Szerző: Koi Tamás

2023. november 22. 11:26

Évek óta először nőtt a globális okostelefon-piac

Újra növekedésbe fordult a globális okostelefon-piac több mint két év folyamatos visszaesést követően. A szerény növekedés több szerencsés tényező együtthatójának is köszönhető, de mindenképpen jó jel a pandémia vége óta szenvedő szegmens számára.

Több mint két évig tartó mélyrepülést követően októberben újra növekedési pályára állt a globális okostelefon-piac - áll a Counterpoint Research frissen kiadott havi elemzésében. Utoljára 2021 júniusában fordult elő, hogy a havi bontású eladási adatok éves összehasonlításban javultak, ezzel a mostani növekedés egy 27 hónapig tartó periódust tört meg.

Az októberi növekedés ezzel együtt sem túl számottevő - mindössze 5%-os a kutatócég előzetes kalkulációi alapján -, a piaci szereplők számára ugyanakkor mindenképpen jó indikátor lehet, illetve most először ragyoghat fel a fény részükre egy hosszú ideig végeláthatatlannak tűnő alagút végén.

global-monthly-smartphone-sell-through-returns-to-yoy-growth-after-2-years

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A globális okostelefon-eladásokat több (világ)gazdasági tényező is kedvezőtlenül befolyásolta az elmúlt években. A koronavírus-járvány alatt megjelenő komponenshiányt óriási túlkészletezés követte, majd a gazdasági válság hatására számos régióban jelentős mértékben visszaesett a kereslet az új készülékek iránt, miután a felhasználók úgy döntöttek, inkább tovább használják meglévő mobiljaikat és a korábban megszokottnál tovább várnak a cserével.

A Counterpoint szerint az októberi növekedés több kedvező tényező együtthatójának köszönhető, így különösen a közel-keleti és afrikai (MEA) régió feltörekvő piacainak magára találása járult hozzá a javuláshoz, de szerepet játszhatott a Huawei kínai erőre kapása, az indiai ünnepi szezon és az iPhone 15 sorozat piacra kerülése is.

Az októberi növekedést követően a kutatócég arra számít, hogy a globális okostelefon-piac az októbert, novembert és decembert magába foglaló negyedik negyedévben összesítetten növekedni fog majd, az ezt követő negyedévek során pedig újra folyamatos növekedési pályára állhat a szegmens.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról