:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 22. 11:35

Több százmillió PC-ből csinálhat idő előtt hulladékot a Microsoft

Ahogy kevesebb mint két éven belül leáll a Windows 10 terméktámogatása, személyi számítógépek tömegei válhatnak haszontalan levélnehezékké, de legalábbis rendkívül kockázatosan tovább használható eszközzé - a frissítési termékciklusnak most először komoly környezetkárosító hatása is lehet.

Komoly, eddig soha nem tapasztalt kihívások elé állíthatja a piac összes szereplőjét a Windows 10 frissítési ciklusának 2025-ös leállása - a Canalys Research frissen publikált kutatása szerint a 2025. októberéig hátralévő valamivel kevesebb mint két évben a jelenleg használatban lévő PC-k ötödéből válhat elektronikai hulladék pusztán azért, mert nem telepíthető rájuk a Microsoft kurrens operációs rendszere, a Windows 11.

A Canalys számításai szerint ez nagyjából 240 millió PC-t - asztali számítógépet és notebookot egyaránt - jelenthet majd, melyhez hasonló globális selejtezési hullámmal még soha nem volt dolga az iparágnak.

 

A helyzetet tovább rontja, hogy ezekre a számítógépekre az eddigiekkel szemben a használtpiac sem építhet, hiszen hiába újítják fel adott esetben a jobb állapotban lévő példányokat, a szoftveres kompatibilitás hiánya miatt használt értékük jelentős mértékben csökken, így valószínűbb, hogy nagyobb hányaduk egyszerűen a szemétdombon köt ki, jobb esetben elektronikai hulladékként fejezi be pályafutását.

ewaste

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A felmérés szerint ami nem feltétlenül jó a környezetnek, illetve a vevők pénztárcájának, az fordítottan arányosan jó lesz a gyártóknak: a Canalyssal kapcsolatban álló gyártócégek, márkák és értékesítési egységek 57%-a látja úgy, hogy 2024-ben a számítógépek cseréje mögött húzódó egyik legfőbb motiváció a Windows 10 termékfrissítési ciklusának lezárása lesz majd, a következő két évben pedig háromból egy PC-t le fognak cserélni a tulajdonosaik.

A fentiek hatására az elmúlt egy-másfél év lehangoló teljesítményét követően a PC-piac jövőre újra erőre kaphat, a Canaly 8%-os növekedést jósol, részben épp a Windows 11-re váltással együtt számítógépüket is lecserélő felhasználóknak, részben az új generációs, AI-feldolgozóegységet is tartalmazó PC-s processzorok megjelenésének köszönhetően.

A Microsoft eközben nemrég azt közölte, hogy dolgozik egy olyan előfizetéses modellen, mely a 2025-ös dátumon túlmenően is biztosítja a Windows 10-frissítéseket azok számára, akik nem kívánják vagy nem tudják számítógépeiket lecserélni, ám ezekért a frissítésekért már fizetni kell majd - hogy pontosan mennyit, azt jövőre határozza meg a szoftvercég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 20:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.