:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. január 9. 14:37

Wi-Fi 7: elindult az eszközök tanúsítása

Elindult a Wi-Fi 7 szabványt támogató eszközök tanúsítása, így 2024 során megjelenhetnek a piacon a plecsnivel ellátott, Wi-Fi 6E-nél is nagyobb sávszélességet lehetővé tevő laptopok, okostelefonok és routerek.

A vezeték nélküli összeköttetések kapcsán a jövőben továbbra is kiemelt szerep hárul majd a Wi-Fi szabványra, melynek újabb generációi rendre hatékonyabb, gyorsabb adatátvitelt, ezzel együtt hatékonyabb spektrumfelhasználást ígérnek. A napokban újabb mérföldkőhöz érkezett a technológia, mivel a vezeték nélküli átviteli szabványok felett bábáskodó Wi-Fi Alliance megkezdte a IEEE 802.11be technológián alapuló Wi-Fi 7-re felkészített eszközök bevizsgálását és minősítését.

A plecsnivel rendelkező eszközök garantáltan együttműködnek majd, hozva a specifikációban meghatározott új funkciókat és teljesítményt, és a Wi-Fi 7 eszközök visszafelé kompatibilisek lesznek a Wi-Fi korábbi verzióival, tehát működnek a Wi-Fi 6 és Wi-Fi 5 eszközökkel. A Wi-Fi Alliance szerint idén 233 millió, az új szabványt támogató eszköz jelenhet meg a piacon, melyek száma 2028-ra 2,1 milliárdra nőhet. Routerek terén már látszik a mozgolódás, a kínai TP-Link már tavaly november végén bemutatta első Wi-Fi 7-es routereit, melyekből a csúcsmodell, a négysávos BE900 aggregáltan - és persze erősen teoretikusan - akár 24 Gbps-re is fel tudja tornászni a Wi-Fi-sávszélességet.

Az új szabvány alapvetően az előző generációra épít, ugyanakkor több ponton is továbbfejlesztették a jövőbeni nagy sávszélességigényű, konstans alacsony késleltetést igénylő applikációknak megfelelően. A Wi-Fi 7 így egyebek mellett a maximális 160 MHz helyett 320 MHz-es csatornaszélességet, 1024-QAM helyett akár 4096-QAM modulációt, valamint 8 helyett 16 párhuzamos adatfolyamot kínál.

wifi

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az új szabvány által biztosított teoretikus maximális sávszélesség a korábbi 9,6 Gbps-ről 46,1 Gbps-re nőtt (kliensoldalon ennél értelemszerűen kisebb, a korábbi rendszerekhez képest csupán átlagosan kétszeres sávszélesség-növekedésre lehet számítani). Ez már majdnem olyan gyors, mint a HDMI 2.1 szabvány 48 Gigabit/sec sávszélessége, de a számok természetesen több tényezőtől függően másként alakulnak otthoni internet esetén.

Az új szabvány két további lényeges ponton hoz előrelépést a Wi-Fi 6-hoz képest. Az egyik a konstans szinten tartható, alacsony késleltetés (deterministic low latency), mely a késleltetéskritikus rendszerek (ipari megoldások, gyártórendszerek stb.) működési kritériumainak figyelembe vételével került be a szabványba. A másik, fontos újítás a mobilhálózatoknál már régóta alkalmazott vivőaggregációnak megfelelő eljárás megjelenése a Wi-Fi szabványban. Vagyis a Wi-Fi 7 segítségével megoldható lesz, hogy egy kompatibilis kliens több párhuzamos frekvenciasávban egyszerre csatlakozzon egy vezeték nélküli hozzáférési ponthoz, és kihasználja az összes sáv átviteli kapacitását.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 03:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.