Szerző: Bányai György

2008. október 28. 12:04

A Dell elmossa a határokat az ultrahordozható noteszek és a netbookok között

A Dell sikeres Inspiron Mini 9 netbookja után egy ahhoz külsőre megszólalásig, pontosabban méretekig hasonlító modellt jelentett be, az Inspiron Mini 12 netbookot. Ez a gép a 12 hüvelykes kijelzője miatt egy átlagos ultrahordozható noteszgéphez, Atom processzorában azonban egy átlagos netbookhoz hasonlít.

[HWSW] A Dell sikeres Inspiron Mini 9 netbookja után egy ahhoz külsőre megszólalásig, pontosabban méretekig hasonlító modellt jelentett be, az Inspiron Mini 12 netbookot. Ez a gép a 12 hüvelykes kijelzője miatt egy átlagos ultrahordozható noteszgéphez, Atom processzorában azonban egy átlagos netbookhoz hasonlít.

A Dell Inspiron Mini 12 a név végén lévő számból következően netbookos léptékben mérve hatalmas, 12 hüvelykes kijelzővel készül. A gépet kétféle -- 1,33 és 1,6 GHz-es -- Intel Atom processzorral forgalmazzák majd, az Inspiron Mini 12 egy gigabájt memóriát tartalmaz, melyet egészen két gigabájtig lehet bővíteni, háttértárként pedig 1,8 hüvelykes, 60, vagy 80 gigabájtos Samsung merevlemez áll csatasorba.

A netbook -- bár 12 hüvelykes kijelzőt tartalmazó géptől már egyáltalán nem szokatlan -- optikai meghajtót nem tartalmaz, azonban SD/SDHC kártyahely, illetve három USB 2.0 port a szokásokhoz híven rendelkezésre áll az adatközlésre. A kapcsolattartás vezetékes és 802.11 b/g/n szabványú vezeték nélküli hálózati csatolók használata mellett HSDPA modemen keresztül is történhet, az ehhez szükséges elektronika, és a SIM kártyát fogadó rés része a gépnek.

A 2,34 milliméter vastag Inspiron Mini a mellékelt háromcellás akkumulátorral mindössze 1,23 kilogrammos, az áramforrás háromórányi konnektormentes üzemre elegendő. Ha valaki ezt kevesellné, rendelhet a géphez egy hatcellás telepet is, mellyel órákkal tolható ki a használati idő. A Dell Inspiron Mini 12 először Japánban válik elérhetővé, ott 600 dollárnak megfelelő jenért novembertől lesz kapható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról