:

Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 16. 10:05

5G-n előzte versenytársait a Yettel

Eltérő ütemben és stratégiával zajlik a három országos lefedettséget biztosító mobilszolgáltatónál az 5G-s hálózati technológia bevezetése, amit jól mutatnak az OpenSignal nevű crowdsourcing szolgáltató frissen közzétett statisztikái is.

Padlógázzal, 5G-n előzi versenytársait a magyar mobilpiacon a Yettel Magyarország, mely az elmúlt évben jelentős erőforrást fektetett hálózatának modernizációjába - derül ki az OpenSignal nevű, crowdsourcing alapokon működő szolgáltató frissen közzétett, Magyarországra vonatkozó sebességstatisztikáiból. Az eredményeket ugyanakkor jelentősen torzíthatja, hogy a három szolgáltató eltérő stratégiával és ütemben vezeti be az újgenerációs technológiát.

mobile_network_experience_report___august_2023

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az OpenSignal nem először méri fel a hazai mezőnyt, ám míg tavaly a különböző metrikák szerint kiosztott "díjakból" arányaiban a Telekom vitte el a legtöbbet, addig idén a Yettel győzedelmeskedett önállóan a legtöbb kategóriában: míg tavaly 9-ből 6 kategóriában győzött, egyben pedig döntetlen első helyezettet ért el a Telekom, addig idén már 15 kategóriában vizsgálta a szolgáltatók hálózatának teljesítményét az OpenSignal, ebből ötöt nyert a Yettel, további hétben pedig döntetlen első lett.

A Yettel idei remeklése elsősorban annak köszönhető, hogy a meglévő, jórészt tavaly is alkalmazott, egyebek mellett videoátviteli- és gaming "teljesítményt" mérő metrikák mellett megjelent hat, kifejezetten az 5G-s hálózatok képességeit feltérképező új mérőszám, a 4G-s elérést pedig felváltotta az 5G-s elérés mérése, mint a szolgáltatási lefedettséget szemléltető egyfajta mutató.

opensignal-5g-5g_download-5g

Az 5G-s mérések során a Yettel erősen dominálta a mezőnyt az adott, április 1-től június 29-ig tartó időszakban, a leglátványosabb különbséget az 5G-s letöltési sebességet illetően mérték a felhasználók, ahol a Yettel hálózata több mint 277 Mbps-es átlagával 3,3-szor volt gyorsabb a Telekoménál és 10,2-szer a Vodafone-énál.

Az 5G-s hálózatok hozzáférését tekintve (kvázi lefedettség) ugyanakkor megfordult a sorrend, így a készülékek a Telekom és a Vodafone esetében a mérések 12,8 és 15,2 százalékában csatlakoztak 5G-s hálózatra, míg a Yettelnél ez az arány csupán 7,1 százalék volt.

Fontos leszögezni, hogy a két fenti metrikát illetően az eredményeket a szolgáltatók eltérő 5G-s hálózatépítési és monetizációs stratégiája magyarázza. Így elsőként érdemes kiemelni, hogy a Yettel a jelenleg is zajló hálózatmodernizációja során jóval nagyobb hangsúlyt fektet az állomások C-sávban (3,6 GHz) történő továbbfejlesztésére, ami lényegesen nagyobb rádiós átviteli kapacitást eredményez, mely kisebb területen oszlik el.

A Vodafone és a Magyar Telekom ezzel szemben hosszú ideje épít cellákat az 5G-szabványba bekerült dinamikus spektrummegosztásra (DSS vagy ESS), ahol a rendelkezésre álló frekvenciatartományt 4G és 5G rétegeknek allokálja az állomás - a nevéből eredően dinamikusan. Ezek az állomások, illetve jellemzően az idei évben 5G-célra használatba vett, 700 MHz-es sávot használó lokációk lényegesen kisebb átviteli kapacitást nyújtanak, ugyanakkor jóval nagyobb területet lefedve.

yettel_5g_upgrade
5G-re továbbfejlesztett Yettel-állomás (fotó: HWSW)

A három szolgáltató emellett másként is monetizálja az 5G-elérést. A Yettel jelenleg mindenkinek elérhetővé teszi a legújabb technológiát, akinek a készüléke alkalmas 5G-csatlakozásra, a Vodafone és a Telekom ezzel szemben csak egyes, kiemelt díjcsomagokra előfizetőket enged fel a hálózatra, előbbi ráadásul egyes díjcsomagok esetében még 5G-n is jelentős mértékben korlátozza a maximálisan elérhető le- és feltöltési sávszélességet.

A Magyar Telekom ugyanakkor éppen június elején törölte el ideiglenes, promóciós jelleggel az 5G-s hálózati hozzáférés korlátozását minden tarifájánál, ezzel párhuzamosan a DSS technológiára építve jelentősen megnövelte hálózatának elérését. A szolgáltatóhoz publikus csatornákon érkező visszajelzések alapján az akció egyelőre inkább tűnik óriási öngólnak, mint upselling lehetőségnek, ügyfelek jelentős száma sérelmezi legalábbis a különböző fórumokon és közösségi hálózatokon, hogy az 5G-s mobiljuk 5G-s hálózaton semmivel sem teljesít jobban, mint 4G-n, sőt, esetenként még lassabb méréseket is produkál az új technológián. A Telekom ugyanakkor saját felmérésére hivatkozva állítja, hogy a többség örömmel fogadta a lehetőséget és a mobilinternet sebességét is jobbnak érezte 5G-n. 

Az OpenSignal statisztikájában szerepel a DIGIMobil is, a szolgáltató ügyfelei ugyanakkor július 1-je óta a Vodafone hálózatát használják, így a jelentésben feltüntetett értékek mostanra teljesen irrelevánssá váltak még akkor is, ha a mérési időszakban a szolgáltató hálózata még önállóan, a Vodafone-étől függetlenül működött.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 09:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.