Szerző: Koi Tamás

2024. január 24. 09:35

Nem elég domináns a Bing és az Edge Európában

Nem szükséges szigorúbb elvek mentén szabályozni a Microsoft több (platform)szolgáltatásának, így a Bing keresőnek és az Edge böngészőnek a működését az Európai Unióban, döntött az Európai Bizottság.

Március 7-től kötelezően alkalmazandóvá válik az Európai Unió digitális piacok kereteit meghatározó rendelete, a Digital Markets Act (DMA), mely számos, nagy elérésű platformszolgáltatás számára határoz majd meg szigorúbb működési normákat. A platformokat előzetes vizsgálatok alapján jelölték ki, most három kérdéses szolgáltatás is kikerült a körből.

A Bloomberg tudósítása szerint lezárult ugyanis az Európai Bizottság több hónapon át tartó vizsgálata, mely azt próbálta feltérképezni, hogy a Microsoft három terméke, az Edge böngésző, a Bing kereső és a Microsoft Avertising online hirdetési szolgáltatás elég domináns-e ahhoz, hogy a DMA alapján digitális kapuőrként kezeljék.

ms_search

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Bár a döntés még nem végleges, ezzel a márciusi dátumig jó eséllyel marad az a hat cég által üzemeltetett 22 platform kapuőri státuszban, melyeket tavaly szeptember elején nevezett meg a bizottság - a Microsoft esetében két platform illetve termék marad fent a rostán, a LinkedIn és a Windows operációs rendszer.

A kapuőri státuszt két cég, a TikTokot üzemeltető ByteDance és a Meta is kifogásolta, előbbi a TikTok, utóbbi a Messenger kapcsán.

A DMA meghatározta, hogy melyek azok a kritériumok, melyek alapján az adott cégek az EU belső piacát nagy mértékben befolyásolják, így megfogalmazott a jogalkotó bevételi határokat (ez évi 7,5 milliárd euró Európában a megelőző három évben), illetve ügyfélszámot (ez pedig 45 millió átlagos havi felhasználó és/vagy évente több mint tízezer aktív üzleti felhasználó).

A tét relatíve nagy, a kiemelt státusz ugyanis a DMA-ban felsorolt számos többlet kötelezettséget jelent a platformok számára, így egyebek mellett:

  • Többé nem zárhatják be az ügyfeleket/előfizetőket a saját ökoszisztémájukba,
  • Többé nem dönthetnek önkényesen az eszközökre kötelezően, gyárilag telepített és eltávolíthatatlan appokról, továbbá nem írhatják elő, hogy az applikációkat milyen forrásból köteles beszerezni a felhasználó,
  • Nem hozhatják saját platformjaikat és termékeiket helyzetbe a riválisok kárára,
  • Illetve biztosítaniuk kell az általuk kezelt üzenetküldő platformok átjárhatóságát.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.