Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 16. 13:47

Trónfosztás: átvette az Apple a Samsung helyét a mobilpiacon

Az Apple-nek sikerült kimozdítania a dél-koreai céget az évek óta biztosnak tűnő első helyről, többet adtak el iPhone-ból, mint bármelyik más mobilból a világon.

Nagyot fordult a kocka, a 2023-as évben az Apple több okostelefont szállított le a korábban piaci részesedés tekintetében legnagyobb mobilgyártónak számító Samsungnál – derül ki az IDC kutatócég legújabb statisztikáiból. Bár előzetes adatokról van szó, a másik nagy elemzőcég, a Canalys jelentése szerint is az Apple volt a tavalyi év győztese.

Az IDC jelentése alapján az Apple összesen 234,6 millió készüléket szállított le a Samsung 226,6 millió mobiljával szemben, ezzel a piac 20,1 százalékát fedte le, és az előző évhez képest 3,7 százalékot sikerült erősödnie. A Samsung által szállított készülékek volumene 13,6 százalékot csökkent, így már csak 19,4 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett az év végére.

A toplista további szereplői a Xiaomi, az Oppo és a Transsion, 145,9 millió, 103,1 millió, illetve 94,9 millió eladott telefonnal. A Tecno, Infinix és Itel márkákat magába foglaló kínai Transsion volt az év másik meglepetése, a gyártó igazán nem panaszkodhat a 30,8 százalékos erősödéssel és a leszállított 94,9 milliós számra.

Fontos megemlíteni, hogy a Samsungot 13 éve, egészen pontosan 2010 óta nem sikerült letaszítani az élről. Ráadásul akkoriban a jóval kisebb piaci szereplőnek számító Apple még az első öt helyezett közt sem kapott helyet, akkoriban a Nokia, a ZTE, az LG és a Blackberry készülékeket gyártó Research in Motion fedték le a piac jelentős részét, ami jól mutatja, hogy ennyi idő alatt mennyit tud fordulni a helyzet az okostelefonok szegmensében.

szállítások

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Nabila Popal, az IDC Worldwide Tracker csapatának kutatási igazgatója az Apple növekedése nagyrészt a prémium eszközök iránt élénkülő érdeklődéssel magyarázható, a kategória már több mint 20 százalékát teszi ki a piacnak. A prémium szegmens eladásai 2023-ban 6%-kal nőttek éves szinten, láthatóbbá vált, hogy élénkült a kereslet a drágább, de többéves használatra szánt eszközök iránt.

A Samsung trónfosztása nem csak az Apple számlájára írható mivel más androidos gyártók felől is intenzívebbé vált a verseny, erősödött a Huawei, a OnePlus,  a Honor és a Google. A kínai Huawei a jövőben is nagyobb fejtörést okozhat, mivel a kínai cégnek felülkerekednie az Egyesült Államok szankcióin, és a kínai chipgyártó Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) fejlett 7 nm-es processzorát sikerült beépítenie az 5G-s Mate 60 Pro modellbe.

Az IDC jelentése szerint a kiszállítások éves szinten 8,5 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben a megelőző azonos időszakhoz képest, míg a Canalys szerint 8 százalékkal nőtt hét egymást követő negyedéves csökkenés után, tehát úgy tűnik, hogy a piac kezd erőre kapni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról