Szerző: Koi Tamás

2022. január 18. 10:55

Kezd magához térni a kínai okostelefon-piac

A kínai okostelefon-piac mozgása az utóbbi években a globális okostelefon-eladások egyik legmeghatározóbb indikátorává vált - éppen ezért jó hír, hogy a legnagyobb ázsiai piac kezdett magára találni tavaly.

Bíztató számokat produkált tavaly a világ legnagyobb okostelefon-piaca. A koronavírus járványt szigorú intézkedésekkel a tavalyi évben fokozatosan leküzdő Kínában az eladások ismét növekedésnek indultak, jóllehet a járványhelyzet előtti szintet továbbra sem érték el.

A Kínai Információs és Kommunikációs Akadémia (angol rövidítése alapján CAICT) által összegyűjtött adatok szerint a legnépesebb ázsiai országban 2021-ben mintegy 342,8 millió új okostelefon talált gazdára, ami nagyjából 15,9%-os éves növekedésnek felel meg (a 2020-as mélypontot 296 millió eladott készülék jelentette). 

chinese_smartphone_user

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A helyi okostelefon-piac számára így továbbra is 2019 számít rekord évnek, akkor ugyanis 372 millió okostelefon talált gazdára - áll a jelentésben. A tavaly év végi számok a teljes kilábalás felé vezető további növekedést vetítenek előre, hiszen csak decemberben 32,7 millió okostelefon fogyott az országban, ami csaknem 30%-os növekedést jelent az előző évi szinthez képest.

A tavalyi évben a továbbra is visszafogott költési szint mellett leginkább a világjárvány hatására jelentkező globális ellátási-lánc problémák jelentették a gyártók számára a legnagyobb kihívást, melyet éppen az országban jelen lévő egyetlen nagyobb külföldi szereplő, az Apple tudott a leghatékonyabban kivédeni. Ennek köszönhetően a cupertinói cég régiós árbevétele rekord mértékben, 83%-kal nőtt a tavalyi harmadik negyedévben.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról