:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. február 9. 13:00

Ennyit arról, hogy mennyire biztonságos az App Store

A LastPass jelszókezelőt mímelő kártékony appot sikerült találni az Apple alkalmazásboltjában, az időzítés pedig különösen kellemetlen.

Márciustól új korszak kezdődik az Apple App Store életében az Európai Unió digitális piacok kereteit meghatározó rendelete, a Digital Markets Act (DMA) miatt, aminek részeként a cupertinói cég meg fogja nyitni az utat többek közt az alternatív appboltok előtt. Mindezt persze nem önszántából teszi, sőt korábban a DMA által megfogalmazott követelményekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott a cég, hogy növeli a fenyegetések kockázatát, például a malware-ek és rosszindulatú programok nagyobb eséllyel slisszolhatnak át a felhasználók eszközeire.

Épp ezért kellemetlen, hogy a megbízható alkalmazásforrásként népszerűsített App Store-on keresztül tudták terjeszteni kiberbűnözők a világ egyik legnagyobb, független felhőalapú jelszókezelő szolgáltatójaként ismert LastPass alkalmazásának másolatát. A népszerű szolgáltatás nevével és arculatával visszaélő „LassPass” app azóta eltűnt az App Store kínálatából, de egy másik alkalmazás még fellelhető ugyanazon fejlesztőktől.

lasspassscreenshot

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Úgy tűnik, hogy az Apple biztonsági rendszere az ellenőrzés folyamata alatt nem észlelte, hogy a beküldött alkalmazás nagy hasonlóságot mutat egy már létező szolgáltatással. A LassPass-t két nappal azután sikerült végül eltávolítani, hogy a LastPass jelezte a problémát a cég felé, de a kamu jelszókezelő már több mint egy hete elérhető volt. Hogy pontosan hányan tölthették le a problémás alkalmazást, nem tudni.

Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy a LassPass hitelesítőadatokat lopott volna a felhasználóktól, de az alkalmazásban megjelenő mezőkön keresztül olyan érzékeny adatokat adhattak meg, mint jelszavak, e-mail-címek, lakcímek, illetve bankkártya-adatok, emellett az appon belül lehetőség volt feliratkozni előfizetéses szolgáltatásra is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 15:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.