Szerző: Bodnár Ádám

2007. augusztus 8. 15:43

Továbbra is betekinthet a Windows forráskódjába a magyar kormány

Magyarország továbbra is résztvesz a Microsoft Government Security Programban, amelynek keretében a Microsoft elérhetővé teszi a nemzeti kormányok számára a Windows és más termékeinek forráskódját, egyéb technikai információkat, valamint szakértőit is rendelkezésre bocsátja. Az erről szóló megállapodást az Elektronikuskormányzat-központ (EKK) nevében Simon Géza kormánybiztos, a Microsoft Magyarország részéről pedig Vityi Péter ügyvezető igazgató írta alá.

[HWSW] Magyarország továbbra is résztvesz a Microsoft Government Security Programban, amelynek keretében a Microsoft elérhetővé teszi a nemzeti kormányok számára a Windows és más termékeinek forráskódját, egyéb technikai információkat, valamint szakértőit is rendelkezésre bocsátja. Az erről szóló megállapodást az Elektronikuskormányzat-központ (EKK) nevében Simon Géza kormánybiztos, a Microsoft Magyarország részéről pedig Vityi Péter ügyvezető igazgató írta alá.

"A kormányzati felhasználók esetében hatványozottan fontos a biztonság kérdése, hiszen nemcsak az állampolgárok személyes adatai, hanem államtitkok is illetéktelen kezekbe kerülhetnek, ez pedig súlyos következményekkel járhat" -- mondta Vityi Péter. "A Microsoft azért osztja meg Kormányzati Biztonsági Programja keretében a Windows és más, gyakran használt programok forráskódját a magyar kormánnyal, hogy továbbra is biztonságban tudhassuk a kormányzati szervek által kezelt felbecsülhetetlenül fontos adatokat."

Simon Géza közigazgatási informatikaért felelős kormánybiztos elmondta, a meghosszabbított együttműködéshez egy többlépcsős képzési-kutatási program is társul, amelynek segítségével nagyobb védelem alakítható ki az állam és az állampolgárok közötti ügyintézéskor. A megállapodás a kormányzat és a kormányzati szervek egészére vonatkozik, azonban a forráskódhoz csak az Elektronikuskormányzat-központon keresztül lehet hozzájutni.

Már több mint 60 ország csatlakozott a Microsoft Kormányzati Biztonsági forráskód licenc megállapodási és használati engedélyezési programjához. A Kormányzati Biztonsági Program tagjai között szerepel többek között a NATO, az EUROPOL - csak néhány országot kiemelve - Norvégia, Svájc, Ausztrália, Kína, Oroszország, Tajvan és Magyarország kormánya is, amely 2004-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A szerződés meghosszabbítása, és ezzel a Microsoft Kormányzati Biztonsági Programjához újabb három évre történő csatlakozás a Magyar Kormány részéről semmiféle anyagi jellegű ellenszolgáltatást nem igényel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról