Szerző: Bodnár Ádám

2008. január 29. 14:22

Két nap alatt építették fel a világ harmadik legerősebb szuperszámítógépét

Mindössze 48 óra kellett ahhoz, hogy az Intel Rio Ranchó-i (Új-Mexikó, USA) telephelyén összeszereljék és üzembe állítsák a világ harmadik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, a több mint 14 ezer Xeonból álló Encantót (mágia).

[HWSW] Mindössze 48 óra kellett ahhoz, hogy az Intel Rio Ranchó-i (Új-Mexikó, USA) telephelyén összeszereljék és üzembe állítsák a világ harmadik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, a több mint 14 ezer Xeonból álló Encantót ("mágia").

A 14366 darab 3 GHz-es Intel Xeon processzort, 172 terabájt háttértárat és 28 terabájt memóriát felvonultató szuperszámítógép csúcsteljesítménye 172 teraFLOPS, amellyel jelenleg a világon a harmadik legerősebb. Az SGI Altix Ice 8200 kétfoglalatos blade csomópontokat Infiniband hálózat kapcsolja össze. A SUSE Linux operációs rendszert futtató konfigurációt az SGI szállította és telepítette, múlt csütörtökön érkeztek meg az első raklapok és szombat estére már működött a masina.

A gép ugyan az Intel telephelyén, a vállalat egyik chipgyárának szomszédságában található, az Encanto valójában nem az Intelé, hanem Új-Mexikó szövetségi állam megrendelésére készült, és a kapacitását oktatási és tudományos intézmények mellett akár vállalatok is igénybe vehetik. Bill Richardson, Új-Mexikó kormányzója úgy véli, a rendelkezésre álló kapacitás olyan vonzerőt jelent, amelynek a high-tech cégek nem tudnak majd ellenállni, így az állam akár középtávon is az Egyesült Államok tudományos központjai közé emelkedhet.

A világ legnagyobb teljesítményű gépeit rangsoroló listán az első 5 helyezett közül 3 blade-alapú rendszer található, ami azt bizonyítja, hogy ez a platform nem csak üzleti környezetben, hanem akár tudományos célokra is bevethető. A blade-ek nagy előnye, a teljesítménysűrűség egyben a legnagyobb hátránya is, ugyanis nagy számítási kapacitás van összezsúfolva viszonylag kis helyen, és ezzel a hőfejlődéssel csak a legmodernebb hűtőberendezések tudnak lépést tartani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.