Szerző: Koi Tamás

2024. január 19. 10:58

Lehullott a lepel a Huawei új csodafegyveréről

Újabb, lényeges részletek derültek ki a Huawei új operációs rendszeréről, a HarmonyOS Nextről, mely egy teljesen újraírt, újrarajzolt rendszer lesz a kínai gyártó okostelefonjain és más eszközein.

A HarmonyOS 2019-es bejelentésekor a Huawei Technologies önmagában merészet húzott azzal, hogy - kényszerűségből - szakított a Google Play Áruházzal, illetve a Google Mobile Services csomaggal, miközben a rendszer megmaradt Android-alapokon. Öt év után a cég tovább feszíti a húrt azzal, hogy lényegében elhagyja az Android Open Source Projectet (AOSP).

A vállalat a héten tartott Harmony Ecology konferencián újabb részleteket árult el a házon belül már javában készülő új generációs operációs rendszerről, a Harmony NEXT-ről, illetve kínai nevén HarmonyOS Galaxy Editioinról, melynek elérhetővé vált az első, fejlesztőknek szánt kiadása, és ha minden a tervek szerint halad, az idei utolsó negyedévben indulhat a kereskedelmi bevezetés.

00:13
 

HarmonyOS is unveiled

Még több videó

A HarmonyOS NEXT már első ránézésre is sokat változott az AOSP-re alapuló korábbi verziókhoz képest, így a felhasználói felület számos ponton megújult a kor szellemének megfelelően.

Ennél valamivel nagyobb durranás, hogy az operációs rendszer a gyártó szerint gyakorlatilag a nulláról lett megírva, így sem a Linux-kernel kiadásoktól sem az AOSP-től nem függ. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rendszeren semmilyen androidos app nem fut majd, igaz, arról nem szól a fáma, hogy emulációt lehetővé tesz-e majd a későbbiekben a gyártó.

Erre ugyanakkor a Huawei szerint nem is lesz szükség, hiszen már jelenleg is több mint 200 NEXT-natív alkalmazást fejlesztenek Kínában, a legnépszerűbb 200 kínai app több mint fele pedig el fog készülni a kereskedelmi bevezetésre az ígéretek szerint. A helyi fejlesztői közösség pedig állítólag naponta 10 ezer új taggal (regisztrált fejlesztővel) bővül, ami - ha igaz - ismételten rámutat a kínaiak legendás patriotizmusára.

A fentiekből egyben következik, hogy a HarmonyOS NEXT várhatóan még annyira sem terjedhet el Kínán kívül, mint az első generációs HarmonyOS, melyre elvileg pofonegyszerű alkalmazásokat portolni, ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy több tucat olyan platform, melyet a nyugati világban nélkülözhetetlennek tekintenek a felhasználók, nem készítette el saját alkalmazását a Huawei rendszerére.

A cél ehelyett bevallottan egy robosztus, masszív okoskészülékes ökoszisztéma kiépítése Kínában kvázi az Apple mintájára, lehetőség szerint úgy, hogy a rendszer ne tartalmazzon olyan komponenseket, melyek felett nincs kontrollja a gyártónak, illetve kissé tágabb kontextusban áttételesen akár a kínai politikai vezetésnek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról