Szerző: Koi Tamás

2024. március 13. 11:49

Lecsapott az IBM marketingkommunikációjára az AI-kasza

Tovább tartanak a leépítési folyamatok az IBM-nél, mely egyike volt azon cégeknek tavaly, melyek nyíltan vállalták, hogy a munkatársak egy részének azért kell menniük, mert a mesterséges intelligencia helyettesítheti őket.

Nem állt meg a leépítési hullám az IT iparág veteránjának számító IBM-nél, mely elsők között kezdett mesterséges intelligencia-alapú megoldásokat fejleszteni jóval azelőtt, hogy a nagy nyelvi modellekre épülő generatív AI berobbant volna a köztudatba.

A sors fintora, hogy IBM volt egyben az első cég, mely nyíltan kijelentette, hogy a céges munkafolyamatok egy részét mostanra annyira hatékonyan ellátja mostanra a mesterséges intelligencia, hogy annak törvényszerűen létszámleépítés a következménye.

kaszas

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A cég augusztusban a fentiek alapján 8000 dolgozót érintő leépítési hullámot jelentett be, mely a jelek szerint még most sem teljesen csitult el, belsős források szerint ugyanis a vállalat a héten a marketingkommunikációs részleget érintő leépítésről tájékoztatta az érintett munkavállalókat - írja riportjában a CNBC.

Az IBM ezzel együtt is a mesterséges intelligencia-kutatások egyik legnagyobb zászlóvivője az iparágban. A vállalat AI-zászlóshajóját, a Watsont több mint egy évtizede kezdték használni többek között egészségügyi- és gyógyszerkutatásokhoz és pénzügyi területen. 

A vállalatcsoport ugyanakkor tavaly hosszú folyamat lezárásaként némi meglepetésre eladta a Watson Health üzletágat, mellyel korábban éppen a leglátványosabban demonstrálta az AI-ban rejlő potenciális lehetőségeket. A cég azóta létrehozta a WatsonX-et, mely egy (nagy)vállalatoknak szánt, gépi tanulásos modellek tanítására, finomhangolására és telepítésére szánt előfizetéses platform.

a címlapról