Szerző: Koi Tamás

2024. február 5. 13:23

Saját kezébe kénytelen harapni a Huawei

Ha választani kell az AI és az okostelefon-piac között, a Huawei egyértelműen az előbbit választja, legalábbis amikor a chipgyártásról van szó.

Tavaly komoly válságból való kilábalás jeleit mutatta a 2019-ben padlóra küldött kínai technológiai óriás, a Huawei Technologies, mely annak ellenére tudott új megoldásokkal piacra lépni több kulcsszegmensben, hogy az Egyesült Államok gyakorlatilag hermetikusan elzárt előle minden nyugati (gyártás)technológiát és know&how-t.

Így a vállalat tavaly nyár végén sikerrel indította útjára az okostelefon-piacon a Mate 60 Pro-t, mely a gyártó honi piacán óriási sikernek bizonyult, mostanra pedig nem hivatalos információk szerint több mint 30 millió darab kelhetett el belőle. Az új Huawei csúcsmodellt kifejezetten az iPhone-ok ellen küldte a kínai cég, és bár ettől még az Apple adta el tavaly a legtöbb okostelefont Kínában, elemzők szerint újból komoly versenytársként kell tekinteni a kínai piacon a Huawei-re.

ascend_910

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Ezzel párhuzamosan a cég a helyi AI-megoldásszállítók számára is készít nagy teljesítményű AI-gyorsítóprocesszorokat, melyek teljesítménye ugyan elmarad az aktuális csúcs Nvidia vezérlők teljesítményétől, lemaradásuk azonban egyáltalán nem tűnik behozhatatlannak.

A Reuters riportja szerint a kínaiak számára most sokkal inkább az jelenti a kihívást, hogy az Ascend 910B AI-gyorsító és a Mate 60 Pro-ban dolgozó Kirin rendszerprocesszor ugyanabban az üzemben készül, mely ráadásul hosszú hónapok óta teljes kapacitással üzemel.

A gyártást továbbra is jellemző nehézségek, így nem hivatalos beszámolók szerint különösen a nagy selejtarány miatt a Huawei nemrég arra kényszerült, hogy az óriási felvevőpiacra tekintettel az Ascend lapkák gyártására helyezi a fókuszt, ami értelemszerűen kihatással van illetve lesz a Mate 60 Pro gyártási volumenjére.

A Mate 60 Pro egyébként annyira jól fogy, hogy a Huawei ha csak rövid időre is, de január elején újra vissza tudott kerülni a kínai okostelefon-piac élére, a készülék pedig folyamatosan hiánycikk, jelenleg több mint egyhónapos várólistával lehet csak hozzájutni a hivatalos csatornákon Kínában.

A Huawei az újabb okostelefonos ambíciók dédelgetése közben a háttérben csendben elkészítette a 2019-es AI-gyorsítójának, az akkor kifejezetten erősnek és ütőképesnek bizonyuló, 7 nanométeren gyártott Ascend 910-nek a továbbfejlesztett, 910B típusjelzést viselő változatát.

A Baidu tavaly augusztusban megközelítőleg 200 szerverhez rendelt ezekből a chipekből összesen 1600 darabot, mintegy 450 millió kínai jüan értékben (átszámítva kb. 62 millió dollárnak felel meg), ami ugyan nem számít jelentős tételnek az AI-chipek globális forgalmához képest, elemzők szerint ugyanakkor ez csak az első lépés lehet a későbbi, nagyobb dömping előtt.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról