:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 19. 09:39

Tetemes összeget fizet vissza az amerikaiaknak a Google

Egy szeptemberben kötött peren kívüli megállapodás révén rövidesen 700 millió dollárt oszthat szét a Google az érintett amerikai állampolgárok, illetve az egyes államok között.

Hétfőn nyilvánosságra kerültek annak a peren kívüli egyezségnek a részletei, melyet a Google kötött összesen ötven amerikai állammal. Az államok - Utah-hal az élen - eredetileg 21 millió amerikai állampolgár nevében nyújtottak be csoportos keresetet a bíróságon a Google ellen, amiért a cég a Play Store felhasználási, azon belül elsősorban fizetési feltételeivel megkárosítja a felhasználókat és az alkalmazásfejlesztőket egyaránt.

Az eredetileg szeptemberben kötött megállapodás értelmében a Google összesen 700 millió dollárt fizet meg az érintett fogyasztók és az állami alapok számára aképp, hogy előbbiek 630 millió dollárhoz, utóbbiak pedig 70 millió dollárhoz juthatnak majd hozzá összesen.

Az egyezség szerint a 630 millió dolláros kártérítési alapból mindenki részesülhet, aki 2016. augusztus 16. és 2023. szeptember 30. között vásárolt valamilyen applikációt vagy szolgáltatást a Play Store-ban, igaz, az összeg egyénenként leosztva jelképes lehet (de mindenképpen eléri majd a 2 dollárt).

dollar_one

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Google emellett egy sor kötelezettséget is vállalt annak érdekében, hogy a felhasználók könnyebben hozzájuthassanak közvetlenül a fejlesztőktől az applikációkhoz. Ezen felül a cég kiterjeszti annak lehetőségét, hogy a fejlesztők a Google saját alkalmazásáruházának fizetési rendszerét megkerülve hajtsanak végre fizetési tranzakciókat a vásárlások után.

A vállalások és kötelezettségek között ugyanakkor van nem egy olyan, melyek már korábban is intézményesítve lettek valamilyen formában, illetve nem tekinthetők komoly engedménynek a Google részéről, így például az androidos okostelefonokra eddig is lehetett a Play Store-on kívül, más forrásból telepíteni applikációkat.

A csoportos kereset peren kívüli lezárásával a Google továbbra sem ismerte be az ellene felhozott vádakat, a december 11-én az Epic Games kontra Google perben született elsőfokú ítélet azonban egyértelműen megállapította a keresőcég jogsértő tevékenységét lényegében ugyanebben a kontextusban. A szeptemberi egyezség részleteinek nyilvánosságra hozatalával az igazságszolgáltatás mindenképpen be akarta várni ezt az ítélethozatalt - az ügy kapcsán Tim Sweeney, az Epic vezérigazgatója közölte, ha az államok csak néhány héttel kitartóbbak lettek volna, valószínűleg jó eséllyel nagyobb kártérítési összegben sikerült volna megállapodni a Google-lel.

Az Epic kontra Google perben az Epic nem követelt anyagi jóvátételt, csak a jogsértő tevékenység megállapítását és annak megakadályozását kérte a bíróságtól.

Az Egyesült Államokban született már hasonló összegű kártérítésről szóló peren kívüli megállapodás: a Meta 2022-ben vállalta, hogy a Cambridge Analytica botrányban érintett amerikai felhasználóknak összesen 725 millió dollárnyi kártérítést fizet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 07:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.