Szerző: Voith Hunor

2015. december 28. 12:50

Kipróbáltuk: Microsoft Lumia 950 és Windows 10 Mobile

A Lumia-család új zászlóshajója a még mindig ingatag operációs rendszeren bukik el.

A hivatalos bejelentés után két hónappal kaptuk meg hosszabb időre a Windows 10 Mobile-os Lumiákat. Írhatnánk, hogy a várakozás napjaiban tűkön ültünk, hogy végre kipróbálhassuk a Microsoft új csúcsmodelljeit, és ez tükrözné is az igazságot – ha nem kéne hozzátennünk, hogy ezt elsősorban a kereskedelmi forgalomba kerülő szoftverek minősége miatti aggodalom okozta. A mobilos Windows 10 esetében ugyanis nem éreztük azt, amit az asztali változat előzetesei során igen: hogy buildről buildre valódi előrelépés történik.

Már a legelső nyilvános tesztverziók mellbevágó minőségi különbséget és készültségi szintet mutattak, pedig a mobilos és az asztali Windows 10 előzetesének megjelenése között mintegy öt hónap telt el. A Windows 10 Mobile-t akkori állapota alapján erős jóindulattal sem lehetett bétásnak nevezni, miközben desktopos nagytestvére éles környezetben tette a dolgát az egyik munkagépünkön. Első komolyabb próbánkat az áprilisi builddel tettük, ami alapján arra jutottunk: ha a Microsoft ebből nyár végére kereskedelmi terméket farag (akkor még nem tudtuk, hogy a hivatalos megjelenés év végére csúszik), az maga lesz a csoda.

Nem lett, sőt, a csúcs-Lumiák bejelentésekor a tesztkészülék szerepét betöltő Lumia 925-ön futó előzetes ismeretében újból felmerült bennünk: hacsak a Microsoft nem fogja vissza szándékosan a nyilvánosságnak szánt buildeket (és a tesztfolyamat ismeretében miért is tenné), nem létezik, hogy ebből november végére, december elejére ne pr-katasztrófa süljön ki. Persze a józan észnek megfelelően nem lapult semmilyen titkos fegyver (azaz build) Redmondban, a letölthető tesztverziók tényleg a fejlesztés állását tükrözték és mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a legrosszabb forgatókönyv valósult meg. A windowsos okostelefonok jelenlegi helyzetéről és a Microsoft egyelőre kétes eredményű stratégiájáról Gil Amelio egykori Apple vezérigazgató híres mondata ugrik be: “Az Apple olyan, mint egy léket kapott hajó, az én dolgom pedig az, hogy a megfelelő irányba állítsam.” Épp csak az nem világos, hogy Amelio szerepét a Windows Phone (WP) ökoszisztéma élén ki tölti be, mert furcsamód a sokadik sikertelen rebootnak látszólag nincs felelőse.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Tesztünk során többnyire a felsőkategóriás páros népszerűbb tagját, a Lumia 950-et használtuk. Nagyobb testvére, a 950 XL csak a kijelző méretében (5,7 hüvelyk), a rendszerlapka teljesítményében (Snapdragon 810) és az akkumulátor kapacitásában tér el tőle – az 550-re pedig egyrészt nem jutott elég időnk, másrészt az érdekesebb újdonságok csak a csúcsmodellekbe kerültek be. Eredetileg a kereskedelmi forgalomba került Windows 10 Mobile-nak és a készülékeknek önálló cikkeket akartunk szentelni, de aztán beláttuk, hogy a kettő (most még, az operációs rendszer korábbi Lumiákra való megjelenéséig) szorosan kéz a kézben jár. A Windows 10 Mobile-ról és a Universal Windows Platform (UWP) architektúráról az elmúlt hónapokban amúgy is sokat írtunk, így nem ismételnénk önmagunkat. Ahol kell, inkább visszautalunk (illetve linkelünk) a korábbi cikkekre, kiegészítve az újdonságokkal és a friss tapasztalatokkal.

Nem a külső számít...

