:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 11. 14:30

Szúrja a britek szemét a Microsoft és az OpenAI barátsága

Fokozódik a helyzet az OpenAI vezetőségében támadt felfordulás után: a brit versenyfelügyelet aggódó szemei a cég és a Microsoft közti kapcsolat alakulására szegeződnek, a szerv megtette az első lépést afelé, hogy akár egy átfogó trösztellenes vizsgálatot indíthasson.

Miután pár hete az OpenAI dráma végén Sam Altman visszaült a vezetői székbe, a Microsoft számára is előnyös helyzet alakult ki, mivel a redmondi cég már szavazati jog nélkül vehet részt megfigyelőként a cég átrendezett igazgatótanácsában. A legfontosabb befektetőként is szerepet vállaló, egyben a cég 49 százalékát tulajdonló szoftvercéget ez arra jogosítja fel, hogy képviselője részt vegyen az OpenAI igazgatótanácsi ülésein és bizalmas információkhoz férjen hozzá, nagyobb rálátást kapjon a vállalat belső működésébe, de nincs beleszólása a szervezetet érintő ügyekbe, például az igazgatók megválasztásába. Korábban a Microsoftnak nem volt hivatalos képviselete az igazgatótanácsban.

Az Egyesült Királyság Verseny- Piacfelügyeleti Hatósága (CMA) azonban nem nézi szó nélkül a még szorosabbra fűzött barátságot, és vizsgálatot tervez indítani annak megállapítására, hogy a két vállalat mennyire került közel egymáshoz, és egy olyan helyzethez, ami már az összeolvadás határait súrolja. A vizsgálat első szakaszának megindítása előtt a felügyelet nyilvános visszajelzéseket gyűjt arról az érdekelt felektől, mennyiben jelenti az OpenAI és a Microsoft "szoros és sokrétű kapcsolata” a két cég "lényegi egyesülését", és hogy a redmondi cégnek mekkora a befolyása az OpenAI felett, a partnerség egyben az irányítás bizonyos mértékű megszerzését eredményezte-e.

A CMA a visszajelzések fényében dönt arról, hogy érdemes-e tovább lépni az ügyben, miután megkapta a szükséges információkat a partnerektől. Amennyiben elindul a tényleges feltáró vizsgálat, több szakasz után azt is eredményezheti, hogy a CMA gyakorlati módosításokat kérjen a páros kapcsolatának megváltoztatására.

hatóság

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az OpenAI és a Microsoft közti partnerség egy olyan speciális helyzet, amikor ugyan egyik vállalat sem vásárolta meg a másikat, vagy fonódtak össze, de a két fél közti kapcsolat hatékonyan befolyásolhatja a piaci versenyt. A CMA szerint egy sor különböző típusú ügylet és megállapodás tartozhat ide, és magába foglalhatja a kisebbségi részesedést és a kereskedelmi megállapodásokat is - utóbbi kettő jó ideje jellemzi már az OpenAI és a Microsoft kapcsolatát. A redmondi cég tavaly nemcsak hatalmas, milliárdos befektetést hajtott végre az OpenAI-ba, de a páros szorosan együttműködik egy sor mesterséges intelligencia-szolgáltatás fejlesztésében, beleértve a Microsoft Azure felhőplatformját is magában foglaló szolgáltatásokat.

A hatóság szerint az MI skálázódásának sebessége és mértéke a piacon páratlan a gazdaságtörténetben, ahogy az alapmodellek fejlődése is vészjósló tempót követ. A szabályozó alapvetően attól tart, hogy ebben a korai időszakban néhány vállalat már bebetonozza a helyét az alapmodellek és az üzemeltetés terén, a Microsoft és az OpenAI közötti többéves, több milliárd dolláros partnerség egy domináns párost hozhat létre.

Természetesen számos kritériumnak teljesülnie kell ahhoz, hogy az adott ország vállalkozási törvénye értelmében megtámadható legyen a partnerség, a vizsgálat későbbi szakaszaiban felmerülhetnek többek közt olyan kérdések, hogy a két üzletág eléggé elkülönül-e egymástól, mennyi bevétel keletkezik a kapcsolat révén, mekkora részét fedik le a piacnak. A vizsgálat előrehaladása érdekében a CMA-nak bizonyítékot kell találnia arra vonatkozóan is, hogy a Sam Altman-ügy lényeges változásokhoz vezetett az Open AI irányításában, pontosabban a Microsoft nagyobb befolyásást szerzett a másik cég ügyeiben.

A Microsoft közleménye szerint szavazati joggal nem rendelkező megfigyelője lesz az OpenAI igazgatótanácsának, ami jelentősen különbözik a korábbi klasszikus felvásárlásoktól, például a DeepMind Google általi megvásárlásától, de szorosan együttműködik a CMA-val, hogy minden szükséges információt biztosítson. Az OpenAI közleménye szerint a Microsoft szavazati joggal nem rendelkező bizottsági ülése nem ütközik a vállalat függetlenségével.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 14:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.