Szerző: Koi Tamás

2023. január 26. 12:51

Tízéves csúcson az IBM növekedése, de azért jönnek a leépítések

Egyre másra érkeznek a dolgozói létszámleépítésekről szóló jelentések a technológiai ipar prominens szereplői közül. A körből a 111 éves veterán IBM sem maradt ki, mely a tavalyi évben az iparág többi versenyzője közül szinte egyedüliként volt képes növekedni.

A technológiai ipar legismertebb veteránjának számító IBM tavalyi éves árbevétele mintegy 5,5%-kal, nettó nyeresége pedig 16%-kal nőtt, ezzel az előbbi mutató tekintetében több mint tíz éve nem látott növekedést mutatva, egyben az iparág összes többi szereplőjét túlszárnyalva. Bár a tavalyi év utolsó negyedéve szintén a várakozások felett hozott a cég konyhájára, az IBM sem maradhatott ki a szektoron végigsöprő leépítési hullámból.

A cég a negyedik negyedéves pénzügyi eredmények közzétételét követő konferenciahíváson bejelentette, hogy globális munkaerőállományának mintegy 1,5%-ától, azaz körülbelül 3900 dolgozótól válik meg a következő hónapokban. A jórészt a Kyndryl és a Watson Healt projektek kiszervezéséhez kötődő leépítések a várakozások szerint nagyjából 300 millió dollárjába kerülnek majd a cégnek az első naptári negyedévben.

ibm_stock

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Nagy Kék a tegnap közzétett jelentés értelmében az október elejétől december végéig tartó időszakban 16,7 milliárd dollárnyi árbevételt termelt, ami nagyjából változatlan (árfolyamhatások nélkül 6%-nyi növekedés) az egy évvel korábbi szinthez képest. A cég működési profitja mindeközben elérte a 3,8 milliárd dollárt, ezzel profitoldalon 8%-kal teljesített jobban a vállalat, mint 2021 ugyanezen időszakában.

Bár a negyedik negyedévre az IBM mindhárom üzletágának (szoftver, tanácsadás, infrastruktúra) növekedése lassuló ütemet mutatott, a felhős termékek tavaly is rendkívül kelendőek voltak, legalábbis erre utal, hogy a jelentés szerint a 2022-as évben aláírt szolgáltatói szerződések száma duplázódott a megelőző évhez képest.

A most bejelentett létszámleépítéssel együtt az IBM nem tervez teljes létszámstopot, a beszámoló során legalábbis leszögezte a cégvezetés, hogy számos fontos kutatási és fejlesztési területen továbbra is számít új munkaerőre a cég. 

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.