De azért mégiscsak nyom valamit a latban, ha 200 ezer forint körüli okostelefon(ok)ról van szó. A felsőkategóriás Nokia Lumiák eddig híresek voltak letisztult, de mégis jellegzetes formájukról és kiváló összeszerelési minőségükről. A szerkesztőségünkben kallódó, viharvert 800-assal érzésre még mindig követ lehetne fejteni (de ide tartozik például a 820-as is). 925-ösünk és 1520-asunk ugyan kevésbé tűnik egy tömbből faragottnak, de kialakításuk a mai napig kitűnik a tömegből, miközben azért a strapát is remekül bírják.

Sajnos a 950 és a 950 XL semmiben nem idézi a nagy elődöket, látszólag mintha közük sem lenne a Nokia által híressé tett Lumia névhez. Jellegtelen forma, mindössze két szín, fogásra és ránézésre is olcsó hatás – ha tippelnünk kellene, akkor a Nokia-felvásárlás után ezt a telefont már nem Finnországban rajzolták az elismert ipari formatervezők. A telefon érzésre hasonlít a szintén cserélhető hátlapos (és akkumulátoros) LG G4-éhez, a dél-koreai gyártó viszont korábbi csúcsmodelljeinél sem törekedett a prémium minőségérzetre (a friss V10 üde színfolt), ellentétben a Lumia-jogelőd Nokiával. A Microsoft ugyan indított egy hivatalos partnerprogramot kiegészítőgyártóknak, de nehéz megemészteni, hogy plusz 50 euróba kerül az az érzés (félig-meddig, mert a formaterv attól nem változik), ami például egy tavalyi 930-hoz még gyárilag járt. A kijelzőkeret alsó részébe süllyesztett mikrofon tovább ront az összképen – egy látványosan nagy lyuk a Gorilla Glass 3 borításon.

A tervezési vezérelvet tisztán lehet érezni: funkció a forma felett. A gond ezzel az, hogy a 950 és a 950 XL bevallottan a végsőkig kitartó WP-rajongóknak készült, ők pedig nem ehhez szoktak. A prémium androidos modellről vagy iPhone-ról esetleg váltani szándékozókat szintén inkább elriasztani, mint meggyőzni fogja. Egy esetben lett volna e döntésnek értelme, ha a Galaxy Nexus vagy Nexus 5 mintájára meglepően olcsó a termék - de ezt az ászt nem húzta meg a Microsoft.

... hanem a belső?

A Lumia 950 (és 950 XL) belseje szerencsére már több érdekességet tartogat. A két modellben dolgozó “vas” többnyire megegyezik, három eltéréssel. A 950-be Snapdragon 808 SoC (négy 1,44 GHz-es Cortex A-53 és kettő 1,82 GHz-es Cortex A-57 maggal, Adreno 418 GPU-val), és 5,2 hüvelykes QHD (2560x1440 felbontású, 565 PPI pixelsűrűségű) kijelző került. A 950 XL kicsit izmosabb szívet kapott: Snapdragon 810 SoC (négy 1,5 GHz-es Cortex A-53 és négy 2 GHz-es Cortex A-57 maggal, Adreno 430 GPU-val), a képernyő is nagyobb kicsivel, 5,7 hüvelykes, változatlan felbontással és így némileg alacsonyabb, de bőven elegendő 515 PPI pixelsűrűséggel. Az akkumulátorokkal (3000 és 3340 mAh) vége is az eltérések felsorolásának, mindkét modellben van gyorstöltés és Qi vezeték nélküli töltés is – előbbit a Microsoft egy 3 amperes töltőfejjel támogatja meg.

A 3 gigabájt memória a tapasztalatok szerint untig elég még continuumos használatkor is (részletesebben alább), az egyedüli opcióként felkínált 32 gigabájtnyi háttértár pedig microSD kártyával további legfeljebb 200 gigabájttal bővíthető. A kamera szintén közös, a 20 megapixeles szenzor fölé egy hatlencsés, f/1,9 fényerejű optika került, a vaku szerepét egy RGB LED villanó tölti be, és az optikai képstabilizátor sem maradt ki. Lézeres autofókusz nincs, hiánya inkább gyenge fényviszonyok mellett tűnik fel, mert egyébként a fókuszálás többnyire pontos és gyors, akár makrofotózáskor is.

A kamera amúgy annyira jó, hogy majdnem elviszi a hátán a Lumia 950-et az összes szoftveres nyűg dacára is. Minden napszakban és fényviszonyban kiemelkedően jó képeket lő akár teljesen automata módban is, spontán makrózásra pedig páratlan (persze a telefonok között). 4k felbontású videót 30, Full HD-t pedig 60 képkocka sebességgel tud rögzíteni, az optikai képstabilizátor érezhetően megkönnyíti az “operatőr” dolgát. Kevés fény mellett ugyan néha elvéti a fókuszt, és a Lumia Camera utódjának szánt kameraapp érthetetlen módon nem tud panoráma módot, de összességében a Lumia 950 kamerája az egyik, ha nem a legjobb a jelenlegi okostelefon-mezőnyben.

Adatkapcsolat terén van ac szabványig támogatott Wi-Fi és USB-C, Bluetooth 4.1, NFC, szóval minden, amire szükség lehet. Ehhez jön még a dokkoló (már, ha veszünk vagy kapunk egyet), ami egyrészt a vezetékes Continuumhoz kell, másrészt további három USB csatlakozót (mindhárom 2.0 szabványú, egyik magas áramerősségű), egy HDMI-t és egy DisplayPortot kínál. Ez a kiegészítő egyébként meglepően nehéz, hogy a csúszásgátló talppal kombinálva hatékonyan rögzítse a dokkolót az asztalon.

Akad még egy fontos komponens, a retinaszkenner. Ez a Windows 10-zel Windows Hello gyűjtőnéven bevezetett biometrikus azonosítási lehetőségek egyike, és a Microsoft – elvileg – a magasabb fokú biztonság miatt ezt választotta a felsőkategóriás készülékekben elterjedt ujjlenyomatolvasó helyett. Az érzékelő infraközeli tartományban működik és saját beépített fényforrást használ, így akár teljes sötétségben is használható. Nálunk gyorsan és pontosan működött – mások tapasztalatai alapján látatlanban sokkal rosszabbra számítottunk. Az egyetlen hátránya, hogy a bejelentkezéskor kissé közelebb kell emelni a telefont az arcunkhoz, ez azonban még bőven belefér szerintünk.

Összességében a belbecs miatt nem érheti rossz szó sem a 950-et, sem a 950 XL-t. Minden van bennük, ami a mai csúcsmodellekbe kellhet, és a kötelezőkön felül extraként ott a remek AMOLED kijelző, a (Lumia hagyományokat talán egyedüliként folytató) kiváló kamera, a vállalati környezetben valós biztonsági előnyként hasznosítható retinaszkenner. A gondok a szoftveres “élménnyel”, azaz a mindennapi használat 99 százalékával vannak.

Felhasználói felület

A felhasználói felület a teszt túlnyomó része alatt szolgálatot teljesítő 10586.29-es buildre úgy-ahogy összeállt, bár a WP 8.1 dizájnelveinek kidobásával a Microsoft sajnos a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötte. A konzisztencia leginkább azt takarja, hogy a kialakítás konzisztensen inkonzisztens, és tény, hogy az áprilisi állapothoz képest a helyzet nagyon sokat javult – de sajnos így sem eleget. Szerencsére a helykihasználás lényegesen jobb lett, de a beállítások látszólag továbbra is ötletszerűen vannak elhelyezve az egyes alkalmazásokban. A legnagyobb újítást, a hamburger menüket továbbra sem lehet balról behúzni, muszáj a bal belső sarokban elhelyezett ikonra kattintani, ami persze ugyanolyan felesleges kényelmetlenség, mint az iOS szintén bal felső sarokba dugott Vissza gombja.

Néhány appban (például Levelező és Naptár) megmaradt a WP 8.1-ből ismerős alsó menüsáv is, de bekerült a hamburger is. Ebben a két alkalmazásban a részletesebb beállításokhoz az alsó menüsávon keresztül juthatunk, míg a szintén UWP-alapú Groove Zene vagy Filmek és TV esetében a hamburger menüből. Utóbbiakban csak egy kis fogaskerék ikon jelzi az opciót, szöveges címke nem, az előbbiekben pedig mindkettő. Ezzel szemben az Edge böngészőben csak szöveges címke mutatja ugyanezt a lehetőséget, extraként más betűmérettel, mint bárhol másutt. Van, ahol a Vissza gomb megnyomása a megnyitott hamburger menüt zárja be, máskor a kezdőképernyőre dob ki. A teljes kavarás kedvéért pedig olyan appok is akadnak (például a Skype-üzeneteket és SMS-eket is kezelő Üzenetek), melyekben nincs hamburger menü, csak a régi stílusú alsó sáv, illetve fent jobbra-balra simítással váltogatható fülek.

