Szerző: Koi Tamás

2024. február 15. 10:16

Az nPerf szerint a Digié a leggyorsabb vezetékes hálózat

Újabb felmérés látott napvilágot a magyarországi vezetékesnet-ellátottságról, illetve a szolgáltatók egymáshoz viszonyított helyzetéről - ezúttal a fix hálózatok sebességmutatóit illetően. A francia nPerf szerint itthon a Digi vezetékes hálózata a leggyorsabb.

A fix internetkapcsolatok barométere címmel sebességteszt-statisztikát tett közzé a nagyobb magyar vezetékes szolgáltatók szereplésével a francia nPerf nevű, crowdsourcing-alapokon működő platform, mely a Speedtesthez és az Opensignalhoz hasonlóan a felhasználói mérésekre alapozva vázolja fel az adott ország viszonyait.

A tavaly egész év alatt zajló átfogó tesztbe a nagy vezetékes szolgáltatók közül bekerült a Magyar Telekom, illetve a tavaly év eleje óta egy cégcsoporthoz tartozó Vodafone Magyarország és Digi mellett kakukktojásként a Yettel is, mely a vezetékes netet helyettesítő Otthonnet és Irodanet termékeivel 2022 óta van jelen a magyar távközlési piacon.

Az nPerf a Speedtesthez hasonlóan le- és feltöltési sávszélességet valamint hálózati késleltetést mér, illetve a kapott értékeket pontozza egyedi szempontjai alapján.

screenshot_2024-02-15_at_10.03.31

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fenti metrika szerint, pontosan meg nem határozott számú mérés alapján az nPerf benchmarkja a Digi hálózatát hozta győztesnek a hazai mezőnyben, 307 Mbps le- és 160 Mbps átlagos feltöltési sávszélességgel, illetve 16 milliszekundumos átlagos késleltetés mellett.

A második helyen a Magyar Telekom futott be, majd a Vodafone Magyarország következett végül pedig a Yettel zárta a sort, mely minden paraméterét tekintve jelentősen lemaradt vezetékes netszolgáltatókhoz képest.

A Digi jó szereplését magyarázhatja, hogy a szolgáltató jelentős részben FTTx-elérésen keresztül biztosítja az internetelérést ügyfelei számára, így hálózata azokon a területeken mindenképpen gyorsabb, ahol a Telekom vagy a Vodafone csak kábelnet-alapú, netán még lassabb, xDSL-alapú elérést kínál (utóbbi csak a Telekom esetében, kivéve a Vodafone-hoz tartozó 29-es körzetet).

Érdekesség, hogy az nPerf bár a fenti szempontokat nem hangsúlyozza külön a teszt értékelésében, azt kiemeli, hogy a Vodafone ezzel a teljesítménnyel több országban is a dogobó első helyét foglalhatná el, de a az "intenzív versenyt folytató" magyar piacon csak a harmadik helyre volt elég.

Nem teljesen világos emellett a Yettel szerepe a tesztben, mely az egyetlen mobile only, azaz kizárólag mobilszolgáltatást nyújtó nagy szereplője a magyar távközlési piacnak, így több szempontból is kilóg a vezetékes netszolgáltatók köréből. Azt ugyanakkor korábbi benchmarkok bizonyították, hogy a cég mobilhálózata, legfőképpen az 5G-s hálózat - mely egyedüliként az országban ma már részben 5G SA topológia szerint működik - a versenytársakénál jelentősen nagyobb kapacitású.

A jóval népszerűbb Speedtest.net globális indexén egyébként Magyarország a 21. helyen szerepel jelenleg a hálózatok sebessége alapján felállított sorrendben, 161 Mbps feletti medián le- és 40 Mbps átlagos feltöltési sebességgel és 9 ms-os pingidővel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról