Szerző: Koi Tamás

2023. április 20. 12:07

Benyújthatják a számlát az amerikaiak a Facebooknak

Mostantól jelezhetik kártérítési igényüket a Facebook azon amerikai felhasználói, akiket érintett a közösségi szolgáltatás eddigi legsúlyosabb adatvédelmi botránya. A Cambridge Analytica ügyben tavaly született peren kívüli megállapodás, melynek részeként az üzemeltető 725 millió dollárt oszt szét az érintett felhasználók között.

Augusztusig nyújthatják be egyéni kártérítési igényüket a Facebookot üzemeltető Meta Platforms számára azok az amerikai felhasználók, akik érintettek a cég eddigi legsúlyosabb adatvédelmi incidensében. A Cambridge Analyítica botrányt kísérő amerikai csoportos kereset kapcsán született tavalyi peren kívüli megállapodás értelmében a Meta összesen 725 millió dollárnyi kártérítést fizet az érintetteknek.

A kompenzáció feltétele, hogy a jogsértéssel érintett felhasználó augusztus 25-ig jelezze kártérítési igényét a platformnak. A jogosultak köre meglehetősen széles, így gyakorlatilag mindenkinek fizet a Meta, aki 2007 májusa és 2022 decembere között aktív felhasználója volt a Facebooknak és amerikai állampolgár. Az igényeket az alábbi oldalon lehet benyújtani, az egyéni kártérítés összege attól függ, hogy a határidőig hány jogosult jelezte, hogy kártérítést kér.

zuck_wtf

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A tavaly decemberben lezárult csoportos kereset súlyát jól jelzi, hogy ez lehet a valaha volt legnagyobb összeg, melyet adatszivárgás miatt beadott csoportos kereset alapján fizetett ki egy alperes az Egyesült Államokban, illetve általában véve a Meta-val szemben indított csoportos keresetek közül ennek az elsimítása került a legtöbbe a cégnek.

A most lezárult, 2018-ban indult perben a felperesek beadványa szerint a Facebook illegálisan osztott meg felhasználói adatokat külső felekkel, és nem tett eleget az azokkal történő visszaélések megakadályozása érdekében.

Az ügy kapcsán Mark Zuckerberg Meta-vezérnek a kongresszus előtt is szembesülnie kellett a botránnyal kapcsolatos kérdésekkel, illetve 2019-ben a cég ötmilliárd dollárt fizetett a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak és további százmillió dollárt az Amerikai Tőzsdefelügyeletnek a Cambridge Analytica botránnyal kapcsolatos ügyek rendezésére, illetve a kiszabott bírságokra. 

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról