Szerző: Koi Tamás

2023. december 1. 14:33

Egy törpeállam is tömi a pénzt az Nvidia-ba

Szingapúrban az üzleti aktivitással páhuzamosan az adatközpontok száma is jelentős mértékben nőtt az utóbbi években, a beruházások pedig ismét kilőttek, miután a kormányzat feloldotta a 2019-es földfelosztási moratóriumot.

Egy törpeállam, a mindössze 5,5 milliós lakosú Szingapúr, illetve az ott található cégek alaposan bevásároltak az Nvidia adatközponti termékeiből a harmadik negyedévben - derült ki a gyártó által az Amerikai Tőzsdefelügyelet részére nyújtott részletes adatszolgáltatásból. A részleteket kiszúró CNBC a jelentés alapján azt írja, hogy az Nvidia rekord összegű, 18 milliárd dollárt meghaladó negyedéves árbevételének 15%-át, azaz nagyjából 2,7 milliárd dollárt a szingapúri megrendelők dobták össze.

Elemzők szerint a délkelet-ázsiai törpeállam felé irányuló ekkora mértékű megrendelés nem különösebben meglepő annak fényében, hogy az ország nem csak üzleti központja a régiónak, hanem az üzleti tevékenységekhez köthető adatközpontok tekintetében is kiugróan jól el van látva. Mindkét eredmény elsősorban az ország politikai-gazdasági stabilitásának és a digitális technológiák és adatszolgáltatások iránt elkötelezett kormányzat erőfeszítéseinek köszönhető - teszik hozzá a szakértők.

szingapur

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Szingapúrnál egyébként fordított sorrendben csak az Egyesült Államok, Tajvan és Kína (beleértve Hongkongot) számított nagyobb piacnak az Nvidia adatközponti megoldásait illetően a harmadik negyedévben, utóbbi szerepe ugyanakkor az októberben szigorított amerikai exporttilalmi rendelkezéseknek köszönhetően vélhetően gyengülni fog a jövőben.

A kis országban tavaly és idén jelentős mértékben megnőtt az adatközponti beruházások száma, miután a helyi kormányzat feloldotta azt a földterületek védelméről szóló moratóriumot, mely ideiglenesen megtiltotta újabb területek kijelölésé adatközpont-építési célra. A moratórium feloldásakor, 2022 elején 70 aktív adatközpont működött Szingapúrban, az ország pedig ma a délekelt-ázsiai régió adatközponti kapacitásának 60%-át adja. 

Globálisan egyébként csupán két kisebb régióban és államban, Virginia északi részén és Portlandben található ennél több adatközpont, Hongkong pedig negyedikként követi Szingapúrt a sorban.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.