:

Szerző: Koi Tamás

2023. október 10. 12:16

Az AI húzhatja fel a PC-piacot a mélyrepülésből

További csökkenést mutatott a PC-piac az idei harmadik negyedévben, a csökkenés azonban már lassuló tendenciát mutat, ám a jövő év második feléig nem sok jóra számíthatnak a gyártók.

Közzétette harmadik negyedéves forgalmi becsléseit a PC-piacra vonatkozóan az IDC. A kutatócég számait látva egyelőre továbbra sincs okuk az ünneplésre az iparág prominens szereplőinek, ugyanakkor jövőre két fontos trend is hatással lehet majd az eladásokra, melyektől elemzők azt várják, hogy újra növekedési pályára állítják a szenvedő iparágat.

Az IDC statisztikái alapján az idei harmadik negyedévben 68,2 millió PC fogyhatott, ezzel tovább folytatódik a szegmens értékesítési volumenének folyamatos, csaknem egy éve tartó csökkenése, ezúttal 7,6%-os visszaeséssel. A gyártók ugyanakkor immár a második egymást követő negyedévben képesek voltak a teljes szállítási volument növelni, ezzel az éves visszaesés mértékét valamelyest lefaragni, az iparág fellendülésére ugyanakkor még hosszú hónapokat - csaknem egy évet - kell várni.

dell_pcs

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég elemzői szerint jövőre két fontos trend segíthet az eladások jelentősebb mértékű növelésében. Egyrészt 2024-ben a Windows 10 terméktámogatási ciklusának vége már vészesen közelinek tűnik majd (a támogatás 2025 októberében jár majd le), ami a meglévő géppark fokozatos lecserélésére ösztönözheti a céges ügyfeleket és az egyéni vásárlókat.

Másrészt - bár még nincs erre épülő üzleti modell - a generatív mesterséges intelligencia használatát elősegítő kliensoldali megoldások (mint pl. az Intel AI-processzort tartalmazó Meteor Lake lapkái) a jövő év során kezdenek majd beszivárogni a piacra, ezzel várhatóan szintén felfelé húzva az eladásokat.

A globális PC-piac eladások szerint felállított erősorrendje egyébként a harmadik negyedévben sem változott, így a piacot továbbra is a Lenovo vezeti, melynek eladásai éves szinten 5%-kal, 16 millió darabra estek vissza, a második a HP, mely a mezőnyben egyedüliként növelni tudta a volument (6,4%-kal, 13,5 millióra), míg a harmadik Dell 14,3%-kal kevesebb PC-t tudott eladni a harmadik negyedévben, mint egy évvel korábban, ezzel épphogy átlépve a tízmilliós eladási darabszámot.

A negyedév vesztese ezúttal is az Apple lett, mely a 2022-es harmadik negyedévhez képest 23,1%-kal kevesebb, így összességében 7,2 millió Mac-en tudott túladni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 04:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.