Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. május 17. 14:00

A Redditet is beleteszik a ChatGPT-be

A Google után az OpenAI-jal is megállapodott a Reddit, ami jót tett a részvényeknek.

Folyamatos, valós idejű hozzáférést kap az OpenAI a Reddit API-ján keresztül a közösségi platformon közzétett tartalmakhoz egy új megállapodás keretén belül – jelentették be a felek, melynek hatására 10 százalékot emelkedtek a Reddit részvényei. Ez lehetőséget ad az AI-startup számára arra, hogy saját termékeibe, így a ChatGPT-be integrálja a platformon zajló diskurzusokat. A Reddit hasonló, állítólag 60 millió dolláros megállapodást kötött év elején a Google-lel, és a friss üzlet is azt mutatja, hogy a nemrég tőzsdére lépett cég partnerségek útján próbálja kiterjeszteni bevételi erőforrásait a hirdetéseken felül.

A megállapodást bejelentő blogbejegyzés nem tesz említést az ügylet pénzügyi feltételeiről. Az együttműködéssel a Reddit is „új mesterséges intelligencia funkciókat kínálhat a redditorok és moderátorok számára”, miközben hozzáférhet az OpenAI nagy nyelvi modelljeihez saját alkalmazásai építéséhez, de hogy a gyakorlatban konkrétan milyen funkciókra lehet majd számítani, arról még nem beszélt hivatalosan a platform. A startup emellett a Reddit hirdetési partnereinek sorába is csatlakozik.

reddit

A Reddit közössége több alkalommal hevesen ellenezte a vezetők platform felett hozott döntéseit, tavaly júniusban többezer subreddit szűnt meg, miután a felhasználók tiltakozni kezdtek az API-k fizetőssé tétele ellen.

Nemrég az OpenAI-Stack Overflow partnerség keltett feszültséget, a fejlesztői közösségi platformon a felhasználók tömegesen kezdték el törölni kérdéseiket és válaszaikat az ellenérzésük demonstrálásáként, vagy azok helyére az együttműködést kritizáló sablonszöveget illesztettek. A fő kritika, hogy a platform kvázi nyerészkedik a közösség által ingyen előállított tartalmakon. Az akció láthatóan nem hatotta meg a Stack Overflow üzemeltetőit, akik átmenetileg tiltást nyomtak a lázadókra, azzal az indoklással, hogy a posztok átszerkesztésével súlyosan megsértették a közösség érdekeit, a teljes átírásra csak kivételes esetekben kerülhet sor. 

Más téren is összekapcsolódik az OpenAI és a Reddit, mivel Sam Altman vezérigazgató is részvényese a Redditnek, de a hivatalos kommunikáció szerint a független igazgatótanács hagyta jóvá az üzletet.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról