Szerző: Bőle György

2023. november 17. 10:00

Nagy szláv IT exodus: elszalasztott lehetőség?

Az elmúlt évek geopolitikai történéseinek következményeként néhány százezer orosz, belarusz, és ukrán IT szakember hagyta el hazáját. A mozgó szakemberekért nagy verseny alakult ki Európában, mi azonban még a startvonalra sem álltunk fel igazán. A 20. kraftie adásban ezen rugóztunk.

Egy nyáron publikált, GitHub geolokációs adatok alapján készült kutatásból meglehetősen pontosan becsülhető, mekkora embertömeg is lendült kényszerű mozgásba. Akárcsak a betelepülő cégekért, a mozgó munkaerőért is komoly verseny alakult ki mind a térségben, mind egész Európában. A kutatás készítőjével, a Corvinus docensével, Johannes Wachs-szal és Both Vilmossal, az IVSZ elnöki tanácsadójával jártuk körbe, hogy mit nyerhettünk volna a betelepülő szakemberekkel, mennyi pénz érhet egy informatikus, és milyen feltételek kellettek volna a betelepítésükhöz.

Az adásban elhangzott cikkek, videók, tartalmak a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon is.

A kraftie eseménysorozat állandó támogatója a Tesco Technology.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról