:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 22. 13:30

Új korszak kezdődött a Reddit életében

A Reddit közösségi platform részvényei az egekbe szaladtak csütörtökön az első kereskedelmi napon. A közel két évtizede létező cég ezzel a lépéssel tesz próbát arra, hogy felülkerekedjen a fennállása óta jellemző veszteséges működésen.

Több mint három évnyi előkészület után elindult a Reddit tőzsdei bevezetése. A közösségi szolgáltatások közül legutóbb a Pinterest ment tőzsdére még 2019-ben, így fontos esemény, hogy a Reddit csütörtökön "RDDT" azonosítóval debütált a nyilvános piacon.

A cég az előzetes szivárgásoknak megfelelően a 31-34 dolláros sáv tetejére árazta részvényeit. A részvények darabonkénti 34 dolláros árazása után a részvények kilőttek, az első kereskedelmi nap zárására pedig ugyan visszaugrottak, de így is 50,44 dolláron zártak 48 százalékos pluszban. A kiadott közlemény szerint az új részvények értékesítéséből származó bevétel elérte a 748 millió dollárt, a közösségi média platform piaci kapitalizációja pedig több mint 9 milliárd dollárra rúgott a kezdeti 6,4 milliárdról.

A közösségi platform egy irányított megosztási programon (DSP) keresztül hívta meg legaktívabb felhasználóit az IPO-ba, akik több millió dollár nyereségre tehettek szert együtt a  részvények ugrásának köszönhetően. A Reddit összesen 15,28 millió új részvényt adott el, míg a meglévő tulajdonosok további 6,72 millió részvényt értékesítettek. A cég mintegy 1,76 millió részvényt tett elérhetővé a DSP-n keresztül a jogosult felhasználók, moderátorok, egyes igazgatósági tagok és alkalmazottak számára, ami az ügylet 8%-át tette ki.

redditipo

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az összegyűjtött pénzeszközök segíthetnek a Redditnek a növekedés szempontjából kulcsfontosságú területekbe fektetni, beleértve az új bevételi csatornák kiépítését, illetve a sikeres nyilvános ajánlattétellel egy fenntartható tulajdonosi struktúra is kialakulhat a korábban tulajdonosváltásokkal és vezetői vitákkal terhelt vállalatban.

A cég bevételei elsősorban reklámokból, illetve a havi 5,99 dollárért kínált prémium hozzáférésből származnak, így olyan nagy cégekkel harcol a hirdetők figyelméért, mint az Alphabet és a Meta. Ugyan a Redditnek saját kultusza alakult ki a közösségi média világában, eddig nem sikerült megközelítenie a nagy riválisok sikerét, a jelentések szerint nagyjából napi 73 millió egyedi látogatót (DAU) tud felmutatni, ezzel szemben a Facebook átlépte a napi 2 milliárd felhasználós bejelentkezést.

A Reddit 2023-ban valamivel több mint 800 millió dollár reklámbevételre tett szert, ami 20%-os növekedést jelenthet az egy évvel korábbi 666,7 millió dollárhoz képest – közölte a cég március közepén. Nyereséget egyelőre nem termel a vállalat: adózott vesztesége a 2022-es 158,6 millió dollár után 90,8 millió dollárra mérséklődött. Működési eredmény tekintetében a cég 69,3 millió dolláros veszteséget realizált 2023-ban, szemben a 2022-es 108,4 millió dollárral.

A jövőben további jövedelemforrást jelenthet a platform számára az adatlicencelés, a Reddit közel 66,4 millió dollár bevételre számít idén ezen a csatornán. Februári bejelentés, hogy a közösségi platform 60 millió dolláros üzletet kötött  a Google-lel, melynek keretén belül a közösségi platform felületén megjelenő felhasználói beszélgetések a másik fél MI-modelljeinek fejlesztéséhez használhatók fel, a megállapodás egy éves időtartamot fed le. 

A Reddit 2021 végén nyújtotta be a tőzsdei bevezetési kérelmet az amerikai értékpapír-felügyelethez, azt követően, hogy a vállalat 2021 elejére megduplázta értékét a megnövekedett kisbefektetői aktivitás révén. 2022. januárjában arról szóltak a hírek, hogy a Reddit a Morgan Stanley-vel és a Goldman Sachs-szal együttműködve tőzsdére lép, és 15 milliárd dolláros értékbecslést fontolgat. A folyamatot nehezítette többek közt az IPO-piac befagyása, a közösségi irányelveket érintő módosítások, a monetizációs törekvések és az ezek nyomán forgácsolódó közösség. A platformot üzemeltető cég 2021-es privát tőkebevonása 10 milliárd dollár körüli cégértéken zajlott.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 22:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.