:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 12. 10:41

Meglepő fordulat: az Epic javára dőlt el a Google elleni per

A keresőóriás elveszítette az alkalmazásboltja dominanciájának kapcsán Epic által kezdeményezett trösztellenes pert, ami után újabb jogi kihívásokkal kell szembenéznie. A döntés főleg azután jelent fordulatot, hogy a több éven át tartó jogi csatározásban korábban az Apple győzedelmeskedett a szintén Epic által indított hasonló perben.

Már három éve, hogy az Epic Games hadjáratot indított a Google és az Apple ellen, miután a két vállalat kiebrudalta a kiadó népszerű Fortnite battle royale játékát mobilos alkalmazásboltjaiból annak apropóján, hogy a cég egy a platformgazdák saját rendszereit megkerülő, saját alkalmazáson belüli fizetési opciót is bevezetett. Az Epic Games mindkét vállalat ellen pert indított illegális alkalmazásbolt-monopóliumokkal való visszaélés miatt, áprilisban viszont az Apple pártját fogták a bírák, és kimondták, hogy a cupertinói vállalatot nem lehet monopolistának tekinteni.

A Google-lel való csörtében december 11-én hozott ítéletet az amerikai esküdtszék, egy másféle kimenetellel: a bíróság szerint a keresőóriás valóban monopol helyzetet élvez a Google Play alkalmazásbolttal és a Google Play Billing számlázási rendszerrel az androidos alkalmazás-terjesztési és az alkalmazáson belüli számlázási szolgáltatások piacán.

A bíró szerint a keresőcég versenyellenes gyakorlata miatt az Epic kárt szenvedett, és indokolatlanul magas az alkalmazásfejlesztők felé számított  30 százalékos jutalék. Az Epic Games szerint az ítélet minden alkalmazásfejlesztő és felhasználó számára fontos győzelem, mivel bizonyítja, hogy a Google visszaél saját helyzetével és elfojtja a versenyt az innováció lassítása mellett.

google_epic

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Epic almás céggel szemben vívott perétől jelentősen különbözik a Google-lel szembeni megmérettetés, mivel kiderült, hogy a keresőcég titkos bevételmegosztási megállapodásokkal kedvezett egyes okostelefon-gyártóknak és játékfejlesztőknek. Az ügyet lényegében a Project Hug nevű program tanúkkal való bizonyítása döntötte el, melynek során kiderült többek közt, hogy a Google négy év alatt mintegy 8 milliárd dollárt fizetett ki összesen a Samsungnak azért, hogy a kereső, a Google Assistant és a Play Store alapértelmezett szolgáltatásokként biztosítva legyenek a dél-koreai gyártó okostelefonjain.

James Kolotouros, a Google partnerkapcsolatokért felelős alelnöke nyíltan elárulta, hogy a cég több megállapodást kötött az androidos mobilgyártókkal annak érdekében, hogy szolgáltatásai előretelepítetten rögtön használhatók legyenek a felhasználók számára - bár ez eddig sem volt ismeretlen tény, de a vallomásból sikerült kihámozni azt az információt is, hogy a Google Play Áruház teljes bevételének több mint fele a Samsung eszközein keresztül folyik be a keresőóriáshoz.

Mivel az Apple maga gyártja eszközeit, ezért senkit sem kellett lefizetnie a szolgáltatásai előnyben részesítéséért. A korábban nem hallott, de meredek vádak közt elhangzott az is, hogy a Google egy saját rendszert dolgozott ki a versenyellenes magatartásra utaló, a keresőcég számára kedvezőtlen belsős üzenetek törlésére.

Mi lesz most?


Hogy a gyakorlatban milyen változásokat fog hozni az Epic győzelme, később derül ki, miután James Donato bíró dönt a megfelelő jogorvoslati lehetőségekről. A Fortnite-gyártónak nem elsődlegesen a kártérítés a célja, hanem azt szeretné elérni, hogy a Google operációs rendszerén az alkalmazásfejlesztők használhassanak alternatív számlázási rendszert vagy appboltot, egyelőre nem tudni, hogy a bíró teljesíti-e ezeket a kívánságokat.

Wilson White, a Google ügyekkel és közpolitikával foglalkozó alelnökének elmondása szerint a cég fellebbezni tervez az ítélet ellen, mivel a tárgyalás során világossá válhatott, hogy a Google kemény harcot vív az Apple App Store-ral, és nem akar évente 60 millió Android-fehasználót veszíteni a konkurenssel szemben, ezért csökkentette díjait is. Kravis hangsúlyozta továbbá, hogy az Android nagyobb nyitottságot biztosít, mint bármelyik más konkurens platform.

Míg a Play Áruház a Google bevételének jóval kisebb hányadát képviseli a masszívan jövedelmező keresési üzletágához képest, szimbolikusan mégis rendkívül fontos annak révén, hogy mobiltelefonok és táblagépek milliárdjainak központi kapuőrének tekinthető. A későbbiekben akár valósággá válhat, hogy a Google kénytelen lesz több alkalmazásboltot engedélyezni az Android-rendszerű eszközökön, amivel egyben jelentős bevételtől esne el az alkalmazáson belüli vásárlások esése miatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.