:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 26. 09:32

Máris meglengett a kasza az Activision Blizzardnál

Jelentős tisztogatást hajt végre a Microsoft a játékfejlesztői divíziójában, a leépítések főképp az Activision Blizzard csapatát érintik.

A Microsoft a héten átlépte a háromezer milliárd dolláros álomhatárt a tőzsdei jegyzésben, a vállalat szinte megállíthatatlanul tör előre a legviszontagságosabb időszakokban, amit jól jelez, hogy a cég egy globális válság kellős közepén az iparág egyik legnagyobb értékű akvizícióját végrehajtva tavaly 69 milliárd dollárért cserébe felvásárolta a világ egyik legnagyobb független játékkiadóját, az Activision Blizzardot.

És most - három hónappal az akvizíció lezárását követően - elbocsát 1900 munkavállalót jórészt a frissen megszerzett csapatból.


A leépítés - melyről először a The Verge tudósított csütörtökön - a Microsoft Gaming divíziójának mintegy 22 ezer munkavállalójából 8 százaléknyi kollektívát érint, illetve az Activision Blizzard mellett kisebb mértékben az Xbox és ZeniMax részleghez tartozó humánerőforrásra is kiterjed.

activision_bl

A dolgozókkal együtt távozik a Microsofttól a Blizzard elnöke, Mike Ybarra és Allen Adham, a kiadó kreatív vezetője, egyben társalapítója is.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A Microsoft több mint 20 hónapon át masszírozta a különböző hatóságokat, hogy ne gördítsenek akadályt a gigantikus összegű játékipari akvizíció elé, melynek egyik legnagyobb kérdése az volt, hogy a redmondi cég az Activision Blizzard felvásárlásával tud-e élni olyan versenyellenes eszközökkel, melyek hozzásegíthetik a piaci dominancia kiépítéséhez legfőképpen a felhős játékplatformok jelenleg kibontakozó szegmensében.

A vállalat végül sikerrel járt, az akvizíció tavaly októberi lezárását követően pedig azonnal meg is kezdődtek a topmenedzsmentben a személyi változások. Elsőként mindjárt az Activision Blizzard korábban hírbe hozott vezérigazgatója, Bobby Kotick távozott decemberben, akinek a helyére azóta sem neveztek ki senkit, a vezetők így jelenleg a Microsoft játéktartalmakért és stúdiókért felelős elnökének, Matt Bootynak számolnak be.

A Microsoft most bejelentett leépítése immár a sokadik hasonló intézkedés idén az iparágban úgy, hogy még csak február sincs. A Layoffs.fyi gyűjtőoldal statisztikái szerint idén eddig 82 technológia cégtől összesen 23670 munkavállalót küldtek el vagy jelentették be leépítésüket.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 3. 18:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.