Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 4. 12:58

Még erősebben kapálózik a TikTok a kapuőri címke ellen

Ideiglenes intézkedést kért a TikTok a kapuőri státuszba való sorolás ellen benyújtott fellebbezése elbírálásáig, aminek kimenetele precedenst teremthet.

November 16-án járt le az a jogvesztő határidő, amin belül az Európai Unióban a digitális piacok szabályozásáról szóló új jogszabály, a Digital Markets Act (DMA) alapján kapuőri státuszt kapott cégek fellebbezhettek a Bizottság kijelölésről szóló határozata ellen. Addig a Meta és a TikTok jelezte, hogy az egyes szolgáltatások a cégek álláspontja szerint nem felelnek meg a szigorúbb elbírálást jelentő kapuőri státusz alapfeltételeinek.

A TikTok tulajdonosa, a ByteDance azzal érvelt, hogy a TikTok kapuőrnek minősítése éppen a DMA alapvető céljaival megy szembe, mivel a kínai cég szolgáltatása éppen egy olyan kihívó szereplő, mely egyrészt alig öt éve van jelen a piacon, másrészt a közösségi szolgáltatások szegmensében a mai napig kihívó szereplőnek számít, ezt a szerepet azonban elveszítheti, ha kapuőrnek minősítik. A kínaiak emellett azt is felhozták, hogy a Bizottság tévesen sorolta a kapuőrök közé a TikTokot, mivel az anyacég, a ByteDance forgalmi adatait vette ehhez alapul úgy, hogy a cég üzleti tevékenységének jelentős részét az Európai Unión kívül végzi.

tiktok_kapuor

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Friss fejlemény az ügyben, hogy a TikTok kérvényt nyújtott be az Európai Unió második legfelsőbb bíróságának, hogy függessze fel kapuőri kijelölését addig, míg a bírák nem döntenek a státusz elleni kifogásról szóló fellebbezésről. Az ideiglenes intézkedés jóváhagyásához a vállalatnak meg kell győznie a bírót arról, hogy aggályai indokolják a kapuőr minősítés felfüggesztését a végső döntés meghozataláig, máskülönben ideiglenes intézkedés nélkül helyrehozhatatlan károkat szenvedhet el. A bíróság döntése szélesebb körű kihatással is lehet a szabályozási környezetre, mivel precedenst teremthet.

Az Európai Bizottság a 45 napos felülvizsgálati eljárás után szeptember elején első alkalommal minősített a digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) értelmében kapuőrré hat szolgáltatót: az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft cégeket. A minősítés összesen a kapuőrök 22 alapvető platformszolgáltatását érinti. A Meta platformjai közül a Facebook, az Instagram, a Whatsapp, a Messenger és a Marketplace kapott kapuőri státuszt, ez utóbbi kettő kapcsán jelezte a vállalat, hogy nem ért egyet a Bizottság döntésével.

A DMA meghatározta, hogy melyek azok a kritériumok, melyek alapján az adott cégek az EU belső piacát nagy mértékben befolyásolják, így megfogalmazott a jogalkotó bevételi határokat (ez évi 7,5 milliárd euró Európában a megelőző három évben), illetve ügyfélszámot (ez pedig 45 millió átlagos havi felhasználó és/vagy évente több mint tízezer aktív üzleti felhasználó).

Az előírt kötelezettségeknek a kapuőri státusz kijelölését követő fél éven belül kötelező megfelelniük az üzemeltetőknek. A jogszabályban foglaltakat megsértő vállalatokra minden eddiginél szigorúbb fellépés és akár az éves, globális árbevétel 10%-át (visszaesőknél 20%-ot) elérő bírság is várhat, extrém esetben pedig strukturális változtatásokat (pl. feldarabolás, egyes részlegek leválasztása) is előírhat a Bizottság a szabályszegőknek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról