:

Szerző: Koi Tamás

2024. február 5. 13:23

Saját kezébe kénytelen harapni a Huawei

Ha választani kell az AI és az okostelefon-piac között, a Huawei egyértelműen az előbbit választja, legalábbis amikor a chipgyártásról van szó.

Tavaly komoly válságból való kilábalás jeleit mutatta a 2019-ben padlóra küldött kínai technológiai óriás, a Huawei Technologies, mely annak ellenére tudott új megoldásokkal piacra lépni több kulcsszegmensben, hogy az Egyesült Államok gyakorlatilag hermetikusan elzárt előle minden nyugati (gyártás)technológiát és know&how-t.

Így a vállalat tavaly nyár végén sikerrel indította útjára az okostelefon-piacon a Mate 60 Pro-t, mely a gyártó honi piacán óriási sikernek bizonyult, mostanra pedig nem hivatalos információk szerint több mint 30 millió darab kelhetett el belőle. Az új Huawei csúcsmodellt kifejezetten az iPhone-ok ellen küldte a kínai cég, és bár ettől még az Apple adta el tavaly a legtöbb okostelefont Kínában, elemzők szerint újból komoly versenytársként kell tekinteni a kínai piacon a Huawei-re.

ascend_910

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezzel párhuzamosan a cég a helyi AI-megoldásszállítók számára is készít nagy teljesítményű AI-gyorsítóprocesszorokat, melyek teljesítménye ugyan elmarad az aktuális csúcs Nvidia vezérlők teljesítményétől, lemaradásuk azonban egyáltalán nem tűnik behozhatatlannak.

A Reuters riportja szerint a kínaiak számára most sokkal inkább az jelenti a kihívást, hogy az Ascend 910B AI-gyorsító és a Mate 60 Pro-ban dolgozó Kirin rendszerprocesszor ugyanabban az üzemben készül, mely ráadásul hosszú hónapok óta teljes kapacitással üzemel.

A gyártást továbbra is jellemző nehézségek, így nem hivatalos beszámolók szerint különösen a nagy selejtarány miatt a Huawei nemrég arra kényszerült, hogy az óriási felvevőpiacra tekintettel az Ascend lapkák gyártására helyezi a fókuszt, ami értelemszerűen kihatással van illetve lesz a Mate 60 Pro gyártási volumenjére.

A Mate 60 Pro egyébként annyira jól fogy, hogy a Huawei ha csak rövid időre is, de január elején újra vissza tudott kerülni a kínai okostelefon-piac élére, a készülék pedig folyamatosan hiánycikk, jelenleg több mint egyhónapos várólistával lehet csak hozzájutni a hivatalos csatornákon Kínában.

A Huawei az újabb okostelefonos ambíciók dédelgetése közben a háttérben csendben elkészítette a 2019-es AI-gyorsítójának, az akkor kifejezetten erősnek és ütőképesnek bizonyuló, 7 nanométeren gyártott Ascend 910-nek a továbbfejlesztett, 910B típusjelzést viselő változatát.

A Baidu tavaly augusztusban megközelítőleg 200 szerverhez rendelt ezekből a chipekből összesen 1600 darabot, mintegy 450 millió kínai jüan értékben (átszámítva kb. 62 millió dollárnak felel meg), ami ugyan nem számít jelentős tételnek az AI-chipek globális forgalmához képest, elemzők szerint ugyanakkor ez csak az első lépés lehet a későbbi, nagyobb dömping előtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 12:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.