Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 6. 11:44

Tovább járhat a támogatás a Windows 10-hez, de ára lesz

A még mindig rendkívül elterjedt Windows 10 használói alól nem húzhatja ki egyhamar a szőnyeget a Microsoft, így a jövőben éves előfizetés fejében még több évig kaphatnak biztonsági javításokat a magánszemélyek is.

Első alkalommal ad rá lehetőséget a Microsoft magánszemélyeknek is, hogy fizetős szolgáltatás keretén belül hozzáférjenek a Windows 10 kiterjesztett biztonsági frissítéseket (ESU) garantáló csomagjaihoz, miután 2025-ben hivatalosan véget ér az operációs rendszer támogatása. Utána az ügyfelek nem kapnak műszaki támogatást, szoftverfrissítéseket vagy biztonsági javításokat.

A redmondi szoftvercég eddig csak szervezetek számára kínált fizetős biztonsági javításokat a határidő után, a Windows 10 esetében azonban bárki naprakészen tarthatja a régebbi operációs rendszerét egy éves előfizetés igénylésével, egészen 2028-ig. A további részleteket és az árakat egy későbbi időpontban tervezi közölni a cég. Eddig csak a korábbi ESU programok árazásából lehet nagyjából megbecsülni, mire lehet számítani: a Windows 7 ESU-programjában készülékenként 50 dollárt (kb. 17 ezer forint) kellett fizetni az első évben, ami a második évre már 100 dollárra (kb. 35 ezer forint), majd a harmadik évre 200 dollárra (kb. 70 ezer forint) nőtt.

A Microsoft közleménye szerint nyomatékosan javasolja a Windows 11-re való átállást, de tisztában van azzal, hogy a Windows 10-et futtató eszközök leváltását bizonyos körülmények akadályozhatják a határidő elérkezése előtt. A 10-es verziójú operációs rendszerhez tartozó EDU program havonta érkező csomagjai kritikus vagy fontos biztonsági frissítéseket fognak tartalmazni, de új szolgáltatásokat, a felhasználó által igényelt nem biztonsági frissítéseket vagy tervezési kérelmeket nem.

windows10frissites

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Windows 10 támogatása 2025. október 14-én jár le tíz évvel a rendszer kiadása után. Többen is arra számítottak, hogy a Microsoft meghosszabbítja a támogatási időszakot, különösen amiatt, hogy a Windows 10 elterjedtsége még mindig óriási, és viszonylag kevés idő, hat év telt el a 10-es és a 11-es verzió kiadása közt, tehát rengeteg felhasználó lába alól húzná ki a talajt a cég, ha nem adna lehetőséget a szoftverek naprakészen tartására.

A redmondiak láthatóan úgy próbálják egyszerűbbé tenni az átmenetet, hogy a vállalkozások számára kínált további három évre szóló biztonsági javításokat szélesebb kör számára teszi elérhetővé.

A Windows 7 támogatása 2020-ban, valamivel több mint 10 évvel a megjelenése után szűnt meg, míg az utolsó kiterjesztett biztonsági frissítéseket tartalmazó csomagot év elején kapta meg. A Windows XP általános támogatása nyolc év után, a kiterjesztett támogatás pedig csaknem 13 év után szűnt meg.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról