrel és billentyűzettel kezelhető, egy  távirányító is elegendő hozzá. A HybridBox TV készülékhez a Microsoft Media Center távirányító jár, amivel a szövegbevitel ugyan kissé nehézkesebb, de az alapvető kezelés ugyanolyan természetes, mint bármely tévénél.

A még a HomeSys-t, illetve a HTPC-ket ismerő közönségnek is ismeretlen új eszköz némileg szakít a korábbi modellek hagyományaival. Egyrészt a Core 2 Duo alapú rendszerek helyett az nVidia ION platformra épít, amivel az egész szerkezet fogyasztása 15 watt körül alakul. Összehasonlításképp a UPC digitális set top box készülékénél 23-35 wattos teljesítményfelvétellel kell számolni. A gyenge processzort ellensúlyozza az, hogy a GPU felel a videódekódolásért, így akár egy nagy bitrátájú 1080p felbontású mozgókép is nyugodtan elfut. Természetesen a CPU halványabb teljesítménye érezhető a még nagyobb kapacitású HTPC-re tervezett szoftveren, de ez optimalizálással könnyen áthidalható. A bemutatón sem a tévézéssel, sem a videózással sem volt baj, a váltások viszont gyakran lassúak voltak, a menüben egy-egy akadás is előfordult, és egyszer kis is fagyott a program. A koncepciót ez persze nem minősíti, mindössze arról árulkodik, hogy egy befektető feltűnésével együtt szükség lenne komolyabb programozási munkákra is.

Csábító forma

Visszatérve a hardverre, fontos, hogy a gép nem egy szürke vagy ezüst doboz, ami elrondítja a nappalit, sőt még a kocka set-top box-ok mezőnyéből is kilóg. Egy színes, kecses álló kialakítású megoldásról van szó, ami leginkább egy dizájnos routerre hasonlít, leszámítva azt a részletet, hogy sokkal több csatlakozó van rajta. A HomeSys Media egy kínai gyártóval szövetkezett, aminek az eredménye a kellemes dizájn, a korrekt belbecs, illetve az alacsony ár kombinációja. A HybridBox TV doboz maximum 55 ezer forintba kerül, pedig a netbook kategóriájú PC funkciókon felül találunk benne egy DVB-T tunert is.

A fentiek mellett ez utóbbi az egyik legfontosabb különbség. A HomeSys HTPC-k után a HybridBox TV eldobta magától a kábeltévés kapcsolatot, s kizárólag a DVB-T-t támogatja. Mivel a projekt célja, hogy alacsony áron is széles tartalomválasztékhoz jusson a felhasználó, a tervezéskor erre is gondoltak. Egy átlagos kábeltévé előfizetés évente 50-100 ezer forintot vesz ki egy háztartás büdzséjéből, pedig a hazai DVB-T-vel és az online elérhető tartalmakkal már most ki lehet váltani ezt figyelembe véve az átlagos tévézési szokásokat. A dobozhoz csatlakoztatható egy USB-s smart kártya olvasó is, így a fizetős MindigTV Extra is elérhető, sőt az Antenna Hungária képes mini kártyákat is adni, amivel megoldható, hogy az eszköz kártyaolvasója fogadja az azonosítót.

DVB-T + internet = elég

A DVB-T vételi lehetőségek ugyan környékenként változnak, van ahol egy 10 centis mini antennával is tökéletes a kép, van ahol pedig az óriás ruhaszárító kinézetű antenna is kevésnek bizonyul, remélhetőleg ez idővel megváltozik. Az viszont már biztos, hogy az ingyenesen is elérhető csatornák (m1, m2, Duna, Autonómia, RTL Klub, TV2, Euronews) mellett már 10 további csatornát kaphatnak a 699 forintos előfizetési díjat vállalók. Ezt kiegészítve a HybridBox TV által behúzott milliónyi online tartalommal pedig igazi tartalomkánaánról beszélhetünk. Már most több tévétársasággal és online szolgáltatóval partneri viszonyt épített ki a HomeSys, így mesecsatorna híján a magyar rajzfilmeket, meséket szolgáltató egyszervolt.hu illetve mese.tv kínálata teljes egészében meglelhető, de ott a zene.hu, az Echo TV, a NAVA adatbázis, és a Sanoma mozgóképes kínálata is és a Port.hu adatbázisa. Ugyanígy kereshető, elérhető az RTL Most, a Magyar Televízió online kínálata, illetve a TV2 online videói is. Ha ez sem lenne elég, akkor a YouTube, Indavideo, GameStar TV és egyéb online szolgáltatók teljes repertoárja is elérhető.

A "Kapcsolódó Videók" kifejezés nyilván nem ismeretlen senkinek, aki látott már YouTube-ot. Azt viszont meglepetés volt látni, hogy az elő televízióadást nézve a lehetőségek között van ugyanez. A kipróbáláskor egész szépen jöttek a találatok, s a fent említett adatbázisokból valóban összeszedte azokat, amik relevánsak lehetnek. Ha pedig valaki hosszabb ideje használja már a szolgáltatást, akkor a találati lista finomodik a szokásai és preferenciái szerint.

Kell még bele kakaó

A jelenlegi szoftverrel mindössze annyi probléma van, hogy a nagyívű piaci bevezetéshez még nem eléggé kiforrott. A dizájn kezdetlegesnek mondható, bár a fejlesztők nem tagadják, hogy saját maguk barkácsolták össze. A felület skinezhető, s épp nemrégiben lettek elrhetők az ehhez szükséges instrukciók, de egy befektető megjelenésével az is elképzelhető, hogy egy teljesen új grafikus felület kerül a program felé. A stabilitás is fontos kérdés, ezt majd részletesebb tesztünkben vesézzük ki jobban, a kezeléssel viszont szinte elképzelhetetlen, hogy gondja legyen valakinek. Egyszerű, átlátható, követhető. A linkek, külső webre támaszkodó menüpontok ugyan néha lassan töltődnek be, arról nem is beszélve, mikor a streaming szolgáltató túlterheltsége miatt akadozik a tartalom. Az RTL Most például mostanság minden áldott este 6 és 10 óra között élvezhetetlenül szaggat. Ezzel nem lehet sokat kezdeni, de a felhasználó oldaláról már elég egy néhány megabites sávszélesség az élvezhető minőséghez.

Egy másik probléma, hogy egyelőre a magyar streaming tartalmak felbontása, illetve bitrátája annyira silány, hogy egy nagy képernyős tévén gyakran élvezhetetlen. A YouTube HD felvételei, vagy az Indavideó indexes anyagai, illetve a Magyar Televízió adásai viszont felvillantják a fényt az alagút végén. A HybridBox TV használatához egyébként a régi CRT tévék alkalmatlanok, ugyanis a dobozon csak HDMI és D-Sub kimenet található. Épp ezért egyébként ez az eszköz aligha kapja majd meg a MindigTV matricát, ott ugyanis a kritériumok között szerepel kettő darab SCART-kimenet, ami határt szab a szexi, kis méretű eszközöknek, s az ormótlanabb nagyobb darabok terjedését konzerválja.

Biztosan ez a jövő, kérdés, hogy milyen formában

Pedig a lineáris tévéadást és a streaminget kombináló megoldás tűnik igazi perspektívának a következő évekre. Nem csoda, hogy a még gyerekcipőben járó projekt iránt egyaránt érdeklődtek reklámügynökségek, tartalomszolgáltatók, hirdetők és kereskedők is. Tudomásunk szerint több nagyobb vállalat is jelezte, hogy 5000 felhasználó felett már biztosan érdeklődnének a platformon való hirdetés iránt, s egyedi kreatív anyagokat készítenének. A tartalomtulajdonosok fejébe pedig azt kell beleverni, hogy 2010 után egyre kevesebb néző kötődik a tévécsatornákhoz, inkább a műsorokhoz vonzódnak. Ha valaki egész nap Barátok Köztöt akar nézni, vagy egész nap South Parkot, akkor sem az RTL Klub-ot vagy a Comedy Centralt fogja szeretni, hanem az említett adásokat. A HybridBox révén pedig ki lehet szolgálni ezeket az igényeket is anélkül, hogy az veszteséges lenne.

Az Egyesült Államokban a Hulu csupán egy kísérletként indult, hogy az egyébként fizetős tartalmak teríthetőek-e nyereségesen online, s három év zötyögős fejlődés után kiderült, hogy nagyon is élhető a megoldás. A HybridBox is képes kezelni a fizetős tartalmakat és a szponzoráltakat, illetve a teljesen ingyenes képi anyagok előtt is nyitott. A legnagyobb akadály viszont a kábelszolgáltatók ellenkezése, akik még sokáig szeretnének a csomagba préselt lineáris tartalomtovábbításból profitot realizálni.

A kelet-európai Google TV lehetne

Nehéz lenne megjósolni a trendek alakulását, mindenesetre az, hogy a Google, a Logitech, a Sony és az Intel is ugyanezen zászló alatt egyesült nemrég, azt mutatja, hogy van ebben ráció. A HybridBox TV ugyan kicsit sárga, kicsit savanyú, de mindenképp a miénk. A magyar megoldás hazai tartalmakra fókuszálva kínálja azt, amit a Google TV ad Amerikának. A projektre érdemes odafigyelni, mert amennyiben a megfelelő partneri kapcsolatok kialakulnak és sikerül a szoftvert és a megjelenést továbbfejleszteni, akkor egy nagyon versenyképes, ráadásul hardverfüggetlen szolgáltatás indulhat hódító útjára. A HomeSys önállóan is életképes, a már meglévő, vagy egyénileg épített HTPC-kkel is kompatibilis, sőt eljöhetne akár egy olyan idő is, amikor nagyobb gyártók a saját set-top box/PC kombó eszközeikre választják Magyarországon szoftveres megoldásként a HomeSys-t.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.