:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 21. 11:30

Pénzzé teszi a Reddit a felhasználói tartalmakat

A közösségi platform 60 millió dolláros üzletet kötött egy meg nem nevezett, AI-fejlesztéssel foglalkozó féllel.

60 millió dolláros üzletet kötött a Reddit egy meg nem nevezett AI-fejlesztő partnerrel, melynek keretén belül a közösségi platform felületén megjelenő felhasználói beszélgetések a másik fél MI-modelljeinek fejlesztéséhez használhatók fel, a megállapodás egy éves időtartamot fed le. Az oldal felhasználóinak véleménye megoszlik a hírrel kapcsolatban: egyesek kevésnek tartják a 60 millió dollárt, mások szerint kérdés, hogy ki fizetne ki több tízmillió dollárt shitpostokért.

A cég tavaly nyáron jelentette be a Twitter nyomán, hogy fizetőssé teszi API-ja elérhetőségét, amivel kapcsolatban élesen negatív kritikák érkeztek a külsős appok fejlesztőitől. A cég áprilisban módosította az API-kra vonatkozó szabályzatát, ami korlátozhatóvá teszi a harmadik féltől származó kliensek, például az Apollo API-kéréseinek számát. Erre a platform közössége is reagált, több ezer subreddit sötétült el az új feltételek elleni tiltakozás jeleként.

Az OpenAI GPT-2 modelljének betanításához egyébként korábban már felhasználták a Redditen fellelhető nyilvános bejegyzéseket, a jövőben annyi különbséggel lesznek használhatók a posztok, hogy a Reddit pénzt kér érte. Az MI-modellt fejlesztő legtöbb vállalat engedélykérés nélkül képzi ki termékeit a nyilvánosan elérhető tartalmak felhasználásával. Ezért egyre feszültebb a helyzet jogi és szerzői téren, így a tartalomplatformok és tulajdonosok próbálják feltételekkel tisztázni az adataik felhasználását.

wired-reddit-bot

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Reddit bevételei elsősorban reklámokból, illetve a havi 5,99 dollárért kínált prémium hozzáférésből származnak, és még nem sikerült nyereséget termelnie a cégalapító Steve Huffman bevallása szerint. A cég pár hónapja jelentette be, hogy több év előkészítés után márciusra tervezi a tőzsdei bevezetést, holott sosem tudott nyereséget termelni. A közösségi szolgáltatások közül legutóbb a Pinterest ment tőzsdére még 2019-ben, azóta nem volt példa ilyesmire.

A Reddit 2023-ban valamivel több mint 800 millió dollár reklámbevételre tehetett szert, ami 20%-os növekedést jelenthet az egy évvel korábbi eredményhez képest – jelentette a The Information. A cégnek állítólag azt tanácsolták, hogy 5 milliárd dolláros értékelést célozzon meg, ez a fele annak a 10–15 milliárd dollárnak, amit 2021-ben elérhetett volna a tőzsdére bocsátáskor.

Nem a Reddit az egyetlen cég, mely próbál üzletet csinálni a birtokában lévő adatok betanítási célzatú értékesítésével. Az OpenAI nemrlg licencszerződéseket kötött az Associated Press-szel és az Axel Springerrel, emellett tárgyalásokat folytat a CNN, a Fox és a Time lapokkal, hogy a médiaorgánumok cikkeit képzésre használhassa fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 20:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.