Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 6. 11:44

Tovább járhat a támogatás a Windows 10-hez, de ára lesz

A még mindig rendkívül elterjedt Windows 10 használói alól nem húzhatja ki egyhamar a szőnyeget a Microsoft, így a jövőben éves előfizetés fejében még több évig kaphatnak biztonsági javításokat a magánszemélyek is.

Első alkalommal ad rá lehetőséget a Microsoft magánszemélyeknek is, hogy fizetős szolgáltatás keretén belül hozzáférjenek a Windows 10 kiterjesztett biztonsági frissítéseket (ESU) garantáló csomagjaihoz, miután 2025-ben hivatalosan véget ér az operációs rendszer támogatása. Utána az ügyfelek nem kapnak műszaki támogatást, szoftverfrissítéseket vagy biztonsági javításokat.

A redmondi szoftvercég eddig csak szervezetek számára kínált fizetős biztonsági javításokat a határidő után, a Windows 10 esetében azonban bárki naprakészen tarthatja a régebbi operációs rendszerét egy éves előfizetés igénylésével, egészen 2028-ig. A további részleteket és az árakat egy későbbi időpontban tervezi közölni a cég. Eddig csak a korábbi ESU programok árazásából lehet nagyjából megbecsülni, mire lehet számítani: a Windows 7 ESU-programjában készülékenként 50 dollárt (kb. 17 ezer forint) kellett fizetni az első évben, ami a második évre már 100 dollárra (kb. 35 ezer forint), majd a harmadik évre 200 dollárra (kb. 70 ezer forint) nőtt.

A Microsoft közleménye szerint nyomatékosan javasolja a Windows 11-re való átállást, de tisztában van azzal, hogy a Windows 10-et futtató eszközök leváltását bizonyos körülmények akadályozhatják a határidő elérkezése előtt. A 10-es verziójú operációs rendszerhez tartozó EDU program havonta érkező csomagjai kritikus vagy fontos biztonsági frissítéseket fognak tartalmazni, de új szolgáltatásokat, a felhasználó által igényelt nem biztonsági frissítéseket vagy tervezési kérelmeket nem.

windows10frissites

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A Windows 10 támogatása 2025. október 14-én jár le tíz évvel a rendszer kiadása után. Többen is arra számítottak, hogy a Microsoft meghosszabbítja a támogatási időszakot, különösen amiatt, hogy a Windows 10 elterjedtsége még mindig óriási, és viszonylag kevés idő, hat év telt el a 10-es és a 11-es verzió kiadása közt, tehát rengeteg felhasználó lába alól húzná ki a talajt a cég, ha nem adna lehetőséget a szoftverek naprakészen tartására.

A redmondiak láthatóan úgy próbálják egyszerűbbé tenni az átmenetet, hogy a vállalkozások számára kínált további három évre szóló biztonsági javításokat szélesebb kör számára teszi elérhetővé.

A Windows 7 támogatása 2020-ban, valamivel több mint 10 évvel a megjelenése után szűnt meg, míg az utolsó kiterjesztett biztonsági frissítéseket tartalmazó csomagot év elején kapta meg. A Windows XP általános támogatása nyolc év után, a kiterjesztett támogatás pedig csaknem 13 év után szűnt meg.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról