Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 12. 12:53

Jegeli az EU az Amazon porszívóügyletét

A felek nem teljesítették időben az Európai Bizottság tájékoztatási követelményeit, így megállt a számláló, csúszhat a végső döntés határideje is.

Az Amazon még tavaly augusztusban vetett szemet a Roomba robotporszívókat gyártó iRobot nevű cégre, az eredetileg 1,7 milliárd dollár értékű akvizíciós ügylet az Európai Bizottság versenyjogi szervének figyelmét sem kerülte el. A felvásárlási ügyletnek az óceán mindkét partján akadnak ellenzői, ám míg az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) elsősorban az Amazon háztartási eszközök szegmensében kialakuló erőfölényétől félti a piacot, addig az Európai Bizottságnak adatvédelmi aggályai vannak. Az Amazon két hónapja 15 százalékkal csökkentette az ügylet árát 1,42 milliárd dollárra, ami tükrözi az iRobot új adósságvállalásait.

Azt már az év korábbi részében tudni lehetett, hogy az EU versenyjogi szerve a felvásárlás engedélyezése előtt szeretné felmérni, hogy a Roomba robotporszívók pontosan hogyan működnek, milyen adatokat gyűjtenek a működési környezetükről és azt hogyan továbbítják. A Bizottság nem teljesen alaptalanul aggódik a felhasználók privát szférájának megsértése miatt, miután tavaly decemberben kisebb botrány lett abból, hogy megjelentek az interneten olyan intim felvételek, melyeket egy még kereskedelmi bevezetés előtt álló iRobot robotporszívó kamerája készített a terméktesztben résztvevő önkéntesekről.

A trösztellenes hatóságok azonban most megállítani kényszerültek a július hatodikán indított behatóbb, második körös feltárást, mivel egyelőre még mindig arra várnak, hogy a vállalatok benyújtsák a kért információkat. A jegelés lehetőségével akkor él a bizottság,  ha a felek nem szolgáltatnak időben kulcsfontossségú információkat az összeolvadási vizsgálathoz, az óra a kérés teljesítése után ketyeg újra, a határozat határideje pedig ennek megfelelően módusul. Az Európai Bizottság eredetileg december 13-ig tervezett dönteni arról, hogy engedélyezi vagy blokkolja az ügyletet.

roomba

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A robotikai portfólió bővítésével az e-kereskedelmi óriás még határozottabban vethetne lábat a fogyasztók otthonaiban, miután tavaly bemutatta első, Astro nevű otthoni robotját. A 999 dolláros, 20 kilós kutyaszerű szerkezet elsősorban a belső terek felügyeletére alkalmas, élő videókat közvetít, alkalmazkodik a felhasználó szokásaihoz, és apróbb tárgyak mozgatására is képes.

A Massachusetsi Műszaki Egyetem mérnökei által 1990-ben alapított iRobot automatizált porszívók és felmosók, valamint légtisztítók és kézi porszívók széles választékát kínálja, 2003-ban lépett tőzsdére. A cég manapság már az otthoni robotika legnagyobb szereplői közt említhető.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.