Szerző: Koi Tamás

2024. március 4. 09:40

5G: A Telekom fedésben, a Yettel sebességben bajnok

Egyértelműen a Telekom-Yettel duó uralja a hazai mobilpiacot mind a hálózatok lefedettségét, mind pedig az azokon elérhető sávszélességet, illetve különböző szempontok szerint sorolt "felhasználói élményt" illetően, legalábbis ezt mutatják az OpenSignal friss statisztikái.

Ha valaki minél nagyobb területen kíván igénybe venni 5G-szolgáltatást, akkor a Telekomot kell választania, ha viszont a lehető leggyorsabb 5G-s elérést szeretné magának, illetve okostelefonjának, akkor a Yettellel kell szerződnie ma Magyarországon - zanzásítva nagyjából ez szerepel az OpenSignal első 2024-es hazai országjelentésében.

A crowdsourcing alapokon működő cég immár sokadik alkalommal tesz közzé különböző metrikák alapján felállított benchmarkokat a hazai piacról, melyek többé-kevésbé jól szemléltetik, hogy az egyes operátorok milyen stratégia mentén fejlesztik mobilhálózatukat. Az idei első közzétett adatsor felvétele tavaly október eleje és december vége között történt.

A cég tavaly augusztusban jelentős mértékben változtatott metrikáin, így  bekerültek az 5G-s hálózatokra vonatkozó statisztikák a jelentésbe, mely elsősorban járult hozzá ahhoz, hogy a jellemzően a C-sávban fejlesztő Yettel Magyarország élre ugrott az "elnyert" kategóriákat illetően.

opensignal_2402_hu

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tavalyi év végéről kirajzolódott kép sem különbözik ettől jelentős mértékben, így a Yettel Magyarország adathálózata az összesen 15 kategóriából hat esetében bizonyult a legjobbnak, három kategóriában a Telekommal egyező szintet képviselt, míg a Telekom három elsőséget vitt el hat holtverseny mellett.

Fontos változás a legutóbbi adatsor közzététele óta, hogy a Yettel immár nem csak az 5G-s mérések, hanem a 4G-s sebességtesztek szerint is a leggyorsabb hazai hálózattal rendelkezik, míg a Telekom az év végén az 5G-s hálózati elérés - azaz praktikusan a valós 5G-s lefedettség - tekintetében lehagyta a Vodafone Magyarországot és a Yettelt egyaránt.

A különböző paraméterek értékelése alapján továbbra is a Magyar Telekomé a legkonzisztensebb hálózat Magyarországon - derül ki a jelentésből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról