:

Szerző: Koi Tamás

2024. január 8. 10:30

Visszatért a techcégek európai megzabolázója

Mégis kitölti teljes megbízatását az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa, Margrete Vestager, aki az évet az Egyesült Államokban indítja, ahol a világ legnagyobb technológiai óriásainak vezetőivel tárgyal majd.

Rövid kitérőt követően ott folytatja Margrethe Vestager EU-s biztos a munkáját, ahol abbahagyta: az uniós versenyjogért felelős biztos, akinek a nevéhez több, mérföldkőnek tekinthető szabályozási elem is kötődik, ezen a héten az Egyesült Államokba látogat, ahol várhatóan több technológiai cég csúcsvezetőjével is találkozik majd.

Vestager egy hónappal ezelőtt foglalta el rég pozícióját újra, miután letett arról, hogy a luxemburgi székhelyű Európai Befektetési Bank elnöki székébe kerüljön - a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint a szakpolitikus most motiváltabb mint valaha, ami további szigorításokat vetíthet előre a ciklusban mind a konkrét hatósági vizsgálatokat, mind a fúziós engedélyezési eljárásokat illetően.

vestager

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szakpolitikus a héten egyebek mellett találkozni fog az Apple vezérigazgatójával, Tim Cookkal, a Google vezérigazgatójával, Sundar Pichai-jal és a cég jogi igazgatójával, Kent Walkerrel, a Broadcom vezérigazgatójával, Hock Tannal és az Nvidia első emberével, Jensen Huanggal is. Vestager emellett az OpenAI-hoz is ellátogat majd, ahol a cég technológiai és stratégiai igazgatóival tárgyal.

A megbeszélések a biztos sajtósa szerint elsősorban a tavaly életbe lépett uniós jogszabályok implementálási folyamatáról szólnak majd, így a digitális piacok és digitális szolgáltatások működését meghatározó Digital Markets Act (DMA) és a Digital Services Act (DSA) kerülnek terítékre.

A két ominózus jogszabály, pontosabban az azoknak való megfelelés az elmúlt időszakban meglehetősen sok borsot tört leginkább az amerikai technológiai multik orra alá, miután kifejezetten tilt több olyan, korábban alkalmazott piaci praktikát, melyekre a cégek hosszú évek, sőt évtizedeken keresztül alapozták működésüket. 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 06:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.