Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. november 28. 14:31

Nem engedi át olyan könnyen az EU az Amazon nagy porszívó-üzletét

Megérkezett a kifogásközlés az iRobot felvásárlásával kapcsolatban, az Európai Bizottság attól tart, hogy az Amazon a saját malmára hajtaná a vizet a piacon, miközben hátrányos helyzetbe hozná a versenytársakat.

Az Amazon még tavaly augusztusban vetett szemet a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot nevű cégre, az 1,4 milliárd dollár értékű akvizíciós ügylet az Európai Bizottság versenyjogi szervének figyelmét sem kerülte el. A bizottság a héten küldött kifogásközlést az Amazonnak az üzlet lehetséges következményeinek felderítésére indított vizsgálat után.

A szabályozó hatóságok attól tartanak, hogy az iRobot porszívó-technológiáinak felvásárlásával az „Amazon korlátozhatja a versenyt az Európai Gazdasági Térség (EGT) egészére kiterjedő és/vagy nemzeti piacokon a robotporszívók piacán".

Egészen pontosan arról van szó, hogy az Amazon akár ki is zárhatná riválisait saját piacterein, vagy valamilyen módon korlátozná az érvényesülésüket az online felületeken. Ennek érdekében több burkolt, vagy kevésbé burkolt eszközzel is élhetne, például csökkentené a konkurens termékek láthatóságát, akár a megjelenő fizetett és nem fizetett eredmények közt.

amazon-irobot-acquisition

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az online óriás emellett korlátozhatja a hozzáférést bizonyos webhely-modulokhoz, amelyek a versenytársak kapcsolódó termékeire irányítanák át az ügyfeleket. A piaci verseny torzítása pedig magasabb árakhoz, alacsonyabb minőséghez és kevesebb innovációhoz vezethet a bizottság szerint.

A kifogások formális közlése után a cégeknek lehetőségük van tisztázni a problémás részleteket, mielőtt a bizottság megadná a végleges jóváhagyást vagy sem, a döntés határideje jelenleg február 14.

Az Európai Bizottság eredetileg december 13-ig tervezett dönteni arról, hogy engedélyezi vagy blokkolja az ügyletet, de a júliusban indított vizsgálat behatóbb, második körös feltárását átmenetileg jegelni kellett, amiért a felek nem szolgáltattak elegendő információt az összeolvadási vizsgálathoz.

A tájékoztatás megküldése után az iRobot részvényei közel 20 százalékot zuhantak, ami meglepte a befektetőket is, mivel a Reuters múlt héten megjelent jelentése az uniós szabályozók „feltétel nélküli támogatását” jósolta az ügylethez. Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága még szintén vizsgálja az ügyletet, míg a brit trösztellenes ügynökség előzetes felülvizsgálat után már feltétel nélkül rámondta az áment.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról