:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. december 15. 12:54

Európa legerősebb ipari szuperszámítógépét állította üzembe a BMW Sauber F1

Új szuperszámítógépet telepített áramlástani tesztek szimulációjához a BMW Sauber F1-csapat, az 512 darab kétmagos Xeonból álló fürtözött rendszer a mérések szerint 12,28 teraflops teljesítményű, amivel Európa leggyorsabb ipari szuperszámítógépe, ennél nagyobb rendszereket csak tudományos kutatásban használnak a kontinensen. Európa jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe egyébként a 63 teraflopsos barcelonai Mare Nostrum, amely 5120 darab IBM PowerPC 970 processzort tartalmaz.

[HWSW] Új szuperszámítógépet telepített áramlástani tesztek szimulációjához a BMW Sauber F1-csapat, az 512 darab kétmagos Xeonból álló fürtözött rendszer a mérések szerint 12,28 teraflops teljesítményű, amivel Európa leggyorsabb ipari szuperszámítógépe, ennél nagyobb rendszereket csak tudományos kutatásban használnak a kontinensen. Európa jelenlegi leggyorsabb szuperszámítógépe egyébként a 63 teraflopsos barcelonai Mare Nostrum, amely 5120 darab IBM PowerPC 970 processzort tartalmaz.

Az Albert2 nevű szuperszámítógép képességeinek elsősorban a karosszéria-elemek tervezésénél és fejlesztésénél veszik hasznát a versenyistálló mérnökei, a számítógépes szimuláció ugyanis lehetővé teszi, hogy például különféle vezetőszárnyakból vagy burkolati elemekből akár több tucatnyi változatot is kipróbáljanak, és csak a legjobb, legígéretesebb megoldásokat teszteljék szélcsatornában, ezáltal időt és pénzt takarítva meg. Köztudott, hogy a versenyautók fejlesztése során a szélcsatorna-tesztek számítanak az egyik legdrágább lépésnek.

"A Forma 1-ben szinte mindenre számítógépeket használunk" -- mondta Willem Toet, a csapat aerodinamikai főmérnöke. "Nem hiszem hogy valaha is felhagyunk a szélcsatorna-tesztekkel, de más csapatoktól eltérően nem látjuk szükségét annak, hogy új szélcsatornát építsünk, inkább matematikai szimulációkat használunk."

"A miénk a világ egyik legjobb szélcsatornája. Teljes méretű autót használhatunk, mozgathatjuk fel és le, forgathatjuk, forgathatjuk a kerekeit, szimulálhatjuk a keresztszelet, de sok dolog van még mindig amit nem tehetünk meg. Nem tudjuk szimulálni az igazi kanyarokat, hogy hogyan viselkedik a különféle szögekből beérkező levegő az autó különféle pontjain, vagy hogy hogyan változik meg a gumik formája. Az áramlástani szimulációk segítségével mindezt modellezhetjük."

Az Albert2 teljes egészében Intel-tecnológiára épül, a fürtözött rendszernek 256 csomópontja van, amelyek egyenként két darab kétmagos Xeon 5160 processzort és 2 gigabájt memóriát tartalmaznak, így összesen 1024 processzormag és 2048 gigabájt memória áll a szoftverek rendelkezésére. Az Albert2 nyers teljesítménye ugyan ötszörösen múlja felül elődjéét, Albertét, de a Fluent nevű CFD (computational fluid dynamics) alkalmazás átlagosan "csak" háromszoros sebességgel fut az új rendszeren.

A szuperszámítógépet a svájci Dalco fejlesztette ki a BMW Sauber csapat részére, szem előtt tartva a skálázhatóságot és a megbízhatóságot. Ennek érdekében a gép processzorai üzem közben cserélhetők (hot swap), és akár menet közben bővíthetők a nemrég megjelent négymagos változatokra, ha az igények azt megkívánják. Az Albert2 az APC által gyártott rackszekrényekben üzemel, az összesen 10 rackbe szerelt szuperszámítógép mintegy 21 tonnát nyom.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.