A Windows 10 Mobile előtti irányelvek alapján készített és még nem frissített felülettel rendelkező appok már tényleg csak a habot jelentik a tortán. De igazából az a szomorú, hogy még a Microsoft saját, új fejlesztésű alkalmazásaiban sincs egy olyan stabil alap, amire a külső fejlesztők építeni tudnának, vagy legalább megbízható iránymutatásként használhatnák. Persze létezik már UI-kézikönyv, és az egységes nyelvezet biztos eljön egyszer, de jó lett volna, ha ez a Lumia 950 piacra kerüléséig legalább házon belül megörténik.

Az operációs rendszer beállításainak szortírozása többnyire rendben van (ami persze attól is függ, ki mennyire szokott az egyes mobilplatformok logikájához), de számos fontos beállítás (például Érintés, Glance, hívásszűrés) az Extrák menüpontban kapott helyet, miközben bőven elfért volna a standard menüpontok valamelyikében is. Az viszont elég zavaró, hogy a rendszer az opciók között navigálva szó nélkül átvisz egyik nagyobb alkategóriából a másikba, így a vissza gomb sokszor teljesen máshova visz vissza, mint ahonnan elindultunk.

Az értesítési sáv testreszabhatósága a WP 8.1-hez képest nagyot lépett előre (lényegében minden fontos kapcsolót ki lehet rakni), a beállított háttérképet a csempék nem darabolják fel (nincsenek közöttük fekete rések), az alkalmazáslistában pedig a legutóbb telepített appok automatikusan a felsorolás tetejére kerülnek, kiemelve. A Start képernyőn, az applistában és az appváltóban összességében kevés a szembetűnő változás, épp ezért is zavaró annyira az appokon belüli kuszaság.

UWP, appok

A felület mögött a WP 8.1 és a W10M között hatalmas változások történtek. Az új operációs rendszer legnagyobb reménységének számító Universal Windows Platformról (UWP) itt (is) írtunk részletesen, röviden: a Windows 8-cal bevezetett WinRT platform utódjában közös kódbázissal és a felhasználói felület egyedi elemeinek kialakításával minden eddiginél egyszerűbben lehet az összes Windows 10-es eszközre fejleszteni, legyen az PC, tablet, telefon vagy épp Xbox One, esetleg a majdani HoloLens.

UWP-alapú alkalmazásból a Microsoft sajátjain (Outlook, Naptár, Groove Zene stb.) még nagyon kevés van, ami nem csoda, hiszen gyakorlatilag nincs miért ebbe az irányba fejleszteni. Ugyan a Windows 10 PC-s változata gyorsan terjed, oda bőven megteszi a jól (ki)ismert Win32, valamint a Web is. Bizony, az UWP-t támogató mobileszközök várhatóan még jó ideig viszonylag alacsony száma mellett a jó öreg, de desktop Windowson a mai napig remekül működő weboldalak fogják a leginkább gátolni az UWP-s appok fejlesztését.

A Microsoft appstratégiája ugyanis arra épül, hogy a fejlesztőket meg tudja győzni az UWP létjogosultságáról. Ezzel azonban van néhány bökkenő. A webes felületeken bevált és százmilliók által elérhető szolgáltatásokat nem éri meg átírni UWP alapokra, mert desktop környezetben ennek nincs érdemi előnye, a kevés kompatibilis mobileszközért pedig a legtöbben egy szalmaszálat sem fognak arrébb rakni. Így viszont nem fog érdemben nőni a Windows 10 Mobile-os telefonok piaci részesedése, hiszen a Microsoft szoftverboltjának kínálata óriási hátrányban van a Play Store-ral és az App Store-ral szemben. És így tovább, ördögi kör, amiből borzasztó nehéz lett volna 2011-2012-ben is kitörni, 2016-ban pedig szinte lehetetlen.

A gyenge fejlesztői érdeklődés pedig a platformon már jelen lévő külsős appok minőségére is erősen rányomja a bélyegét. A Lumia 950-en a Facebook kritikán aluli sebességű, ahogy a szerkesztőségi kommunikációs platformnak használt Slack is, Twitter pedig hiába készített UWP-s appot az egyelőre tableten és PC-n működik, a cég a mobilos felülettel egyelőre adós. Tudjuk, hogy Magyarországon az utóbbi két szolgáltatás nem túl népszerű, de számos fontosabb és jóval nagyobb vásárlóerejű piacon igen – ott az elvártnál jóval gyengébb minőségen a Windows 10 Mobile és az UWP modell sikere bukhat.

Ráadásul a Microsoft saját natív appjai semmivel sem jobbak, mint androidos vagy iOS-es változataik, sőt. Többször írtunk már arról, hogy a vállalat számára a szolgáltatások számítanak igazából kiaknázandó platformnak, nem az operációs rendszerek – azok csak hordozói a felhőből kínált termékeknek. És mert az androidos és iOS-es tábor együtt mára bőven meghaladta a kétmilliárdot, üzletileg teljesen ésszerű és indokolt elsősorban rájuk, és nem a maroknyi windows mobilos felhasználóra figyelni.

Ezért aztán mára általánossá vált, hogy a Windows Phone mellett kitartók legnagyobb bánatára ők később, esetenként akár kisebb tudású Microsoft-appokat kapnak, ami a tényleg utolsó esélynek tűnő Windows 10 Mobile esetében tarthatatlan hozzáállás lesz a vállalat részéről. A Lumia 950-en az Outlook vagy az Office-csomag csak a kötelezőt hozza, de semmi többet vagy egyedit, a Naptár pedig kifejezetten gyenge a cég által egy éve felvásárolt Sunrise-hoz képest. A Skype esetében legalább van némi platformspecifikusság a nemrég bevezetett modularitással, bár az asztali és a mobilos kliens közötti szinkronizálás csapnivaló, a telefonon folyton manuálisan kell újra olvasottá nyilvánítani a PC-n már elolvasott üzeneteket. Az az igazság, hogy a komplett “Microsoft-élmény” jó ideje elérhető Windows-mentesen is – sőt, jelenleg mobilon inkább azokat az alternatívákat ajánlanánk, mint a Windows 10 Mobile-ost.

Persze az új mobilos Windowsnak bőven akadnak előnyei is. Architekturálisan egy tényleg modern szoftver lett, maga mögött hagyva az összes örökséget, ami korábban annyira gátolta a fejlődését. Az UWP-modell előremutató, az asztali és mobilos változatok szinkronban tartása fejlesztés, tesztelés és támogatás szempontjából is példamutató, egyetlen SDK-val célozható az összes UWP-s hardver. A Windows Update-en keresztül a frissítés minden konkurensénél jobb lehetne: ötvözhetné az Apple-féle “én diktálok” módszert (így kihagyva a mobilszolgáltatókat), valamint a Microsoft nagyon felgyorsított funkcionális frissítési ütemét és az eddig is rendszeres biztonsági javításokat.

Ennek vállalati környezetben nagy rajongótábora lenne, viszont egyelőre úgy néz ki, hogy a jövőben nem fog minden úgy átmenni a szolgáltatókon, mint a 10586.29-es build. Ezt a Magyar Telekom és a Microsoft Magyarország is megerősítette kérdésünkre, így a jelen állás szerint a kisebb frissítések kimehetnek kvázi azonnal, de a nagyobbak várhatóan továbbra is fennakadnak majd a mobilszolgáltatók hálóján.

Continuum, Edge

A Lumia 950 és 950 XL egyik legérdekesebb funkciója a Continuum, azaz a kvázi-PC-vé alakíthatóság. A "PC"-t itt erősen érdemes idézőjelbe tenni, a hagyományos PC-s alkalmazásokat ugyanis a telefon természetesen nem futtatja, így minden, Win32-re épülő alkalmazást elfelejthetünk. A Continuum csupán az UWP-s alkalmazásokat képes a tévé vagy monitor képernyőjéhez méretezni, ráadásul a WinRT-s tableteknél még jelen lévő ablakozó felületnek is búcsút kell mondanunk.

Használatához nem feltétlenül szükséges a drótos dokkoló, egy Bluetooth-os vagy Miracast-képes monitor és szintén Bluetooth-os egér és billentyűzet is megteszi. A teszt során beiktattunk egy dedikált Continuum-napot, amikor a Lumia 950-nek egy notebook helyett kellett helyt állnia. Az élmény meglepően pozitív volt, a szokásos windowsos munkavégzést csak az ablakozás hiánya (csak teljes képernyős futtatásra van lehetőség) és a megszokottnál gyengébb sebesség hátráltatta komolyabban. Tény, csupán az alapokra (böngésző, szövegszerkesztés) használtuk a rendszert, arra azonban ténylegesen is bevált.

Az asztali Windows 10-ből ismert alkalmazásváltó Continuum-módban

Az UWP-s Office-csomag, az Edge böngésző, a Skype és a OneDrive ideig-óráig tényleg pótolhat egy PC-t, ha feltétlenül szükséges. Viszont a sebességen bőven van mit fejleszteni, ráadásul a használati kényelmet erősen korlátozza a perifériaigény: vagy a dokkolót és a szükséges kábeleket visszük az egér és billentyűzet mellett, vagy a kompatibilis drótnélküli kijelzőre kell vadásznunk. Nem sokkal jobb alternatíva, mint egy kis notebook, de legalább tényleg valami olyasmit mutat, amire sem az Android, sem az iOS (vagy szegény BB 10) nem képes jelenleg telefonon.

Az UWP-s appok continuumos felületén van mit finomítani

A Microsoft Edge-re érdemes még néhány szóban külön kitérni. Az Internet Explorer utódjának szánt böngésző mérföldekkel jobb böngészési élményt kínál, mint sokat és okkal szidott elődje. Általában nagyon gyors, szépen és pontosan renderel, az EdgeHTML és a Chakra JavaScript-futtatómotor együtt már most olyan párost alkotnak, melyekhez képest a mobilos IE csak egy rossz emléknek tűnik.

Bétateszt kétszázezerért

Szerkesztőségünkben a már említett Lumia 925 szolgál a Windows 10 Mobile előzeteseinek állandó tesztalanyaként, minden aktuális buildet próbálgattunk rajta néhány napig, így képben voltunk az operációs rendszer állapotával. Mégis reménykedtünk, hogy a 950-en kevesebb hibával fogunk találkozni, ez mégiscsak egy hivatalosan értékesített, hivatalos támogatással rendelkező hardver és szoftver.

A több memória és a felsőkategóriás Snapdragon SoC-k is bizakodásra adtak okot, ráadásul a teszt előtt nagyjából egy órát már eltöltöttünk a 950 XL-el novemberi HWSW mobile! konferenciánkon, alapvetően pozitív élményekkel gazdagodva. A mindennapi használat során a rendszer azonban sajnos újfent leszerepelt. Ahogy Franco Provolone mondta az Oscarban: “Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!”

Az egészre a félkész illik a legjobban – mintha nem is egy drága, felsőkategóriás, kereskedelmi forgalomba került termék lenne a Lumia 950, hanem egy fejlesztői példány. Mindkét csúcsmodell alapvető hibája, hogy jelen állapotban megvásárolhatóak. Ugyan a Windows-mint-szolgáltatás modellben nincs “végleges” Windows, egy kereskedelmi termék kiadása olyan mérföldkő, amikor bizonyos általánosan elfogadott minőségi követelményeknek igenis meg kell felelni, játsszon egy cég bárhogy a szavakkal és definíciókkal. A Microsoft ezt a szerződést a Lumia 950 piacra dobásával felrúgta.

A teszt egy hete alatt minden olyan hibát tudtunk reprodukálni, amelyeket az első 950-tulajok különböző fórumokon megosztottak. A telefon kétszer magától újraindult, az alkalmazáslistában több alkalmazás eltávolíthatatlanul beragadt kiszürkített, “függőben” státuszba, ugyanitt a le-fel görgetés véletlenszerűen a kezdőképernyőre visszaugrást eredményezte. Az áruházból a frissítések rendre leálltak valamilyen hibakóddal, volt, hogy egy-egy app csak második-harmadik próbálkozásra indult el (előtte fekete képernyő volt az eredmény). Kétszer órákra “leesett” a Wi-Fi-ről úgy, hogy az egyébként élő 4G kapcsolatra sem állt át. A nálunk amúgy remekül teljesítő retinaszkenner (végig szemüveggel nehezítve) sötétben, vízszintes helyzetben (azaz az ágyban fekve, éjjel) mattot kapott, a sikeres azonosításhoz muszáj volt először felülni, majd úgy újrapróbálkozni. Az Outlook gmailes szinkronizációja az első napon órákig nem ment, miközben a mellette levő 925-ön igen, majd hirtelen megjavult, hogy három nap múlva újra leálljon.

Az üzemidő átlagos volt: a 3000 mAh-s telepet átlagos használat mellett elég nehéz volt teljesen kiütni a nap végére, de a következő napnak töltés nélkül már nem érdemes nekifutni. Szerencsére nem is kell, a gyorstöltéssel akár egy reggeli kávé-zuhany-öltözés alatt is akár 50 százalék fölé kúszhat töltöttségi szint.

Konklúzió

Ahogy a cikkben írtuk, a Lumia 950, illetve általában a Windows 10 Mobile jelenleg semmiképp nem ajánlott megvételre, az operációs rendszer olyan súlyos problémákkal küzd, ami a mindennapi használatot nagyon megnehezíti. A cég (remélhetőleg) gőzerővel dolgozik ezek elhárításán, de amíg ez nem történik meg, csak a platformhoz professzionálisan kötődőknek (Microsoft-alkalmazottaknak, fejlesztőknek) ajánljuk a befektetést. Mert jelentős befektetésről van szó, még a kevésbé hivatalos forrásokból is mintegy 160 ezer forintba kerül a "sima" Lumia 950, a nagyobb testvér 950 XL pedig 180-190 ezer forint körül mozog jelenleg. Ezt az árat ezért a hardverért még működő Androiddal is túlzásnak éreznénk, a fekete jövőt ígérő mobil-Windowsszal ez hatványozottan igaz.

Egy rajongó segélykiáltása

Igenis léteznek Windows Phone fanok. Kell hozzá némi ragaszkodás a Nokia névhez, hit a Lumia 800 és 1020 dizájnok felsőbbrendűségében, némi csempefétis, Xbox-őrület, és természetesen 30 feletti életkor, az állandóságra vágyás. A Windows 10 Mobile eljövetelével ezekből lassan semmi nem maradt. Az új készülékek szépek, elegánsak, de ilyet más is tud, ebben nincs semmi különleges és felsőbbrendű. Ebből nem fognak az Apple vezetői is vásárolni, mint a Lumia 800-asból.
A készülékek megdöbbentő módon bétás Windows 10 Mobile-lal jöttek ki. Pontosabban nem tudom, hogyan is hívjam azt a rendszert, melyben 1 óra nézelődés után minimum 3 fix helyet tudok, ahol a rendszer elszáll, kifagy, kidob. Viszont, aki le tudta nyelni az WP7 nullára írását, a WP7.8 nevű kommunikációs herén rúgást, mindezt early adopterként, az erre csak legyint, mondván semmi gáz, majd javítják a fiúk.
A kezelőfelületet több helyen elrontották a tervezők. Teljesen felfoghatatlan, hogy miért kerültek funkciók mindenféle hamburger menük alá, miért kell alapfunkciókat a mennyezetre pakolni, mindezekkel az egyre növekvő méretű telefonokon teljesen ellehetetlenítve az egykezes használat intézményét. A jobbra balra pöccintéssel mi volt a gond? Pont ezért rosszabb lett az áruház, az Xbox app, a levelezés. A naptár pedig egy katasztrófa még mindig, ennél fapadosabb app nem létezik.
Mi marad a végére a fanoknak? Nem sok, egy utolsó remény, hogy ez már tényleg egy jó alap, erre már lehet építkezni. Ennyi, nem több.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról