Szerző: Koi Tamás

2023. december 7. 09:25

Megjött a VoWiFi a Yettel lakossági ügyfeleinek

Immár a Yettel Magyarország lakossági ügyfelei számára is elérhetővé vált hivatalosan a Wi-Fi kapcsolaton keresztüli hanghívás, mellyel a szolgáltató előfizetői olyan helyszíneken is használhatják okostelefonjukat hanghívásra, ahová a mobilhálózat nem vagy nem megfelelő minőségben ér el.

A Magyar Telekom és a Vodafone Magyarország ügyfelei után december elejétől a Yettel Magyarország lakossági előfizetői is használhatják okostelefonjuk Wi-Fi hívási képességét, amennyiben a készülék támogatja azt az operátor hálózatán. Az ingyenesen aktiválható és használható szolgáltatás részletei most kerültek ki a mobilcég weboldalára.

A Yettel VoWiFi megvalósítása alapvetően ugyanazon elvek és technológiák mentén épül fel, mint a versenytársaké, melyek 2019-ben (Digi és Telekom) illetve 2023-ban (Vodafone) implementálták hálózatukba a megoldást.

A VoWiFi, vagyis a WiFi alapú hanghívás nevének megfelelően a szolgáltató rádiós hálózata helyett a lokális WiFi kapcsolatot használja arra, hogy az IP-alapú hangfolyamot továbbítsa az interneten keresztül az operátor maghálózata felé, ezzel kiküszöbölve az esetleges rádiós vakfoltokból adódó szolgáltatáskieséseket vagy hívásminőség-romlást.

wlan_router_antenna

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Yettel weboldalán található információk alapján a VoWiFi-képesség egyelőre csak korlátozottan vehető igénybe, így azt csak az iOS 17-re frissített iPhone-ok és a legújabb, 2022 októbere óta piacra került Samsung okostelefonok esetében lehet hivatalosan használni, immár nem csak az üzleti, hanem lakossági előfizetők részéről is.

A szolgáltatást ugyanakkor hálózati oldalról és készülékoldalról egyaránt aktiválni kell, előbbihez a "VOWIFI" (idézőjelek nélkül) szót kell elküldeni SMS-ben a 1744-es számra, utóbbihoz a készülék menüjében kell értelemszerűen bekapcsolni a VoWiFi üzemmódot. 

A bekapcsolást követően a telefon elméletileg észrevétlenül vált át a VoWiFi kapcsolatról VoLTE kapcsolatra abban az esetben, ha a WiFi hálózattal megszakad a kapcsolat, emellett fontos szempont, hogy a Vodafone megoldásával ellentétben a VoWiFi szolgáltatás a weboldalon található információk alapján csak Magyarországon érhető el a Yettel előfizetői számára.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról