:

Szerző: Koi Tamás

2022. szeptember 14. 10:52

Átment a bíróságon a Google rekordbírsága

Minimális módosítással ugyan, de másodfokon jóváhagyta az illetékes bíróság az Európai Bizottság 2018-as bírságoló határozatát, melyben az EU végrehajtó szerve máig rekord mértékűnek számító, 4,34 milliárd euróra büntette a Google-t az uniós versenyjoggal ellentétes gyakorlatáért.

Megszületett a másodfokú döntés az Európai Unió történetének eddigi legnagyobb horderejű trösztellenes eljárásában, melyben első fokon, 2018. júliusában, az Európai Bizottság kimondta, hogy a Google az Android operációs rendszer használatának versenyellenes feltételeivel jelentős piactorzító hatást ért el. Az eredeti bírságösszeg 4,34 milliárd euró volt, ezt másodfokon körülbelül 5%-kal, 4,125 milliárd euróra mérsékelte mai ítéletében az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke.

A mostani ítélet immár a második, fellebviteli eljárásban aratott győzelme az Európai Bizottságnak a Google versenyellenes gyakorlatával kapcsolatos ügyek sorában. Tavaly ugyanez a bíróság szintén a Bizottság javára döntött egy 2017-ben lezárt versenyjogi eljárás kapcsán - akkor a Google-nek a saját árösszehasonlító szolgáltatásának jogellenes működése miatt kellett fizetnie 2,42 milliárd eurót.

vestager
margrethe vestager (fotó: európai bizottság)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az illetékes biztos, Margrethe Vestager hivatala ugyanakkor az elmúlt időszakban több alkalommal is vereséget szenvedett a bíróságon, így idén januárban és júniusban két amerikai processzorgyártó, az Intel majd a Qualcomm ügyében is a felperes javára döntött a testület - mindkét esetben nagyjából egymilliárd eurós büntetés volt a tét.

A másodfokon most lezárult ügyben a Bizottság 2018-ban azt rótta fel a Google-nek, hogy a vállalat visszaélve piaci erőfölényével hátráltatta a versenyt oly módon, hogy Android operációs rendszerébe alapértelmezetten saját kereső- és böngészőalkalmazását telepíttette. Ezért cserébe a gyártópartnerek (és a szolgáltatók) különféle "ösztönző" kedvezményeket kaptak, amelynek egyik további feltétele volt, hogy nem értékesíthettek termékeket az operációs rendszer forkolt variánsával. 

A Bizottság korábbi álláspontja szerint az eljárás során bizonyítást nyert, hogy a közvetlen partnerekkel kötött megállapodásokban a Google megsértette az EU-s antitröszt-szabályozást bizonyos kitételek beemelésével. Egyes szerződésekben (Mobile Application Distribution Agreement, MADA) ugyanis kritikus pontokon kötötte meg Google a gyártók kezét, például a Play Store licencelését saját keresője és böngészője (Chrome) előtelepítéséhez és alapértelmezetté tételéhez kötötte.

Ezzel a cég jelentősen csökkentette a konkurens termékek esélyét a piaci betörésre vagy előrelépésre, ez ugyanis nem tette lehetővé, hogy egy szereplő alternatív ökoszisztémával jelenjen meg Androidon, például egy másik előtelepített alkalmazásbolt vagy kereső révén.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.