:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 5. 14:03

Megtorpant a Windows 11 terjeszkedése

Öt hónap alatt mindössze fél százalékot sikerült erősödnie a Windows 11-nek, a felhasználók láthatóan ragaszkodnak a korábbi verziókhoz, vagy egyszerűen csak nem felel meg a gépük a minimum követelményeknek.

Továbbra is lassan halad a Windows 11 adaptációja a StatCounter szeptemberi jelentése szerint, ami az operációs rendszer egyes verzióinak elterjedtségét mutatja. Két évvel megjelenése után a legújabb Windows 23,6 százalékos részesedéssel rendelkezik, ami minimális elmozdulás az áprilisi 23,1 százalék óta, így azt jelenti, hogy az elmúlt öt hónapban mindössze fél százalékot tudott erősíteni pozícióján.

A Windows 10 továbbra is 71,6%-os részesedéssel rendelkezik, így a legnépszerűbb a felhasználók körében, jó hír viszont, hogy az elavult és kockázatos Windows 7 már 3,3%-ra apadt. A Windows 10 a megjelenése utáni két évben 36,6 százalékot tudott kihasítani magának, tehát mérhetően sikeresebb volt az átváltás, mint a legújabbb verzió esetében.

A váltást természetesen nem könnyítik meg a Windows 11 hardveres követelményei, főként a processzorokra vonatkozó minimimum kitételek, de egyesek szerint a szoftveres újítások sem feltétlen sem annyira vonzóak, hogy átváltsanak a már megszokott rendszerről. A játékosok láthatóan lelkesebbek: a Steam statisztikái szerint a gamerek által használt operációs rendszereknél 37,4 százalékos részesedése van az új Windowsnak, ami jóval magasabb a StatCounter átlagos felhasználókat néző arányánál.

win11_statok

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Microsoft tavaly májusban közölte, hogy 2025-ben véget ér a Windows 10 támogatási időszaka, utána teljes erővel a Windows 11-re fókuszál. A Windows 10-et használóknak egyelőre nem kötelező frissíteniük, ha nem szeretnének élni a lehetőséggel: Windows 10 Home, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Pro, Windows 10 Education és iOT Enterprise verziók 2025. október 14-ig lesznek támogatottak az ígéretek szerint. A szervezetek számára szánt speciális Windows LTSCH kiterjesztett támogatást kap, a Windows 10 2019 LTSC és Windows IoT 2019 LTSC-hez 2029. január 9-ig érkeznek javítások.

Ennek célja vélhetően, hogy a Microsoft továbbra is noszogassa a felhasználókat a modernebb Windows 11 felé. Idén végre a Windows 7-re is rákerültek az utolsó földkupacok: január 10-án leállította a Windows 7 Professional és Enterprise, valamint minden Windows 8.1 kiadás technikai támogatását, így már fizetős kritikus biztonsági frissítéseket sem kap a két régi operációs rendszer.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 03:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.