Szerző: Koi Tamás

2023. november 6. 13:22

Folyamatos rettegésben tartotta partnereit az Amazon

Két év alatt egymilliárd dollárral emelte meg a piactéren forgalmazott termékek összeladási árát az Amazon annak az algoritmusnak a segítségével, mely egyike volt azon eszközöknek, melyeket most az amerikai versenyjog próbál leperelni a világ legnagyobb e-kereskedőjéről.

Gyakorlatilag a legrosszabb párkapcsolati drámák forgatókönyve alapján "működött együtt" piactér-partnereivel az elmúlt években az Amazon, az így megmérgezett kapcsolat pedig összességében a partneren kívül a vásárlókat hozta leginkább kiszolgáltatott helyzetbe - többek között ez derül ki a világ legnagyobb e-kereskedője ellen indított amerikai trösztellenes per most nyilvánosságra került bírósági perbeadványából.

A pert az Egyesült Államok versenyügyekben illetékes szerve, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (angol rövidítése alapján FTC) indította szeptemberben több évnyi előkészítő munkát és adatgyűjtést követően. A beadványt most szinte teljes egészében nyilvánosságra hozták, így kiderül belőle többek között, hogy a vád szerint az Amazon egy titkos algoritmus, a Project Nessie segítségével - az FTC beadványa szerint piackárosító módon - elérte, hogy két év alatt több mint egymilliárd dollárral emelkedjen az e-kereskedőnél forgalmazott termékek összeladási ára.

amazon_box

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Ennek a komplex rendszernek többek között része volt, hogy az Amazon folyamatosan, aránytalanul emelte a piactér partnerektől beszedett jutalék összegét, melyre azok áremeléssel voltak kénytelenek reagálni - közülük számos kisvállalkozás a csődöt kockáztatta, ha nem változtat az árképzésen. 

A kisebb partnereket eközben gyakorlatilag folyamatos rettegésben tartotta az Amazon azzal, hogy ha termékeiket más platformokon olcsóbban kínálják, büntetés vár rájuk, ami többnyire a keresési találatlistákon elfoglalt helyük háttrébb sorolásában testesült meg.

A Wall Street Journal birtokába jutott perdokumentum szerint az Amazon felsővezetői pontosan tisztában voltak a fenti folyamatokkal illetve azok következményeivel - a cég a korábbi nyilatkozataiban alaptalannak nevezte az FTC vádjait, illetve azzal védekezett, hogy a partnerprogrammal sokszínűbbé varázsolta a piacot és hozzásegítette a kisebb marketplace-partnereket a forgalmuk drasztikus növeléséhez.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.