Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 16. 13:47

Trónfosztás: átvette az Apple a Samsung helyét a mobilpiacon

Az Apple-nek sikerült kimozdítania a dél-koreai céget az évek óta biztosnak tűnő első helyről, többet adtak el iPhone-ból, mint bármelyik más mobilból a világon.

Nagyot fordult a kocka, a 2023-as évben az Apple több okostelefont szállított le a korábban piaci részesedés tekintetében legnagyobb mobilgyártónak számító Samsungnál – derül ki az IDC kutatócég legújabb statisztikáiból. Bár előzetes adatokról van szó, a másik nagy elemzőcég, a Canalys jelentése szerint is az Apple volt a tavalyi év győztese.

Az IDC jelentése alapján az Apple összesen 234,6 millió készüléket szállított le a Samsung 226,6 millió mobiljával szemben, ezzel a piac 20,1 százalékát fedte le, és az előző évhez képest 3,7 százalékot sikerült erősödnie. A Samsung által szállított készülékek volumene 13,6 százalékot csökkent, így már csak 19,4 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett az év végére.

A toplista további szereplői a Xiaomi, az Oppo és a Transsion, 145,9 millió, 103,1 millió, illetve 94,9 millió eladott telefonnal. A Tecno, Infinix és Itel márkákat magába foglaló kínai Transsion volt az év másik meglepetése, a gyártó igazán nem panaszkodhat a 30,8 százalékos erősödéssel és a leszállított 94,9 milliós számra.

Fontos megemlíteni, hogy a Samsungot 13 éve, egészen pontosan 2010 óta nem sikerült letaszítani az élről. Ráadásul akkoriban a jóval kisebb piaci szereplőnek számító Apple még az első öt helyezett közt sem kapott helyet, akkoriban a Nokia, a ZTE, az LG és a Blackberry készülékeket gyártó Research in Motion fedték le a piac jelentős részét, ami jól mutatja, hogy ennyi idő alatt mennyit tud fordulni a helyzet az okostelefonok szegmensében.

szállítások

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Nabila Popal, az IDC Worldwide Tracker csapatának kutatási igazgatója az Apple növekedése nagyrészt a prémium eszközök iránt élénkülő érdeklődéssel magyarázható, a kategória már több mint 20 százalékát teszi ki a piacnak. A prémium szegmens eladásai 2023-ban 6%-kal nőttek éves szinten, láthatóbbá vált, hogy élénkült a kereslet a drágább, de többéves használatra szánt eszközök iránt.

A Samsung trónfosztása nem csak az Apple számlájára írható mivel más androidos gyártók felől is intenzívebbé vált a verseny, erősödött a Huawei, a OnePlus,  a Honor és a Google. A kínai Huawei a jövőben is nagyobb fejtörést okozhat, mivel a kínai cégnek felülkerekednie az Egyesült Államok szankcióin, és a kínai chipgyártó Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) fejlett 7 nm-es processzorát sikerült beépítenie az 5G-s Mate 60 Pro modellbe.

Az IDC jelentése szerint a kiszállítások éves szinten 8,5 százalékkal nőttek a negyedik negyedévben a megelőző azonos időszakhoz képest, míg a Canalys szerint 8 százalékkal nőtt hét egymást követő negyedéves csökkenés után, tehát úgy tűnik, hogy a piac kezd erőre kapni.

a címlapról